Hopp til innhold

- Det lureste vi har gjort

- Å gå over til dialekt er det lureste vi har gjort, sier Publiners, men den irske inspirasjonen er fortsatt med når de nå slipper sitt tredje album.

Publiners

Publiners er klare med sitt tredje album på norsk.

Foto: Hanna Lovinda Eliassen

Publiners: «Herlig»

Publiners gir ut albumet «Herlig» mandag 13. september.

Foto: Albumcover
Ronny Bertelsen i Publiners

Ronny Bertelsen og Publiners var med i Melodi Grand prix 2009.

Foto: Eirik Sivertsen/NRK

Publiners har sluppet singelen «Bær me over» til radio og er straks klare med sitt nye album «Herlig». Brønnøysund-gruppa som opprinnelig startet opp som et band som spilte irske coverlåter er klare med et nytt album.

Aldri mer engelsk

13. september kommer albumet, deres tredje med norske tekster. Å synge på engelsk vil de aldri igjen gjøre.

- Aldri! Det å gå over til dialekt er det lureste vi har gjort. Vi reiste jo rundt som noen fanter og spilte irsk musikk. Og det var jo kjempeartig til å begynne med. Men til slutt får man lyst til å spille noe eget, forteller bandet til Norsk på Norsk i NRK P1.

- Men det som også vi også oppdaget mens vi holdt på med å spille irske coverlåter, var at den musikken dreide seg veldig mye om historiefortelling. Den musikken har sine røtter til kysten og den avstanden som er mellom skjemt og alvor – tragedie og komedie, er veldig kort. Og det er de stemningene vi forsøker å formidle på plate nå også.

Fortsatt irsk inspirasjon

Selv om bandet synger på norsk i dag, vil den irske inspirasjonen aldri forsvinne.

- Den vil alltid være der. Den instrumenteringa vi har med fløyte, bouzouki, mandoliner, banjo og trekkspill har veldig sterke referanser til musikken fra øyriket.

- Men hvorfor er vi i Norge så veldig veldig glad i akkurat irsk musikk?

- Jeg tror det er fordi den er så nært knyttet til våre egne røtter. Landskapet er ikke så ulikt og det er heller ikke folkelynnet. Vi jobber på havet og med naturen, så man trenger litt fest og glede i hverdagen, spesielt i nord der det er litt mørkt og trist om vinteren.

Trenger ikke flytte til Oslo

Publiners tror ikke man er nødt til å bo i Oslo får å gjøre det godt i norsk musikkliv.

- Vi har gjort det slik at vi har leid inn litt kompetanse fra sentralt plasserte aktører som hjelper oss i markedet. Selvfølgelig er man nødt til å ha en del tilknytning til Oslo, fordi det jo er der det meste skjer, men de fleste konsertene blir jo spilt utenfor hovedstaden. Og det er jo konserter vi livnærer oss på, forteller bandet.

Mange i vårt langstrakte land vil kjenne Publiners aller best for deres opptredner i Melodi Grand Prix, der gruppa gikk til gullfinalen i fjor, og også gjennom Lyden av Lørdag.

- Det er jo med på å åpne litt flere dører for oss, og flere vet om oss sånn at vi lettere kan få spillejobber på andre plasser enn de vi har spilt på før.

- Stor opplevelse

Låta bandet hadde med i Melodi Grand Prix - «Te Stein» har ikke vært gitt ut på plate tidligere, men er med på det nye albumet. Og opplevelsen av å være med i melodikonkurransen har gitt medsmak. Bandet utelukker ikke å gjøre det igjen.

- Det var en stor opplevelse å jobbe tett på NRK og Dinamo som produserer Grand Prix. Det er gode og profesjonelle folk som vi liker å omgi oss med.

- Dessuten er det jo ikke lett å få innpass i media i dag, men Grand Prix er en fantastisk arena og et utstillingsvindu for artister, slik som konseptet har blitt nå.

- Vi må jo innrømme at vi var veldig skeptiske til å bli med i utgangspunktet, men da vi først ble med var det et veldig riktig valg.

For øvrig spiller Publiners blant annet konsert i Oslo på Parkteatret 16. september, en konsert som NRK P1 tar opp. Opptaket skal brukes i et av høstens P1-scenen-program.

Video Publiners, Bær mæ over

SE MUSIKKVIDEO: Publiners, «Bær mæ over».

Kulturstrøm

  • Sangtekster har blitt enklere, mer repeterende, aggressive og selvopptatte

    Et team av europeiske forskere har analyserte ordene i mer enn 12.000 engelskspråklige sanger, på tvers av sjangrene rap, country, pop, R&B og rock fra 1980 til 2020.

    Ifølge studien, som ble publiser torsdag, har sangtekster blitt enklere og mer repeterende. Tekstene har også blitt mer aggressive og selvopptatte i løpet av de siste 40 årene, skriver The Guardian.

    En av forskerne bak studien, Eva Zangerle, understreker at sangtekster kan være et «speil av samfunnet», som gjenspeiler hvordan en kulturs verdier, følelser og opptatthet endrer seg over tid. Studien trakk ikke frem hvilke artister funnene gjaldt.

    Sangtekster
    Foto: AP
  • Harvard fjerner bokomslag laget av menneskehud

    Prestisjeuniversitetet Harvard sier de har fjernet menneskehud fra innbindingen av en bok de har hatt i ett av bibliotekene sine i over 90 år.

    I 2014 ble det oppdaget at en bok var bundet inn med huden til en død kvinne.

    Harvard, som regnes som det eldste universitetet i USA, har tidligere utnyttet interessen rundt bokens morbide historie. Da det ble oppdaget at det var brukt menneskehud i innbindingen ble det omtalt som «gode nyheter for både tilhengere av innbinding med menneskehud, bokfantaster og kannibaler». I et blogginnlegg samme år skrev Harvard at praksisen med å binde bøker i menneskehud tidligere hadde vært forholdsvis vanlig.

    (NTB)