Hopp til innhold

- Det lureste vi har gjort

- Å gå over til dialekt er det lureste vi har gjort, sier Publiners, men den irske inspirasjonen er fortsatt med når de nå slipper sitt tredje album.

Publiners

Publiners er klare med sitt tredje album på norsk.

Foto: Hanna Lovinda Eliassen

Publiners: «Herlig»

Publiners gir ut albumet «Herlig» mandag 13. september.

Foto: Albumcover
Ronny Bertelsen i Publiners

Ronny Bertelsen og Publiners var med i Melodi Grand prix 2009.

Foto: Eirik Sivertsen/NRK

Publiners har sluppet singelen «Bær me over» til radio og er straks klare med sitt nye album «Herlig». Brønnøysund-gruppa som opprinnelig startet opp som et band som spilte irske coverlåter er klare med et nytt album.

Aldri mer engelsk

13. september kommer albumet, deres tredje med norske tekster. Å synge på engelsk vil de aldri igjen gjøre.

- Aldri! Det å gå over til dialekt er det lureste vi har gjort. Vi reiste jo rundt som noen fanter og spilte irsk musikk. Og det var jo kjempeartig til å begynne med. Men til slutt får man lyst til å spille noe eget, forteller bandet til Norsk på Norsk i NRK P1.

- Men det som også vi også oppdaget mens vi holdt på med å spille irske coverlåter, var at den musikken dreide seg veldig mye om historiefortelling. Den musikken har sine røtter til kysten og den avstanden som er mellom skjemt og alvor – tragedie og komedie, er veldig kort. Og det er de stemningene vi forsøker å formidle på plate nå også.

Fortsatt irsk inspirasjon

Selv om bandet synger på norsk i dag, vil den irske inspirasjonen aldri forsvinne.

- Den vil alltid være der. Den instrumenteringa vi har med fløyte, bouzouki, mandoliner, banjo og trekkspill har veldig sterke referanser til musikken fra øyriket.

- Men hvorfor er vi i Norge så veldig veldig glad i akkurat irsk musikk?

- Jeg tror det er fordi den er så nært knyttet til våre egne røtter. Landskapet er ikke så ulikt og det er heller ikke folkelynnet. Vi jobber på havet og med naturen, så man trenger litt fest og glede i hverdagen, spesielt i nord der det er litt mørkt og trist om vinteren.

Trenger ikke flytte til Oslo

Publiners tror ikke man er nødt til å bo i Oslo får å gjøre det godt i norsk musikkliv.

- Vi har gjort det slik at vi har leid inn litt kompetanse fra sentralt plasserte aktører som hjelper oss i markedet. Selvfølgelig er man nødt til å ha en del tilknytning til Oslo, fordi det jo er der det meste skjer, men de fleste konsertene blir jo spilt utenfor hovedstaden. Og det er jo konserter vi livnærer oss på, forteller bandet.

Mange i vårt langstrakte land vil kjenne Publiners aller best for deres opptredner i Melodi Grand Prix, der gruppa gikk til gullfinalen i fjor, og også gjennom Lyden av Lørdag.

- Det er jo med på å åpne litt flere dører for oss, og flere vet om oss sånn at vi lettere kan få spillejobber på andre plasser enn de vi har spilt på før.

- Stor opplevelse

Låta bandet hadde med i Melodi Grand Prix - «Te Stein» har ikke vært gitt ut på plate tidligere, men er med på det nye albumet. Og opplevelsen av å være med i melodikonkurransen har gitt medsmak. Bandet utelukker ikke å gjøre det igjen.

- Det var en stor opplevelse å jobbe tett på NRK og Dinamo som produserer Grand Prix. Det er gode og profesjonelle folk som vi liker å omgi oss med.

- Dessuten er det jo ikke lett å få innpass i media i dag, men Grand Prix er en fantastisk arena og et utstillingsvindu for artister, slik som konseptet har blitt nå.

- Vi må jo innrømme at vi var veldig skeptiske til å bli med i utgangspunktet, men da vi først ble med var det et veldig riktig valg.

For øvrig spiller Publiners blant annet konsert i Oslo på Parkteatret 16. september, en konsert som NRK P1 tar opp. Opptaket skal brukes i et av høstens P1-scenen-program.

Video Publiners, Bær mæ over

SE MUSIKKVIDEO: Publiners, «Bær mæ over».

Kulturstrøm

 • Will Smith-film får premiere i desember

  Spillefilmen «Emancipation» får premiere i desember etter å ha blitt holdt tilbake etter at hovedrolleinnehaver Will Smith slo Chris Rock under Oscar-utdelingen.

  Filmen var ventet å bli en Oscar-kandidat i år, men filmens stjerne er utestengt fra Oscar-utdelingen i 10 år. Slavefilmen med et budsjett på 120 millioner dollar, er en av Apples mest profilerte produksjoner., skriver NTB.

  Will Smith i filmen Emancipation, filmplakat
  Foto: AP
 • Russisk redaktør på ettersøkt-liste

  Mandag ble Marina Ovsyannikova satt på en ettersøkt-liste for angivelig brudd på husarrest i påvente av rettssak i Russland, skrtiver AFP.

  Redaktøren protesterte mot Moskvas Ukraina-offensiv under en direktesending, etter at Russland gikk til krig i vinter. Hun hadde en plakat med påskriften «No war» og ropte «stans krigen».

  Hun har tidligere fått 50.000 rubler i bot for å ha krenket landets væpnede styrker. Det svarar til rundt 8000 kroner. Russiske myndigheter ønsker også å stille henne for retten.

  Ovsjannikova ble kjent over hele verden og fikk ny jobb i den tyske mediebedriften Welt, like etter hendelsen.

  Krigsmotstander med plakat bak nyhetsankeret i russisk nyhetssending på TV
 • TV 2 og Altibox forhandler fortsatt

  TV 2 og Altibox sier at de fortsatt forhandler om en avtale, men vil ikke svare på om det er framdrift i forhandlingene.

  – Vi er fremdeles i dialog og ønsker å komme fram til en løsning med Altibox. Det tar lengre tid enn vi først antok, og jeg skjønner at folk er utålmodige, skriver kommunikasjonsdirektør i TV 2 Sarah C.J. Willand i en epost til NTB.

  Kommunikasjonssjef Andreas Veggeland i Altibox er like ordknapp når det gjelder situasjonen i forhandlingene.

  – Det er fortsatt forhandlinger. Det er alt vi kan si, sier han til NTB.