Hopp til innhold

- Anna Ankas barn krenkes på TV

- Ikke prat med den jævla idioten, sier Anna Anka når hun henter sin datter på politistasjonen i en episode av Svenske Hollywood-fruer.

Anna Anka bak scenen under opptak av Skavlan i Stockholm.
Foto: Sofia Benholm

Anna Anka lar TV-teamet være med når hun henter datteren på politistasjonen midt i en krangel med eksmannen.

Svenske eksperter mener Anna Ankas barn krenkes på TV. De mener reality-TV strider mot FNs barnekonvensjon.

Lar TV filme samlivskonflikt

Anna Anka kjefter på barna foran kamera og lar TV filme en samværskonflikt med eksmannen. I andre realityserier slipper foreldre kameraer inn i hjemmet for å vise problemer med barneoppdragelsen.

- Det er alt for følsomt. Barn i slike programmer kan bli utsatt for mobbing på skolen og nå for tiden fremfor alt på nettet, sier Lars Jalmert, som er barnepsykolog og professor i pedagogikk, til Aftonbladet.se .

- Strider mot FNs barnekonvensjon

Den statlige komiteen, Medierådet, overvåker medienes forhold til barn og unge i Sverige. Departementssjef i Medierådet, Ann Katrin Agebäck, mener også at reality-TV kan være skadelig for barna og at programmer som Nannyhjelpen og Hollywooodfruer til tider strider mot FNs barnekonvensjon.

Som eksempel bruker hun en episode der Anna Anka tvinger sin sønn til å være med i en fotoforretning.

- Hun behandler ham krenkende og slemt på TV. Ifølge konvensjonen skal barn beskyttes fra krenkelser og deres integritet skal vernes, sier Agebäck til Aftonbladet.se .

Klagd inn for PFU

I 2005 ble Nannyhjelpen klaget inn for Pressens faglige utvalg (PFU) av Barneombudet og Redd Barna fordi de mener eksponeringen av barna i programmet brøt med presseetiske regler.

Generalsekretær Per Edgar Kokkvold i Norsk Presseforbund

Per Edgar Kokkvold

Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

- Det er fordi dette dreier seg om barn. Barn er sårbare og vi vet at norsk presse siden 2001 har utstyrt seg med svært strenge regler når det gjelder omtaler av barn, sa Per Edgar Kokkvold den gangen.

PFU nøyde seg den gangen med å fastslå at TV3 hadde opptrådd kritikkverdig, blant annet fordi usikkerheten om belastningen i seg selv burde tilsi spesiell varsomhet.

Les også: TV3 felt av PFU

Stadig større roller for barn

Barn får stadig større roller i dokusåper som Svenske Hollywoodfruer og Nanny-akutten.

- Barna bør ikke utnyttes på denne måten, sier barnepsykolog og professor i pedagogikk Lars Jalmert til Aftonbladet.

Både Jalmert og Agebäck er bekymret for mobbing på nettet, fordi klipp fra TV-programmene spres fort, og det er gjerne de pinligste øyeblikkene som sirkulerer mest.

- Det er vanskelig for voksne å fatte konsekvensene å være med på TV, men for barna er det umulig, sier Jalmert.

Kulturstrøm

 • Drapstiltale mot Alec Baldwin blir stående

  Skuespiller Alec Baldwins begjæring om å frafalle drapstiltalen mot ham ble avvist av retten i New Mexico. Tiltalen blir dermed stående.

  Filmstjernen er siktet for uaktsomt drap på filmfotograf Halyna Hutchins under innspillingen av filmen «Rust» i 2021. Hutchins døde etter å ha blitt truffet av et skudd fra et våpen Baldwin brukte som rekvisitt i filmen.

  Fredag besluttet dommer Mary Marlowe Summer at tiltalen blir stående. Hun lot seg ikke overbevise av forsvarernes påstander om at påtalemyndigheten brøt prosedyrereglene i tiltaleprosessen.

  Aktoratet avviste påstandene og mener Baldwin har gjort «skamløse» forsøk på å unndra seg å bli stilt til ansvar.

  Fredagens kjennelse fjerner en av de siste hindringene for å stille Baldwin for retten i juli. Skuespilleren har erklært seg ikke skyldig i tiltalen, som har en strafferamme på inntil halvannet års fengsel.

  (NTB)

  Alec Baldwins begjæring om å frafalle tiltalen for uaktsomt drap på et filmsett i 2021 ble ikke tatt til følge i retten i New Mexico
  Foto: Jae C. Hong / AP
 • Sel diamantar

  Diamantane til Shirley Bassey varte ikkje evig – slik ho song i James Bond-filmen: Denne helga sel ho mange av smykka sine på auksjon.

  Bassey, i dag 87 år gammal, song tittellåten til James Bond-filmen «Diamonds Are Forever» frå 1971.

  Men no melder Reuters at ho sel unna ein del av smykka og klokkene sine på auksjon til inntekt for velgjerande formål som ho sjølv har valt ut.

  (NTB)

  FILE PHOTO: The Bal de la Rose in Monaco
  Foto: Pool / Reuters
 • Norsk film fikk pris

  Den norske filmen Armand, som er regissert av Halfdan Ullman Tøndel, får prisen for beste lyddesign (Prix de la Meilleure Création Sonore) under filmfestivalen i Cannes.

  Den er nominert i sideprogrammet «Un Certain Regard». Dette er Ullman Tøndels debutspillefilm der Renate Reinsve har hovedrollen. Filmen hadde verdenspremiere under filmfestivalen.