- Anna Ankas barn krenkes på TV

- Ikke prat med den jævla idioten, sier Anna Anka når hun henter sin datter på politistasjonen i en episode av Svenske Hollywood-fruer.

Anna Anka bak scenen under opptak av Skavlan i Stockholm.
Foto: Sofia Benholm

Anna Anka lar TV-teamet være med når hun henter datteren på politistasjonen midt i en krangel med eksmannen.

Svenske eksperter mener Anna Ankas barn krenkes på TV. De mener reality-TV strider mot FNs barnekonvensjon.

Lar TV filme samlivskonflikt

Anna Anka kjefter på barna foran kamera og lar TV filme en samværskonflikt med eksmannen. I andre realityserier slipper foreldre kameraer inn i hjemmet for å vise problemer med barneoppdragelsen.

- Det er alt for følsomt. Barn i slike programmer kan bli utsatt for mobbing på skolen og nå for tiden fremfor alt på nettet, sier Lars Jalmert, som er barnepsykolog og professor i pedagogikk, til Aftonbladet.se .

- Strider mot FNs barnekonvensjon

Den statlige komiteen, Medierådet, overvåker medienes forhold til barn og unge i Sverige. Departementssjef i Medierådet, Ann Katrin Agebäck, mener også at reality-TV kan være skadelig for barna og at programmer som Nannyhjelpen og Hollywooodfruer til tider strider mot FNs barnekonvensjon.

Som eksempel bruker hun en episode der Anna Anka tvinger sin sønn til å være med i en fotoforretning.

- Hun behandler ham krenkende og slemt på TV. Ifølge konvensjonen skal barn beskyttes fra krenkelser og deres integritet skal vernes, sier Agebäck til Aftonbladet.se .

Klagd inn for PFU

I 2005 ble Nannyhjelpen klaget inn for Pressens faglige utvalg (PFU) av Barneombudet og Redd Barna fordi de mener eksponeringen av barna i programmet brøt med presseetiske regler.

Generalsekretær Per Edgar Kokkvold i Norsk Presseforbund

Per Edgar Kokkvold

Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

- Det er fordi dette dreier seg om barn. Barn er sårbare og vi vet at norsk presse siden 2001 har utstyrt seg med svært strenge regler når det gjelder omtaler av barn, sa Per Edgar Kokkvold den gangen.

PFU nøyde seg den gangen med å fastslå at TV3 hadde opptrådd kritikkverdig, blant annet fordi usikkerheten om belastningen i seg selv burde tilsi spesiell varsomhet.

Les også: TV3 felt av PFU

Stadig større roller for barn

Barn får stadig større roller i dokusåper som Svenske Hollywoodfruer og Nanny-akutten.

- Barna bør ikke utnyttes på denne måten, sier barnepsykolog og professor i pedagogikk Lars Jalmert til Aftonbladet.

Både Jalmert og Agebäck er bekymret for mobbing på nettet, fordi klipp fra TV-programmene spres fort, og det er gjerne de pinligste øyeblikkene som sirkulerer mest.

- Det er vanskelig for voksne å fatte konsekvensene å være med på TV, men for barna er det umulig, sier Jalmert.

Kulturstrøm

  • Laget film i forbindelse gjenåpning

    Musiker Tron Jensen og filmskaper Grim Berge har sammen med flere norske filmskapere og musikere laget en filmhyllest til Norge i forbindelse med gjenåpningen. Filmen har fått navnet «Kysten i mitt blod» og lanseres allerede mandag. Prosjektet er en hyllest til landet, folket og havet.