- Anna Ankas barn krenkes på TV

- Ikke prat med den jævla idioten, sier Anna Anka når hun henter sin datter på politistasjonen i en episode av Svenske Hollywood-fruer.

Anna Anka bak scenen under opptak av Skavlan i Stockholm.
Foto: Sofia Benholm

Anna Anka lar TV-teamet være med når hun henter datteren på politistasjonen midt i en krangel med eksmannen.

Svenske eksperter mener Anna Ankas barn krenkes på TV. De mener reality-TV strider mot FNs barnekonvensjon.

Lar TV filme samlivskonflikt

Anna Anka kjefter på barna foran kamera og lar TV filme en samværskonflikt med eksmannen. I andre realityserier slipper foreldre kameraer inn i hjemmet for å vise problemer med barneoppdragelsen.

- Det er alt for følsomt. Barn i slike programmer kan bli utsatt for mobbing på skolen og nå for tiden fremfor alt på nettet, sier Lars Jalmert, som er barnepsykolog og professor i pedagogikk, til Aftonbladet.se .

- Strider mot FNs barnekonvensjon

Den statlige komiteen, Medierådet, overvåker medienes forhold til barn og unge i Sverige. Departementssjef i Medierådet, Ann Katrin Agebäck, mener også at reality-TV kan være skadelig for barna og at programmer som Nannyhjelpen og Hollywooodfruer til tider strider mot FNs barnekonvensjon.

Som eksempel bruker hun en episode der Anna Anka tvinger sin sønn til å være med i en fotoforretning.

- Hun behandler ham krenkende og slemt på TV. Ifølge konvensjonen skal barn beskyttes fra krenkelser og deres integritet skal vernes, sier Agebäck til Aftonbladet.se .

Klagd inn for PFU

I 2005 ble Nannyhjelpen klaget inn for Pressens faglige utvalg (PFU) av Barneombudet og Redd Barna fordi de mener eksponeringen av barna i programmet brøt med presseetiske regler.

Generalsekretær Per Edgar Kokkvold i Norsk Presseforbund

Per Edgar Kokkvold

Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

- Det er fordi dette dreier seg om barn. Barn er sårbare og vi vet at norsk presse siden 2001 har utstyrt seg med svært strenge regler når det gjelder omtaler av barn, sa Per Edgar Kokkvold den gangen.

PFU nøyde seg den gangen med å fastslå at TV3 hadde opptrådd kritikkverdig, blant annet fordi usikkerheten om belastningen i seg selv burde tilsi spesiell varsomhet.

Les også: TV3 felt av PFU

Stadig større roller for barn

Barn får stadig større roller i dokusåper som Svenske Hollywoodfruer og Nanny-akutten.

- Barna bør ikke utnyttes på denne måten, sier barnepsykolog og professor i pedagogikk Lars Jalmert til Aftonbladet.

Både Jalmert og Agebäck er bekymret for mobbing på nettet, fordi klipp fra TV-programmene spres fort, og det er gjerne de pinligste øyeblikkene som sirkulerer mest.

- Det er vanskelig for voksne å fatte konsekvensene å være med på TV, men for barna er det umulig, sier Jalmert.

Kulturstrøm

 • Knausgård inspirert av «Twin Peaks»

  Karl Ove Knausgård er i Norge for å promotere sine nye roman «Ulvene fra evighetens skog». – Jeg er nok inspirert av Twin Peaks. Jeg har ikke tenkt på det før, men den gjorde et utrolig inntrykk på meg. Der var det noe mystisk som hendte i et realistisk univers, sier han til NRK.

 • Humørfylt og bloddryppende grøss

  Den nye tv-serien om skrekkdukken «Chucky» dukker opp på C More og TV 2 Play fra 31. oktober. Sigurd Vik i Filmpolitiet har sett de tre første episodene og synes «Chucky» fungerer godt i serieform. Terningkast 4.

  Brad Dourif sprudler som den snerrende stemmen til den velkjente seriemorderdukken Chucky. Denne gangen er det 14 år gamle retrokunstneren Jake Wheeler (Zackary Arthur) som er så uheldig å bli Chuckys nye bestevenn.
  Foto: C More
 • Solistprisen til Amalie Stalheim

  Cellist Amalie Stalheim (28) er vinnar av Den norske solistpris 2021.

  – Stalheim er midt inne i ein rakettkarriere som vekkjer oppsikt i Norden og internasjonalt. Amalie Stalheim har eit uvanlig breitt og interessant repertoar, der rykande ferske cellokonsertar og standardrepertoaret inngår like naturleg, seier Peter Herresthal, styreleiar i Den norske solistpris.

  Prisen består av 100 000 kroner, og dessutan to prestisjefylte konsertoppdrag: Eigen konsert under Festspillene i Bergen 2022 og eit solistoppdrag saman med Bergen Filharmoniske Orkester 18. november i år. Konserten vert sendt i Hovedscenen på NRK2. I tillegg til Stalheim var fløytist Ingrid Søfteland Neset og fiolinist Miriam Helms Ålien nominerte til solistprisen.