NRK Meny
Normal

- «Sigøyner» er rasistisk

- Mediene må slutte å bruke ordet sigøyner, mener talsmann for Jansen-familien, Jan Jansen.

Jan Jansen
Foto: NRK

Han har hørt seg selv omtalt som sigøyner mange ganger den siste uka. Som talsmann for Jansen-familien har han vært i medienes søkelys etter at medlemmer av Karoli-familien og Jansen-familien barket sammen i Oslo. Men sigøyner vil han ikke lenger bli kalt.

- Ikke rettferdig

- Jeg føler meg ikke som et menneske når det ordet brukes. Og det bare gjentar seg og gjentar seg, det tar ikke slutt. Jeg føler meg ikke akseptert som menneske, sier han

Jansen mener ”sigøyner” er et rasistisk ord.

- Det er ikke rettferdig å kalle oss det. Det ligger mye i det ordet som er negativt, og det er et rasistisk ord, mener Jansen.

Forbudt i Tyskland

I mange land i Europa har man sluttet å bruke ordet sigøyner når man snakker om rom-folket. Det bør man gjøre også i Norge, mener professor Rolf Theil som har forsket blant annet på romanes, rom-folkets språk.

- Jeg synes man bør vurdere å si ”rom” i stedet for ”sigøyner”. Det finnes en internasjonal forestilling om at ordet er nedsettende. I Tyskland, for eksempel, har man vedtatt å forby sigøyner-begrepet, og heller bruke betegnelsen ”rom”, sier Theil.

- Et ubetinget skjellsord

Også i Romania er ordet sigøyner på vei ut av offentligheten, forteller antropolog Ada Engebrigtsen, som har gjort feltarbeid blant rom-folket der:

- Det er blitt politisk korrekt å si ”rom”, men på landsbygda er det fortsatt ”sigøyner” som gjelder. Men i Romania er sigøyner et ubetinget skjellsord, sier hun.

- Et romantisk ord

Men Engebrigtsen mener samtidig at ordet sigøyner ikke har den negative betydningen i norske ører som mange andre steder i Europa.

- I Norge er det ikke min opplevelse at sigøyner er et skjellsord. Det er et romantisk ord, men samtidig har det noe negativt ved seg. Det er veldig blandet, og veldig udefinerbart, vil jeg si.

- Vi er ikke hunder

Jan Jansen er ikke enig. For ham er ordet sigøyner bare forbundet med vonde ting:

- Sigøyner-ordet betyr at man stjeler, ødelegger og er imot alle nasjoner. Nok er nok. Sigøyner-ordet burde ikke gjentas mer i mediene. Vi er rom, vi er mennesker og ikke hunder. Vi er mennesker og vil behandles som mennesker, sier Jansen.

Kulturstrøm

 • Sterkt om Nina Simone

  Nosizwe Baqwa gjør en sterk tolkning av Nina Simones dramatiske liv i forestillingen «I am Nina», som har gått i flere runder på Nordic Black Theatre i Oslo. Nå sist under Oslo jazzfestival. Her er hun hos oss i NRK og legger igjen en musikalsk perle til oss alle.

 • Aurora i svært god form.

  Lekenheten og bruken av hele Auroras feilfrie vokalspekter gjør «Forgotten Love» til et mer definerende og fascinerende «comeback» enn forrige singel, mener P3s anmelder. Terningkast 5.

  Aurora
  Foto: Ketil Mosnes
 • Dansk nasjonalpoet er død

  Benny Andersen er i Norge er mest kjent for sitt samarbeid med sangeren Povl Dissing. Deres vise «Svantes lykkelige dag (om lidt er kaffen klar)» var en monsterhit i Norge. Benny Andersen fikk sitt folkelige gjennombrudd med diktsamlingen og platen Svantes viser i 1972. Han er en høyt elsket nasjonalskald, og utgivelsen av hans samlede dikt i 1998 slo alle rekorder for diktutgivelser. (NTB)

  Benny Andersen er død.
  Foto: Liselotte Sabroe/ritzau Scanpix / NTB scanpix