- «Sigøyner» er rasistisk

- Mediene må slutte å bruke ordet sigøyner, mener talsmann for Jansen-familien, Jan Jansen.

Jan Jansen
Foto: NRK

Han har hørt seg selv omtalt som sigøyner mange ganger den siste uka. Som talsmann for Jansen-familien har han vært i medienes søkelys etter at medlemmer av Karoli-familien og Jansen-familien barket sammen i Oslo. Men sigøyner vil han ikke lenger bli kalt.

- Ikke rettferdig

- Jeg føler meg ikke som et menneske når det ordet brukes. Og det bare gjentar seg og gjentar seg, det tar ikke slutt. Jeg føler meg ikke akseptert som menneske, sier han

Jansen mener ”sigøyner” er et rasistisk ord.

- Det er ikke rettferdig å kalle oss det. Det ligger mye i det ordet som er negativt, og det er et rasistisk ord, mener Jansen.

Forbudt i Tyskland

I mange land i Europa har man sluttet å bruke ordet sigøyner når man snakker om rom-folket. Det bør man gjøre også i Norge, mener professor Rolf Theil som har forsket blant annet på romanes, rom-folkets språk.

- Jeg synes man bør vurdere å si ”rom” i stedet for ”sigøyner”. Det finnes en internasjonal forestilling om at ordet er nedsettende. I Tyskland, for eksempel, har man vedtatt å forby sigøyner-begrepet, og heller bruke betegnelsen ”rom”, sier Theil.

- Et ubetinget skjellsord

Også i Romania er ordet sigøyner på vei ut av offentligheten, forteller antropolog Ada Engebrigtsen, som har gjort feltarbeid blant rom-folket der:

- Det er blitt politisk korrekt å si ”rom”, men på landsbygda er det fortsatt ”sigøyner” som gjelder. Men i Romania er sigøyner et ubetinget skjellsord, sier hun.

- Et romantisk ord

Men Engebrigtsen mener samtidig at ordet sigøyner ikke har den negative betydningen i norske ører som mange andre steder i Europa.

- I Norge er det ikke min opplevelse at sigøyner er et skjellsord. Det er et romantisk ord, men samtidig har det noe negativt ved seg. Det er veldig blandet, og veldig udefinerbart, vil jeg si.

- Vi er ikke hunder

Jan Jansen er ikke enig. For ham er ordet sigøyner bare forbundet med vonde ting:

- Sigøyner-ordet betyr at man stjeler, ødelegger og er imot alle nasjoner. Nok er nok. Sigøyner-ordet burde ikke gjentas mer i mediene. Vi er rom, vi er mennesker og ikke hunder. Vi er mennesker og vil behandles som mennesker, sier Jansen.

Kulturstrøm

  • Laget film i forbindelse gjenåpning

    Musiker Tron Jensen og filmskaper Grim Berge har sammen med flere norske filmskapere og musikere laget en filmhyllest til Norge i forbindelse med gjenåpningen. Filmen har fått navnet «Kysten i mitt blod» og lanseres allerede mandag. Prosjektet er en hyllest til landet, folket og havet.