Hopp til innhold

Storfavoritten ute av gullkampen: Både han og hundene har fått magesjau

Hva gjør du når du befinner deg på vidda med fjorten hunder, og flere i følget får magesjau? Det vet storfavoritt og fjorårets vinner av Finnmarksløpet Petter Karlsson mer om enn han liker.

Petter Karlsson

Det hårete målet har han sett seg nødt til å legge bak seg. Nå erklærer fjorårets vinner av Finnmarksløpet og årets vinner av Femundløpet Petter Karlsson at han kun kjører tur.

Foto: Knut-Sverre Horn / NRK

Fjorårets vinner av Finnmarksløpets 1000-kilometer, Petter Karlsson fra Slussfors i Nord-Sverige, har kommet nesten halvvegs i årets Finnmarksløp som en hundespannene som leder an i løpet.

På sjekkpunktet Vaggatem i Øvre Pasvik må han likevel se drømmen om å bli historisk fare av gårde.

Ingen har tidligere klart det han hadde satt seg fore i år: Å vinne lange Finnmarksløpet med seieren fra Femundløpet i lomma. Slik blir det altså ikke i år heller.

Karlssons hunder har fått diaré, og kjøreren selv føler seg ikke helt pigg han heller. Nå må han bruke tid på å pleie og hvile både hunder og seg selv.

– Det går ikke riktig som jeg hadde tenkt nei. 3–4 hunder har kraftig diare, i tillegg til at jeg har det samme selv. Jeg har ikke mulighet til å gjøre samme bragd som i fjor, forteller Karlsson.

Både hundene og Karlsson selv må gi opp gullkampen på grunn av sykdom.

– Må få orden på hundene og seg selv

Det var ikke uten grunn at Karlsson før løpet med selvsikkerhet kunne fortelle om sitt hårete mål.

Med to prestisjetunge og ferske seiere i langdistanse hundekjøring var han en soleklar favoritt til å vinne også Finnmarksløpet 2017.

Egentlig hadde han tenkt å hvile på sporet inn mot Kirkenes, men når han kommer til sjekkpunktet i Øvre Pasvik er det klart at han har behov for bedre sanitære forhold enn det fjellet og skogen har å by på.

– Man må tilpasse seg hundene, og nå må jeg få orden på både hunder og meg selv. Jeg har ingen mulighet for noen topplassering og må ta det mer rolig, innrømmer han.

– Nå kjører vi bare tur, sier Karlsson.

Petter Karlsson

Allerede før start i 2016 var han sulten på seier, og ville bryte norske dominansen. Og det har han klart, kun norske hundekjørere har vunnet Finnmarksløpet de siste 22 årene før 2016.

Foto: Ksenia Novikova / NRK

– Ikke bekymret for hundene

– Hunder på løp kan noen ganger bli syke i magen på grunn av kvaliteten på maten. Andre ganger handler det om stress, som er naturlig i en løpssituasjon. Jeg er sjelden bekymret for hundene så lenge de ikke mister vekt.

Det forteller en av de mange veterinærene som undersøker hundene på hvert eneste sjekkpunkt gjennom løpet, Sergio Maffi, nå på sjekkpunktet i Pasvik.

– Vi kan gi hundene noe medisin i tråd med antidopingreglene, men om hundene ikke har alvorlig magesykdom vil de likevel kunne yte videre i løpet.

– Men hva med kjøreren, hvordan skal han løse utfordringen?

– Jeg kommer rett fra et løp i Sverige der flere kjørere måtte trekke seg fra løpet på grunn av magesjau. Det er ikke enkelt å kombinere hundeløp med den type sykdom, som man sikkert kan tenke seg, sier Maffi.

Klokken 14.18 kjørte Petter Karlsson videre fra Øvre Pasvik og mot Kirkenes.

Siste nytt fra Finnmarksløpet

  • Vant pris som beste førstegangskjører

    Petter Karlsson fra Sverige vant den 1200 kilometer lange distansen i Finnmarksløpet i år. Han fikk også naturlig nok prisen for beste utenlandske kjører.

    Karlsson fikk i tillegg årets veterinærpris.

    Det var norgesmesterskap i langdistanse hundekjøring åpen klasse i år under Finnmarksløpet. Her fikk Niklas Rogne, som ble nummer to år, tittelen som norgesmester og gullmedalje. Roger Dahl fikk sølv NM og Roger Fossøy fikk bronse i NM.

    Beste førstegangskjører ble Maria Hernetkoski (bildet). Hundekjøreren fra Alta ble nummer fem i sin første start på den lengste utgaven av løpet.

    Prisen for beste handler gikk til Kenneth Nilsen og Marius Søberg som var handlere for Kathrine Søberg.

    Red lantern, eller siste kjører inn, ble finske Aki Holch.

    I 600 kilometerklassen gikk Årets handler-prisen til Ingvild Baugstø Almås og Hans-Petter Almås, som var handlere for sin datter Tuva Almås.

    Årets sportsmanship-pris gikk til Jason Fuller.

    Nina W. Vollen vant årets veterinærpris i denne klassen.

    Beste førstegangskjører ble Maria Hernetkoski. Hundekjøreren fra Alta ble nummer fem i sin første start på den lengste utgaven av løpet. Her med premien og familien i målområdet i Alta.
    Foto: Marit Leinan Abrahamsen / Finnmarksløpet
  • Førstegangskjører fra Stabbursnes på 7. plass

    Bernt A. Henriksen (bildet) fullførte sin første utgave av den 1200 kilometer lange distansen på en 7. plass.

    Henriksen fra Stabbursnes kjørte hunder fra Team Lyrek sin kennel i Alta.

    Det var svenske Petter Karlsson som vant distansen foran Niklas Rogne og Alta-kjøreren Roger Dahl.

    Alta-kjørerne Roger Fossøy og Maria Hernetkoski ble nummer 4 og 5.

    Ossi Kaltti ble beste finske kjører på en 6. plass.

    Superveteran Stein Håvard Fjestad ble nummer 8, mens Sven-Erik Gullbekk ble nummer 9.

    Kathrine Søberg, britiske Ben Marsden, Jo Jøldal, Hedda Mosleth og finske Aki Holch tok de siste plassene i årets utgave av Finnmarksløpets lengste distanse.

    Bernt A. Henriksen fullførte sin første utgave av den 1200 kilometer lange distansen på en 7. plass.
    Foto: Marthe Nyvoll / Finnmarksløpet