Hopp til innhold

Dyrevernsorganisasjon vil stoppe Iditarod etter dopingskandale

Over 150 hunder har omkommet på 44 år i verdens største hundesledeløp.

Dallas Seavey

DOPET: Fire av hundene til en av Iditarods største stjerner, Dallas Seavey, testet positivt for et ulovlig smertestillende stoff etter årets Iditarod i mars. Her er han på starten. Seavey vant Iditarod både i 2012, 2014, 2015 og 2016. I vinter ble han andremann, bak faren Mitch. Amerikaneren har vært blant de ti beste ni år på rad.

Foto: Michael Dinneen / AP

Nå er det også kjent at fire hunder ble dopet under årets utgave av løpet.

Dopingskandalen har satt fart på debatten om dårlig dyrevelferd i det prestisjefylte hundesledeløpet.

– Løpet handler bare om å vinne, og det skjer på bekostning av hundevelferden, sier Fern Levitt, regissør av den kritiske dokumentaren «Sled Dogs», til den avisen Toronto Star

Levitt får støtte av dyrevernsorganisasjonen Peta (People for the Ethical Treatment of Animals).

– Hvis et medlem av Iditaroid-«eliten» doper hunder, hvor mange andre hundeførere ser da mot forbudte stoffer for å tvinge hundene gjennom smerten? Denne dopingskandalen er nok et bevis på at løpet må stoppes, sier Peta i en uttalelse.

Dallas Seavey

2. PLASS: Dallas Seavey endte på 2. plass i årets Iditarod, bare slått av sin egen far. Her er Seaveu etter målgangen i mars.

Foto: Mark Thiessen / AP

Fire døde i år

Tirsdag ble det kjent at fire av hundene til Iditarod-profilen Dallas Seavey hadde testet positivt for et ulovlig smertestillende stoff etter fjorårssesongens Iditarod i mars. Seavy, som har vunnet løpet hele fire ganger, benekter at det er han som har dopet hundene.

– Jeg har aldri gitt forbudte stoffer til hundene mine, sier Seavy.

Iditarod er verdens lengste, tøffeste og mest prestisjefylte hundesledeløp. I oddetallsår er løypen 1 606 km lang og går tvers gjennom Alaska.

Løpet har en tøff historie og ifølge Toronto Star har over 150 hunder måttet bøte med livet i løpet av Iditarods 44 år lange historie. Fire hunder skal ha dødd under åres løp.

Ikke underlagt Wada

Iditarod er et privat arrangement og er ikke underlagt Det internasjonale hundekjørerforbundet (IFSS), og de er derfor heller ikke underlagt dopingreglementet til Verdens antidopingbyrå (WADA).

For hundekjøring som helthet er det synd at vi ikke er samlet under det samme dopingreglementet over hele verden, og dopingreglementet handler også veldig mye om dyrevelferd, sier president i Norges Hundekjørerforbund (NHF), Siri Barfod, til NRK.

Barfod mener det er strenge regler for dyrelveferd både i Iditarod og alle løp i IFSS- systemet, men testprosedyrene og forbudslistene i antidopingarbeidet er forskjellig

– Når man er underlagt regelverket til IFSS mener vi det er sikkerhetsrutiner rundt antidopingarbeidet og hensynet til dyrevelferd som blir bedre ivaretatt, sier hun.

– Hva tenker du om at dyrevernsorganisasjoner vil stoppe Iditarod fordi de mener det er dårlig dyrevelferd?

– Det er ikke oppsiktsvekkende at doping forekommer, verken i hundesport eller andre sportsgrener, som for eksempel hestesport. Dessuten driver mennesker med det samme. Jeg tenker at det ikke er grunnlag for å stoppe slike løp, men det er grunnlag for å se på regelverket og sørge for at man ivaretar hundevelferden.

– Veldig kinkig situasjon

Dallas Seavey får foreløpig beholde premiepengene fra årets løp, nesten en halv million kroner, fordi man ikke har bevis på at det eventuelt var han som dopet hundene.

Presidenten for Iditarod-deltagernes egen forening støtter dessuten Seavey, men innrømmer at det er en spesiell situasjon.

– Akkurat nå vet jeg faktisk ikke helt hva jeg skal tro. Det er en veldig kinkig situasjon, sier Wade Marrs, president i Iditarod Official Finishers Club.

Siste nytt

  • Klæbo knusende overlegen i bysprinten – utslitt Northug imponerte i finalen

    Johannes Høsflot Klæbo avsluttet sesongen med en knallsterk seier på bysprinten i Mosjøen. Petter Northug viste gode takter og tok seg hele veien til finale.

    Dermed sikret Klæbo sin siste seier på sololag, i hvert fall på noen år. Lucas Chanavat ble nummer to, mens Even Northug sikret 3.-plassen.

    Rennet var Klæbos siste før han igjen blir en del av det norske landslaget. 27-åringen gikk ut av landslaget foran sist sesong, og han skrev i stedet under en representasjonsavtale som gjorde at han kunne konkurrere for Norge i verdenscupen.

    Nå er han imidlertid kommet til enighet med Norges Skiforbund om å bli en del av landslaget de to neste sesongene.

    Den tidligere skikongen Petter Northug viste også gode gamle takter da han tok seg videre fra kvartfinalen. I semifinalen sa det imidlertid stopp da han sprakk mot slutten og ble nummer fem i heatet.

    (NTB)

    ycJj6_DcAqY
    Foto: NTB
  • Norges ishockeykvinner klare for elite-VM

    De norske ishockeykvinnene tok seg til elite-VM neste år ved å gå ubeseiret gjennom 1. divisjon i Klagenfurt. Lørdag slo laget Sør-Korea med 8-0.

    Tea Løkke Nyberg (2), Emma Bergesen, Emilie Kruse, Iben Tillman, Madelen Haug Hansen, Andrea Dalen og Une Bjelland scoret målene i storseieren.

    Norge vant alle sine kamper i Østerrike, men havner trolig på annenplassen bak Frankrike ettersom tre av seierne har kommet på straffer.

    2.-plass eller 1.-plass spiller ingen rolle ettersom de to beste rykker opp til eliten neste år.

    (©NTB)

    Z4JKQ82eXAQ
    Foto: NTB
  • Trener ble feilkoblet til Liverpool: – Det var en feil

    Sporting CP sin trener Rúben Amorim var lenge ansett som den fremste kandidaten til å overta Liverpool etter Jürgen Klopp.

    Denne uken ble de bekreftet at Amorim dro til England, ifølge The Athletic. Riktig nok var det en annen engelsk klubb portugiseren hadde vært i samtaler med.

    – La oss få elefanten ut av rommet, sa Amorim på lørdagens pressekonferanse, gjengitt av den portugisiske avisen Record.

    Suksesstreneren forteller at klubben visste om turen til England, men at det skulle vært en hemmelighet. For det var nemlig West Ham den portugisiske treneren var i samtaler med, og ikke Liverpool som først antatt.

    Nå skal angivelig den nederlandske treneren Arne Slot være den fremste kandidaten til å ta over merseyside-klubben – og flere medier melder at partene allerede skal ha kommet til enighet om den nye avtageren etter Jürgen Klopp.

    OoiOCncJ-XY
    Foto: Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal