Hopp til innhold

Ikke overrasket over dopingavsløringer i verdens tøffeste hundeløp

Leder i hundekjørernes antidopingkomité i Norge sier hundemat kan være forurenset med antibiotika.

Finnmarksløpet

Det internasjonale hundekjørerforbundet sjekker alle hundeslede-konkurranser for bruk av dopingmidler.

Foto: Allan Klo / NRK

Flere hundespann i hunde-kjørekonkurransen Iditarod i Alaska, skal ha blitt testet etter målgang i mars i år. Analysene av disse prøvene har påvist funn av det smertestillende preparatet Tramadol, som er regnet som et dopingpreparat, skriver nyhetsbyrået AP.

Anne-Grethe Sætrang med engelsksetteren Zio i Härjedalen i Sverige

Anne-Grete Sætrang, leder i antidoping komiteen i det internasjonale hundekjørerforbundet IFSS.

Foto: Privat

Iditarod går 1500 kilometer gjennom Alaskas ødemark, og er et av verdens tøffeste hundeløp.

– Det er et langt og tøft løp, og mange er samlet. I alle prestasjonsidretter kan noen fristes til å øke prestasjonsevnen på uærlig måte, sier Anne-Grete Sætrang, leder i antidoping komiteen i det internasjonale hundekjørerforbundet IFSS.

Sætrang forteller at Iditarod er et privat arrangement, og kan derfor i teorien gjøre som de vil. De er ikke underlagt det internasjonale hundekjørerforbundet, IFSS.

Vinner av F1000.

Finnmarkløpet er Norges tøffeste løp. Hundekjørernes antidopingkomité har hatt mange kontroller av hunder og førere.

Ingen aksept for doping i Norge

I Norge er alle klubbene tilsluttet både Norges Hundekjørerforbund, det internasjonale hundekjørerforbundet IFSS, og Norges idrettsforbund. Det betyr at hundekjørerne og deres hunder, er underlagt de samme dopingreglene som andre idrettsutøvere.

– I Norges Hundekjørerforbund er det derfor nulltoleranse for doping, både for utøver og hund, sier Anne-Grete Sætrang.

Det er Norges Hundekjørerforbund som plukker ut løp, og bestemmer hvilke løpere og hunder som skal testes. Forbundet har egne dopingkontrollører som foretar disse dopingtestene.

Finnmarksløpet

I Norge tas det dopingprøver i både nasjonale mesterskap og i mindre løp. Her ser vi en av kjørerne starte ut fra Alta i Finnmarksløpet.

Foto: Allan Klo / NRK

Kan forekomme i mat

Sætrang sier det i løpet av sesongen tas dopingprøver både i nasjonale mesterskap, og i mindre løp. Det har også forekommet doping, selv om ingen er dømt for det.

– Årsaken til det er at hundemat kan være forurenset med antibiotika og andre stoffer som står på dopinglista. Selv om norske utøvere er nøye på hva de gir hundene, kan mat være forurenset, forteller Anne-Grete Sætrang.

Stein Tage Domaas er en ivrig hundekjører. Han sitter også i veterinærgruppa til Norges Hundekjørerforbund. Heller ikke han er overrasket over dopingavsløringene i Iditarod. Likevel er han ikke kjent med det brukes doping i hundekjørermiljøet i Norge.

– Miljøet her i Norge er så gjennomsiktig. Alle vet om hverandre, så det er ikke så lett å jukse.

Hund Kirkenes

Hundekjørerne i Norge bruker mye tid og penger på å sørge for at hundene er i god form sier Stein Tage Domaas i veterinærgruppa til Norges Hundekjørerforbund.

Foto: Allan Klo / NRK

Godt hundehold i Norge

Domaas har selv deltatt i Norges tøffeste hundekjørerkonkurranse, Finnmarksløpet. Her kjenner han til et dopingtilfelle. I 2001 ble en østerriksk hundekjører diskvalifisert for bruk av et smertestillende middel på potene til hundene.

Stein Tage Domaas

Stein Tage Domaas mener hundekjørermiljøet i Norge er så gjennomsiktig at bruk av doping ville bli oppdaget.

Foto: Tarjei Abelsen / NRK

Etter mange år som hundekjører og seks år i veterinærgruppa til Norges Hundekjørerforbund opplever han at norske hundekjørere tar godt vare på hundene sine.

– Hundekjører bruker store beløp på å trene fram et godt spann, derfor er det lite sannsynlig at noen vil ødelegge hundene sine ved å bruke dopingmidler, sier Stein Tage Domaas.