Elisabeth Edland tok seieren

Elisabeth Edland kom først over målstreken i Alta like etter klokken 15.

Video Målgang i Finnmarksløpet 500km

VIDEO: Elisabeth Edland fra Nannestad kom først i mål og vant 500 km i Finnmarksløpet.

– Jeg innså det ikke før rett nede i bakken her. Men da det gikk opp før meg ble jeg veldig glad - men også litt trist for at det er over, sier vinneren like etter hun krysset målstreken.

Fikk sin revansje

Elisabeth Edland (52) er nå norgesmester i langdistanse hundekjøring 8-spann.

Etter en knallhard fight med Marianne Skjøthaug de siste 118 kilometerne til Alta, krysset hun mållinjen i Alta klokken 15.11 som vinner av Finnmarksløpet 500 km.

En herlig revansje for Edland etter å ha blitt nummer to i VM, kun slått av nettopp Skjøthaug.

Edland har vunnet Finnmarksløpet en gang før, i 2007.

– Jeg trodde egentlig ikke på at jeg var årets vinner før jeg kom borti bakken her. Det var nok fordi jeg hadde ei løpsk tispe foran, og hannhundene i spannet fant på alt mulig rart for å kaste seg over henne. Egentlig hadde hun lyst til å hilse på alle de bak også, smiler den lykkelige vinneren.

Elisabeth Edland vant Finnmarksløpet 500

Med 6 hunder over målstreken ble Elisabeth Edland norgesmester i hundekjøring 8-spann. Hun blir her tatt imot av varaordfører i Alta Hilde Sørå og daglig leder Gro Anette Olaussen i Finnmarksløpet.

Foto: Kjersti Sjursen Lien

Rutinert hundekjører

Elisabeth Edland er en av Norges beste hundekjørere gjennom mange år. Hun kommer fra Nannestad og kjører for Hakadal Sledehundklubb.

Hun er 52 år gammel, har samboer, barn og barnebarn. Hun har drevet med hundekjøring i snart 40 år.

I mange år drev hun med sprint og mellomdistanse med både EM-gull, Verdenscupseire som resultat. Hun er også Norgesmester i langdistanse 8-spann fra 2004. Da fikk hun også kongepokalen, skirver Finnmarksløpet på sine nettsider.

Vant i 2007

Elisabeth Edland etter målgang

Elisabeth Edland etter målgang som vinner av Finnmarksløpets 500-kilometer. Lederhunden får som vanlig krans.

Foto: Kjersti Sjursen Lien

Elisabeth stillte opp i Finnmarksløpet for første gang i 2006.

Da måtte hun bryte løpet tidlig på grunn problemer med hundene i sprengkulda det året. Men i 2007 var hun tilbake og tok en sterk seier i FL-500.

Hun jobber i team med samboer Per Olav Gausereide og Bjørn Jensen.

Tett i teten

Ole Sigleif Johansen ledet lenge 500-kilometeren, og kjørte i morges ut fra Jergul først av de fem som hele veien har knivet om teten.

To minutter senere tok Elisabeth Edland løs , deretter fulgte Marianne Skjøthaug, Bernd Helmich og Jørn Sødahl Kvam henholdsvis 9, 34 og 59 minutter etter førstemann.

Når kjørerne nærmet seg Alta og målstreken lå Edland i tet over en lengre periode - mens Johansen lå langt etter.

Teten fikk stopp

Men det var ikke uten startvansker at dette feltet tok løs fra Jergul tidlig mandag morgen.

En av bikkjene til Johansen fikk stopp og ville snu, og da Elisabeth Edland kom forbi ble det plutselig full stopp også for hennes spann.

– Begge de to første må streve skikkelig får å få hundene i gang, og slik holder de på når nummer tre, Marianne Skjøthaug får lov å løfte anker. Spannet går som ei kule ut fra starten. Nå har alle tre kommet seg av gårde, det psykiske overtaket har Skjøthaug, meldte Finnmarksløpets nettsider.

Men når alt kom til alt ble det altså Elisabeth Edland fra Maura som vant årets 500-kilometer.

Ole Sigleif Johansen og Elisabeth Edland

Ole Sigleif Johansen og Elisabeth Edland som begge fikk stopp like etter Jergul mandag morgen. Edland fikk bikkjene oppe å gå igjen, og like etter klokka 15 ble hun årets vinner av Finnmarksløpet 500.

Foto: Anita B. Svaler/FinnmarksløpetOl