NRK Meny
Normal

Stor usikkerhet i Arbeiderpartiet etter Helga Pedersens retrett

Stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet Kåre Simensen er usikker på situasjonen videre for Ap på sametinget. Han tror det vil få konsekvenser for sametingsvalget at Helga Pedersen har trukket seg som presidentkandidat.

Helga Pedersen

Helga Pedersen sier hun advarte arbeiderpartiet mot å kaste NSR, men hun ble ikke hørt og valgte derfor å trekke seg som partiets presidentkandidat.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

Kåre Simensen (Ap)

Stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet Kåre Simensen er bekymret for at valgdeltagelsen og interessen for sametingsvalget blir påvirket av Helga Pedersen sin retrett.

Foto: Finnmark fylkeskommune/Åserud

– Mange hadde store forventninger til Helga Pedersen, sier en skuffet Kåre Simensen.

Simensen er nå usikker på hvordan veien videre blir for Ap på Sametinget etter at Helga Pedersen trakk sitt kandidatur som sametingspresident fredag.

– Nå vet vi jo ikke. Hun har sagt fra seg kandidaturet. Jeg regner med at man nå velger en ny presidentkandidat – så får vi se hvem det blir.

Simensen er bekymret for at dette vil få konsekvenser for både valgdeltakelse og interessen for presidentvalget.

– Jeg har snakket med mye folk etter at Helga lanserte sitt kandidatur. Jeg har fått mange gode tilbakemeldinger og flere ville delta i årets valg med utgangspunkt i at Arbeiderpartiet hadde Helga Pedersen som sin presidentkandidat.

NSR-ledelsen på Sametinget

Fra venstre; NSR-leder Beaska Niillas, sametingsrepresentant Christina Henriksen, sametingspresident Aili Keskitalo og NSR-rådgiver og -sekretær Marion Aslaksen Ravna.

Foto: Carl-Gøran Larsson / NRK

Usikkerhet i partiet

Det er nå stor usikkerhet i Arbeiderparti etter Helga Pedersens retrett.

Arbeiderpartiet sin nye sametingspresident Vibeke Larsen føler seg dolket i ryggen etter at Helga Pedersen sist fredag valgte å trekke seg som presidentkandidat.

– Jeg synes det er veldig trist. Jeg er veldig lei meg for at hun reagerte på den måten.

Men det er ikke sikkert utfallet ville blitt annerledes om de hadde visst at Pedersen skulle trekke seg som kandidat.

– Det er mulig at det ville vært vurdert annerledes – det skal jeg ikke spekulere i. Vurderingene er tatt i sametingsgruppa sammen med de andre opposisjonspartiene som også var svært misfornøyd med NSR.

Vibeke Larsen

Arbeiderpartiet sin nye sametingspresident Vibeke Larsen føler seg dolket i ryggen etter at Helga Pedersen sist fredag valgte å trekke seg som presidentkandidat.

Foto: NRK

Dramatikk på Sametinget

Budsjettforhandlingene forrige uke førte til stor dramatikk på Sametinget. Og det hele endte opp i et maktskifte. NSR måtte gå, Arbeiderpartiet overtok makten og Vibeke Larsen fra partiet er nå sittende president på Sametinget.

Dagen etter kunngjorde Helga Pedersen at hun trekker seg som sametingspresidentkandidat.

En tårevåt Helga kunne fortelle at hun hadde advart Arbeiderpartiet på Sametinget om å ikke ta over makten i denne perioden, og kunne derfor ikke fortsette sitt kandidatur.

– Det er nok mange som er litt skuffet når vi er i den situasjonen som vi er i dag, sier stortingsrepresentant for Ap, Kåre Simensen som deler skuffelsen med flere andre i partiet.

Svekker Arbeiderpartiet

Kaos i Arbeiderpartiets sametingsgruppe reduserer mulighetene for å vinne sametingsvalget.

– Vår mulighet for valgseier er betydelig svekket, mener ordfører i Porsanger Aina Borch.

Helga Pedersen sier hun advarte arbeiderpartiet mot å kaste NSR, men hun ble ikke hørt og valgte derfor å trekke seg som partiets presidentkandidat.

Arbeiderparti-ordfører Aina Borch fra Porsanger mener dette svekker partiet selv om Arbeiderpartiet nå har overtatt makten på Sametinget med Vibeke Larsen som president.

– Nå har vi kaos i Arbeiderpartiets sametingsgruppe. Hvem som nå blir presidentkandidat vet jeg ikke.

Ordfører Aina Borch ved sitt skrivebord

Aina Borch som er Ap-ordfører i Porsanger mener partiet er svekket av at Helga Pedersen trakk seg som presidentkandidat.

Foto: Kenneth Strømsvåg