Hopp til innhold

Velgerne er splittet om hvorvidt hun egner seg som sametingspresident

Rundt fire av ti mener den tidligere fiskeriministeren er rett person til å lede norske samers fremste politiske organ. Men – omtrent like mange mener det motsatte.

Helga Pedersen

TILFREDS: Stortingsrepresentant for Finnmark Arbeiderparti, Helga Pedersen, er ikke misfornøyd med resultatene fra Sentio-undersøkelsen.

Foto: Roger Manndal / NRK

Er Helga Pedersen egnet til å være sametingspresident og lede arbeidet med samiske fiskerispørsmål?

42 prosent mener «ja» – 38 prosent av velgerne svarer derimot «nei».

Dette fremkommer av en undersøkelse utført av Sentio Research Norway på oppdrag fra NRK.

– Gode tall

De spurte utgjør et representativt utvalg på 600 velgere som er oppført i Sametingets valgmanntall.

Undersøkelsen viser også at rundt en av fem velgere har svart «vet ikke».

– På en måte kan man se det som at 60 prosent mener jeg er egnet som president – eller ikke har tatt stilling til spørsmålet, sier Helga Pedersen.

Jeg mener dette er et godt utgangspunkt til valgkampen, tillegger hun.

 • Vi har spurt følgende:
Laster innhold, vennligst vent..

Ap-velgerne mest positive

Oppslutningen er, naturlig nok, høyest blant Arbeiderpartiets velgere, der syv av ti mener at hun er den rette.

71,4 prosent svarer ja, 17 prosent nei og 11,6 prosent har svart «vet ikke».

– Jeg ser at blant Aps velgere så er det over 70 prosent som mener jeg er egnet til å gjøre denne jobben. Det mener jeg er gode og hyggelige tall, sier Ap-kvinnen.

Hvorvidt Pedersen til syvende og sist blir Arbeiderpartiets sametingspresidentkandidat, avgjøres på partiets nominasjonsmøte i november.

Korte nyheter

 • Máŋggas boikohttejit Freia

  Máŋga fitnodaga leat dán vahkku dieđihan ahte sii heitet vuovdimis Freia-buktagiid. Dáid gaskkas leat earret eará girdifitnodagat SAS ja Norwegian, Strawberry hoteallat ja Norgga turistasearvi (DNT).

  Sivvan boikohttemii lea ahte Ukraina antikorrupšuvdnaeiseváldi almmuhii dán vahkku čáhppeslisttu fitnodagain mat veahkehit ruhtadit ruošša stáhtakássa. Freia eaiggát Mondelez lea okta dain.

 • Øker bemanningen i kampen mot fiskesmugling

  Tollvesenet øker bemanningen ved Narvik/Bjørnfjell tollstasjon for å forhindre smugling av fisk over grensa, skriver Fremover.

  Smugling av fisk er et utbredt problem. Utenlandske turister har lov til å ta med seg 18 kilo hvitfisk ut av Norge, men hvert år stoppes mange turistfiskere med for mye fisk i bagasjen.

  For eksempel stoppet tollerne i Junkerdalen en bil med over 700 kilo fisk i mars.

  – Fisk er et satsingsområde for Tollvesenet, sier seksjonssjef ved tollstasjonen Reidar Krogstad til Fremover.

  Dersom du blir stoppet med for mye fisk på vei over grensa, er startboten på 8.000 kroner. Videre øker boten med 200 kroner per kilo.

  – Men det virker som om bøtene ikke svir nok. Det mest absurde er at noen av de som blir tatt, betaler bøtene kontant. Når de kan cashe ut på den måten, er det fristende å tro at de gambler på at de kan bli tatt. Jeg tør ikke tenke på hvor mye de som ikke har blitt tatt ellers, har fått med seg ut av landet, sier Krogstad til avisen.

  Filetbeslag på Bjørnfjell tollsted
  Foto: Narvik tollsted
 • Topp nummer 9 for Kristin Harila

  Klatreren Kristin Harila og Tenjen Sherpa nådde toppen av verdens åttende høyeste fjell i natt. Manaslu i Nepal rager 8163 meter over havet, og er fjell nummer 9 i Harilas verdensrekordforsøk. Nå gjenstår fem topper over 8000 meter. Harila og laget hennes har fire måneder på seg til å slå den gamle rekorden, men de har allerede annonsert at de vil gjøre det på vesentlig kortere tid – kun tre måneder i alt.

  Kristin Harila, her i Katmandu tidligere denne måneden, siktet mot verdensrekord.
  Foto: Niranjan Shrestha / AP