Hopp til innhold

Dekningsdirektøren i Telenor: – Alle kommuner burde ha en satellittelefon

Flere kommuner i Norge har fått satellittelefon som en del av sin beredskapsplan, i tilfelle mobilnett eller strøm skulle svikte. – Det syns jeg faktisk er fornuftig, sier dekningsdirektøren i Telenor.

Bjørn Amundsen, dekningsdirektør Telenor Norge

Flere kommuner har opplevd å være uten mobildekning, og innbyggerne synes det er utrygt. – 0,02 prosent av befolkningen vår bor fryktelig vanskelig til, der vanlig telefoni ikke vil virke noen ganger. Da må vi finne løsninger, sier dekningsdirektør i Telenor, Bjørn Amundsen.

Foto: Helene Wille Lund / NRK

– Kommunene burde som en del av sin beredskapsplan ha en satellittelefon. Det gjelder ikke bare Tana, men de aller fleste kommunene i Norge.

Det sier dekningsdirektør i Telenor, Bjørn Amundsen.

Mobildekning i distriktene i Norge har vært i fokus den siste tiden, etter at Tana og flere andre kommuner har opplevd å være uten mobildekning.

Sigve Larsen fra bygda Vestertana mener det kunne gått riktig ille med hans onkel, som lå hardt skadet i sitt hjem. Da måtte naboen nemlig lete etter hus med fasttelefon for å ringe etter legehjelp. Bygda var blant annet uten mobildekning i 11 dager i mars.

Mobilmast i Vestertana

Mobilmasta i Vestertana dekker normalt området godt. Men når den faller ut, opplever innbyggerne at det tar lang tid å utbedre feilen.

Foto: Sidsel Vik / NRK

Krisen vil oppstå

Det er Telenor som har ansvar for mobilmasta i Vestertana.

Etter området i lange området har vært uten dekning, ble sambandet i fjor sommer oppgradert med 4G, etter et totalhavari der både mobildekning og fasttelefon var nede.

– Dagens løsning er veldig mye bedre, men vi klarer aldri å gardere oss mot uvær eller andre ting, sa dekningsdirektøren tidligere i uka.

Han mener det er bra at flere kommuner nå har gått til anskaffelse av satellittelefon, for å være på den sikre siden.

– Når krisen oppstår, som den vil gjøre på et eller annet tidspunkt, så kan det være lurt, sier Amundsen.

Dekningsdirektøren viser til denne ukens branner i Vest-Agder og Rogaland, hvor blant annet Sokndal kommune ble herjet av storbrann.

– Fiberen brant opp til to av basestasjonene i Sokndal, og de tre andre sto i fare for å bli brent ned. Heldigvis gikk det bra, men det er klart at da hadde du vært i en situasjon hvor mobilnettet hadde vært helt nede.

– Så det at kommuner i Norge burde ha en satellittelefon som en del av sin beredskapsplan, i 2019, det syns jeg faktisk er fornuftig.

Kjøpte satellittelefon etter kriseøvelse

Fasttelefonnettet har vært en ekstra sikkerhet for innbyggerne i flere kommuner i Norge, men nå skal dette nettet som kjent fases ut over en periode på fire år.

Mange vil nettopp på grunn av denne tryggheten beholde den gamle fasttelefonen.

Frank Martin Ingilæ på sitt kontor

Ordfører Frank Ingilæ, mener det må stilles større krav til at mobilnettet også er stabilt i bygder som Vestertana. Fordi fasttelefonnettet nå skal fases ut, har Tana kommune kjøpt satellittelefon som en ekstra trygghet.

Foto: Nils Henrik Måsø / NRK

Ordfører i Tana kommune, Frank Martin Ingilæ, krever at mobildekningen skal være stabil når fasttelefonnettet etter hvert slukkes, men har allerede sikret seg en satellittelefon.

– Dette skaffet vi etter en kriseøvelse hvor man simulerte langvarig strømbrudd i sprengkulde. Da faller mobilnettet ut etter forholdsvis kort tid.

– Mye raskere enn fasttelefonene, påpeker Ingilæ.

Dekningsdirektøren i Telenor vil derimot ikke knytte denne utfasingen sammen med det å anskaffe seg satellittelefon.

– Det er viktig for meg å trygge brukerne på at vi skal finne erstatninger, vi skal ikke ta fra dem noe, men gi dem noe som er bedre. Vi må finne gode løsninger sammen med kommunene, sier Amundsen.

Båtsfjord havn

Folk i kommunene Berlevåg og Båtsfjord har flere ganger vært isolert på grunn av fiberbrudd. Eneste mulighet for kontakt med andre blir da over satellittelefon.

Foto: Stian Strøm / NRK

Råder alle kommuner til å kjøpe satellittelefon

I Finnmark har så langt 14 av 19 kommuner gått til innkjøp av egen satellittelefon. 16 av 24 kommuner i Troms har gjort det samme.

– Vi anbefaler selvfølgelig alle våre kommuner å skaffe seg satellittelefon som et supplement til sitt beredskapssystem, sier fylkesberedskapssjef hos Fylkesmannen i Troms og Finnmark, Ronny Schjelderup.

Ronny Schjelderup

Beredskapssjefen i Troms og Finnmark, Ronny Schjelderup, anbefaler sine kommuner å skaffe satellittelefon i tilfelle mobil- og strømnett skulle falle ut.

Foto: Dan Henrik Klausen/Arnstein Jensen / NRK

I Gamvik kommune har de hatt bruk for satellittelefonen på grunn av sårbar digital beredskap, i likhet med flere andre kommuner her i landet.

– Når alt annet faller ut, så er i alle fall satellittelefonen enda et bein å stå på, sier Schjelderup.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark