Hopp til innhold

Storbrann truer bygd – flere hundre evakuert

Sokndal kommune herjes av storbrann. Brannvesen og sivilforsvaret jobber i morgentimene med å berge boliger og hytter. Politiet har evakuert 160 boliger.

Hytte i full fyr ved Rekedal, Sokndal

Sivilforsvaret jobber natt til onsdag med å hindre at brannen brer seg til en hytte ved Rekefjord i Sokndal.

Foto: Mathias Oppedal / NRK

– Det brenner oppi heia her, men vi har dynket veldig godt i flere timer rundt her, og satser på å redde denne hytta.

Det sier Vidar Nodland i Sivilforsvaret. De jobber med å sette en brannvegg og dynke terrenget, slik at blant annet denne hytta i Rekefjord i Sokndal blir reddet.

Flammene er bare metre fra hytteveggen

Flammene er bare noen få meter fra hytteveggen

Foto: Mathias Oppedal / NRK

150 brann- og redningsfolk og politi jobbet tirsdag ettermiddag og kveld på spreng for å håndtere det som utviklet seg til en svært omfattende skog- og lyngbrann i Sokndal. Brannvesenet har ikke kontroll på brannen natt til onsdag.

Politiet har blant annet evakuert 35 personer fra 15 boliger i Nedre Lauvås. Politiet har også evakuert Haneberg, Åmot og Årstad. Totalt cirka 160 boliger er sjekket ut og evakuert.

I tillegg er en hytte ved Årstatjørn evakuert, og denne er trolig brent ned, ifølge brannvesenet.

Rett før klokka fem onsdag morgen er redningsskøyta fra Egersund på plass i Rekefjord der den bruker vannkanonen på dekk for å hindre brannen i å spre seg.

– Vi prøver å berge verneverdige hus i Rekefjord, sier vaktleder John Helle ved Rogaland brann og redning.

Skogbrann i Sokndal

Storbrannen tirsdag kveld ved Åmot i Sokndal.

Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix

– På vei mot sentrum

Politiet opplyser at det brenner flere steder i Sokndal, men den største brannen går over et område på 4,5 kvadratkilometer og truer nå bygda Hauge i Dalane hvor det bor 2000 mennesker.

Det er dramatisk. Brannen har en retning som truer sentrumsområdet og det er derfra vi evakuerer folk, sier ordfører Trond Arne Pedersen (KrF) under en pressekonferanse i 22-tiden tirsdag kveld.

Politiet ber folk i området om å følge med i media og på hjemmesiden til Sokndal kommune.

NRKs ekstrasending om brannen som ble sendt tirsdag kveld.

Årsaken til evakueringen er både all røyken i området og fare for at husene kan bli slukt av flammene, opplyser brannvesenet og politiet til NRK.

Og vinden vil ta seg litt opp i natt, ifølge statsmeteorolog Oddlaug Nese.

– Det vil blåse opp i stiv eller sterk kuling, sier hun.

Det vil komme litt nedbør onsdag, men ikke nok til at det vil hjelpe på brannen.

Etter klokka 23 tirsdag kveld la kommunen ut følgende melding på sin nettside:

– Nå prioriteres liv og verdier. Vi ber alle være forsiktige da det kan komme gnistregn.

Ordfører: – Brannen er ikke under kontroll i det hele tatt

Ordføreren Pedersen presiserer at de har fått god hjelp av tre brannhelikoptre som nå har tatt kvelden.

Skogbrann - Sokndal

Et stort område brenner i Sokndal.

Foto: Stine R. Rørvik / NRK

– De kan ikke fly i mørket og vi tenker at det er for risikabelt å sende inn mannskap i terrenget. Mannskapet befinner seg nå enten på, eller i nærheten, av veiene så det er mulighet til å evakuere raskt dersom brannen sprer seg. Brannen er foreløpig ikke under kontroll i det hele tatt, sier Pedersen.

Han forteller at de nå planlegger et bytte av brannmannskap.

– Dette er ikke over i kveld, det er ikke over i natt, og sannsynligvis brenner det godt i morgen også. De som er evakuert blir tatt hånd om i idrettshallen der de får tilbud om mat, drikke og overnatting.

Ordfører Trond Arne Pedersen i Sokndal

Ordfører Trond Arne Pedersen i Sokndal informerer om brannen

Foto: Mathias Oppedal / NRK

På spørsmål om hvordan innbyggerne i kommunen bør opptre nå, er svaret:

– For dem som bor i områdene som er under evakuering, er det å la seg evakuere. For dem som bor i områdene som ikke evakueres, så er det å stenge dører og vinduer, og holde seg innendørs.

422 personer er varslet

Kommunen har satt krisestab, og de frykter for at boliger og bygninger skal gå tapt i brannen. Rådmannen omtaler brannen som en storbrann.

– Sokndal kommune har sendt ut varsel på SMS til folk der vi informerer om brannen, sier rådmann Karl Johan Engelhart Olsen.

I varselet ber de folk om å evakuere til Sokndalshallen. Varselet har gått ut til over 360 personer. Kommunen har også ringt 62 personer for å være sikre på at de får beskjeden.

Kart over branner i Sokndal 23.april 2019 kl 23.00

Kart over branner i Sokndal 23. april klokka 23.00, Røde områder viser hvor det brenner. Blått område viser evakueringsområde.

Foto: Sokndal kommu

Rundt klokka 23 tirsdag kveld meldte Aftenbladet at er feil i alle SMS-er som er sendt ut til innbyggerne i Sokndal om evakuering. Det gjelder også de SMS-ene som er tilbakekalt. Innbyggerne bes holde seg oppdatert på kommunens hjemmeside – der er det korrekt informasjon, skriver avisen.

Sokndalshallen

Kommunen har bedt hundrevis av innbyggere evakuere til Sokndalshallen.

Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix

150 personer deltar

Over 150 personer fra brannvesenet, politiet, sivilforsvaret og Frivillige Organisasjoners Redningsfaglige Forum (FORF) deltar i arbeidet.

– Flere hus og hytter er evakuert, og det blir fortløpende vurdert videre evakuering. Det er foreløpig ikke meldt om skadede personer, men i tillegg til brannen er det mye røyk i området, sier operasjonsleder Helene Strand.

Politiet ber publikum om å holde seg borte fra veisperringer som er satt opp for å unngå at nødetatene og andre hjelpemannskaper blir hindret fra å komme inn i områdene. Fylkesvei 44 er sperret mellom Åna Sira og Åmot bro.

Lyngbrann

Forbereder storaksjon onsdag morgen

Klokka tre i natt kjører en brannbuss med 50 nye mannskaper fra Sivilforsvaret til Sokndal fra Stavanger. Samtidig sender Hå brannvesen en bil og Rogaland brann og redning sender to biler.

– Alle skal være klare i Sokndal når det lysner ved femtiden, sier vaktleder John Helle. Han sier at mannskap må byttes ut etter mange timers krevende innsats på tirsdagen.

I tillegg melder politiet at forsvaret bidrar med personell fra heimevernet. De vil være på plass i Sokndal klokka 4.30 onsdag morgen.

Tidligere tirsdag kveld stod NRKs reporter Stine R. Rørvik på eiendommen til Titania, som fungerer som base for brannfolka.

– Det regner aske her vi står, og røyken er så tjukk at det svir i øynene, sa hun.

Disse bildene ble tatt i Sokndal tirsdag ettermiddag. Video fra NRK og Filmfolket.

Gjødselspredere i bruk hele natta

Åtte traktorer med gjødselspredere bak, deltar i slukkearbeidet natt til onsdag.

– Vi dynker rundt huser og på jorder for å forhindre at det skal brenne ned, sier entreprenør Lars Nesvold.

Bønder bidrar også med sitt utstyr i slukkearbeidet

Gjødselspredere fra bøndene er også med i slukkearbeidet

Foto: Mathias Oppedal / NRK

Han sitter på lånt traktor, og fyller gjødseltanken med vann til dynkingen, og er klar til døgndrift til det er kontroll på brannen.

– Det hjelper det vi gjør. Tankene tar mellom 6000 og 11.000 liter vann.

Hentet av helikopter

Rett før klokka 15 ble to kvinner hentet ut fra Hellershei. Kvinnene er henholdsvis 45 og 53 år, og var ute og gikk tur i området da de havnet midt i brannen.

– Vi fikk melding om at det var personer som sto inne i Hellershei og var omringet av røyk og flammer. Vi valgte å varsle Hovedredningssentralen på Sola og fikk ut et redningshelikopter. Personene er i sikkerhet og er på trygg grunn, sa Glenn Bjarne Dirdal, vaktleder i Rogaland brann og redning.

Skogbrann Sokndal

Lyng- og skogbrann i Sokndal, her sett fra sentrum.

Foto: Viktor V. Støle

Politiet melder at kvinnene har blitt undersøkt av ambulansepersonell på stedet, og er å anse som uskadd. De kjører hjem derfra selv.

Brannen ble meldt klokka 14.30 tirsdag. Det ble først meldt at det var fire personer i området, men dette ble raskt endret til to.

– Det var en krevende aksjon fordi det var personer som var i fare. Men så lenge vi har luftressurser, går det fort, sa Dirdal til NRK tirsdag ettermiddag.

Tre branner i Agder

Også i Agder brenner det flere steder. Brannvesenet har fått kontroll på en krattbrann ved Åse i Kvinesdal.

Samtidig jobber brannmannskap med å slukke en krattbrann på Udland i Lyngdal. Denne er foreløpig ikke under kontroll, men det er ikke fare for at bygninger skal bli tatt av flammene, ifølge brannvesenet.

Også ved Kvinesheitunnelen i Hægebostad brenner det. Et helikopter skal etter planen bistå i slukkearbeidet.

Skogbrann oversikt Sokndal

Slik var utsikten fra helikopteret til 330 skvadronen tirsdag ettermiddag.

Foto: 330 skvadron

Bråtebrann mulig årsak

Vaktleder Dirdal tror årsaken til brannen i Sokndal kan være en bråtebrann som har blusset opp igjen.

– Før det generelle bålforbudet ble innført 15. april, har det vært en del bråtebranner for å rydde utmark. Det er nok en oppblussing av dette, nå når vinden har tatt tak igjen, sier han.

Det har vært flere lyng- og skogbranner flere steder i Rogaland og andre steder i landet i det siste.