Hopp til innhold

Frykter for liv og helse på grunn av sårbar digital beredskap

Gamvik-ordfører Trond Einar Olaussen (Ap) krever alternative løsninger etter at kommunen var uten telefon og internett i et halvt døgn. Bengt Rune Strifeldt (Frp) varsler at det kommer.

Mehamn

Gamvik kommune, er ved kommunesenteret Mehamn, var uten telefon og internett i over et halvt døgn.

Foto: ESKIL WIE FURUNES / NRK

3. september mistet Gamvik kommune nesten all kontakt med omverdenen, da en gravemaskin ødela fiberkabelen inn til kommunen.

I over 12 timer måtte kommunens innbyggere kommunisere med satellittelefon med verden rundt.

Det er ikke godt nok, mener ordfører Trond Einar Olaussen (Ap).

– Denne kabelen er mindre enn lillefingeren min. Beredskapen vår henger i en tynn tråd, sier han til NRK.

Trond Einar Olaussen

Ordfører Trond Einar Olaussen (Ap) mener det er sårbart å leve i en kystkommune som bli elektronisk utestengt bare fordi én kabel svikter.

Foto: Tarjei Abelsen/NRK

Frykter alvorlig situasjon

Olaussen mener dette gjør kommunen sårbar hvis en alvorlig situasjon oppstår.

– Dette er ikke første gang vi er helt uten forbindelse. På ett tidspunkt kan det sette liv og helse i fare, frykter ordføreren.

Derfor krever han nå bedre digital infrastruktur og alternative løsninger hvis den ene faller sammen.

Bengt Rune Strifeldt

Stortingsrepresentant Bengt Rune Strifeldt (Frp) har det siste året vært i transport- og kommunikasjonskomiteen på Stortinget, men byttet 11. september over til næringskomiteen.

Foto: ESKIL WIE FURUNES / NRK

Stortingsrepresentant Bengt Rune Strifeldt (Frp) er enig i at nettet er sårbart.

– Men det har vært satset enormt på fiber etter at regjeringen tiltrådte. I 2013 hadde syv prosent av Finnmarks befolkning fibertilknytning. Nå er vi oppe på 80 prosent, sier han, og varsler en enda større satsing:

– Å ha et sikkerhetsnett dersom det ene faller ut, er en prioritert oppgave fra regjeringen akkurat nå.

– Digitalisering har gjort oss sårbare

Ordfører Olaussen i Gamvik mener likevel det går for sent.

– Det bevilges for lite penger, sier han.

Stortingsrepresentant Strifeldt er enig, men ikke helt.

– Å grave en kabel går ikke over natten. Det krever mer planlegging. Da Arbeiderpartiet og Senterpartiet satt i regjering gikk det litt i stampe i nord, men nå går utviklingen den rette veien. Det går hurtigere, mener han.

Fylkesberedskapssjef Ronny Schjelderup i Finnmark er likevel bekymret over dagens situasjon.

– Digitalisering har gjort oss mer sårbare. Alt av kommunikasjon legges i samme fiberkabel. Tidligere var det egen kabel for fasttelefonen, slik at det i hvert fall var ett alternativ. Men nå er det borte, sier han til iFinnmark.

Sensor varsler ledig parkering

Dekningsdirektør Bjørn Amundsen i Telenor tror likevel ikke det er mulig å bygge dobbel infrastruktur overalt. – Det er ikke samfunnsøkonomisk lønnsomt. Det er også slik at dette ikke bare gjelder kysten i Finnmark. Det er kun en linje inn til de fleste basestasjoner i større byer, men det er selvfølgelig færre kilometer å kjøre for å få dekning der, sier han.

Foto: Lars-Erik Skjærseth / NRK

Vil forsterke basestasjoner

Dekningsdirektør Bjørn Amundsen i Telenor anbefaler ordføreren i Gamvik om å ta kontakt med Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (NKOM).

– Her kan han søke om midler til alternative løsninger i Gamvik kommune. Det kan være en basestasjon i sentrum hvor man bygger dobbel infrastruktur, hvor folk har mulighet til å ringe eller bruke internett når det er brudd, sier han til NRK.

NKOM ved seniorrådgiver Rolf Gordon Roland varsler at de planlegger å gjøre akkurat det.

– I Gamvik, Berlevåg og Lebesby har vi konkrete planer om å bygge ut forsterket elektronisk kommunikasjon i 2018. Men vi tar et lite forbehold om vi har nok budsjettmidler til å gjennomføre det, sier han.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark