Finnmarksbygd uten vei og strøm i over et døgn

Strømbrudd og snøras har ført til at innbyggerne i Nuvsvåg i Loppa kommune er isolert.

Nuvsvåg

Innbyggerne i Loppa har vært uten veiforbindelse og strøm i ett døgn. Selv om man ikke har hatt strøm i bygda, så har det gått bra.

Foto: Ørjan Olsen

Loppa-bygda Nuvsvåg går inn i sin andre dag uten strøm og veiforbindelse.

Kommunepolitiker Ernst Berge (Ap), som bor i Nuvsvåg, opplyser at innbyggerne begynner å bli utålmodige. De frykter blant annet at frysevarer snart går dunken.

– Dette går også utover beredskapen, for veien er jo stengt. Skolebarn og pendlere som jobber i Øksfjord har ikke mulighet å komme seg på jobb, melder Berge til NRK.

Innbyggerne i den lille Nuvsvåg-bygda er ikke helt fornøyd med hvordan kommunen har opptrådt i etter at både strømmen og veiforbindelsen forsvant.

Ernst Berge(Ap)

Kommunepolitiker Ernst Berge (Ap) bor i Nuvsvåg. Han mener kommunen burde ha satt inn en båt mellom Nuvsvåg og Øksfjord da et ras stengte veien og strømmen gikk i Nuvsvåg.

Foto: Privat

Riktignok har bygda båtforbindelse, men denne går ikke daglig.

– Derfor burde det vært satt inn båt mellom Øksfjord og Nuvsvåg da snøraset gikk, sier han, og legger til at dette er noe de kommer til å ta opp med kommunen.

Verken Rådmann eller Loppa-ordføreren var tilgjengelig for kommentar da NRK tok kontakt med dem på tirsdag.

Beredskap

Driftssjef i Loppa kommune, Olav Henning Trondal, opplyser at innbyggerne i Nuvsvåg sier ifra når de har behov for hjelp, og kommunen har fått på plass en beredskapsplan.

– Skulle ting bli ekstra kritisk kan vi kjøre ut en satelittelefon til kjøpmann Ørjan (Olsen red.anm.). Da kan vi holde dialog med han, sier driftssjefen, som legger til at det er drivstoff i bygda.

– Vi har gjort et godt arbeid her i 2013 og 2014 på beredskap her ute. Vi har liste på alt fra hvem som har tepper, til hvem som har båter og har maskiner på de ulike plassene i Loppa.

Ikke første gang

Bygda som har rundt 50 fastboende er riktignok ikke ukjent med å måtte forholde seg til strømbrudd. De fleste fastboende i bygda har dermed sekundære varmekilder.

– Gjennom vårt beredskapsarbeid kartlagt behovene, og det er det ikke kommet noen bekymringsmeldinger. Et døgn uten strøm er vi vant til med her i Loppa, og ellers i Finnmark for øvrig, sier Trondal.

– Men vi har vært uheldig med strømbrudd og ras samtidig.

Satt inn helikopter

Alta Kraftlag kom seg ikke til området hvor feilen som medførte til strømbrudd i Nuvsvåg på mandag, fordi det er rasfare i området hvor feilen ligger. Derfor har kraftlaget sendt et helikopter med mannskap til Nuvnes for koble seg på Ymber sitt nett. Dermed har de fått på plass en nødløsning, mens de jobber med å lokalisere hvor feilen i deres nett ligger i Nuvsvåg.