Håper sannheten kommer fram

– Sønnen min kommer ikke hjem igjen, men jeg kan jo håpe på noen flere svar, sier moren til Thom Alexander, om rettssaken der Ubaydullah Hussain står tiltalt for å ha rekruttert hennes sønn, og andre sårbare tenåringer til IS.

Moren til Thom Alexander

– Jeg vet at det blir kjempevanskelig å vitne i retten, sier moren til Thom Alexander.

Foto: Svend Even Hærra / NRK

I dag startet Norges første terrorrekrutteringssak i Oslo tingrett.

Thom Alexander

Brennpunkt-dokumentaren «Min sønn fremmedkrigeren» forteller historien om Thom Alexander.

Foto: Privat

Thom Alexander ble drept i Syria i mars 2015. Ubaydullah Hussain omtalte ham som sin venn, og de misjonerte åpent i Oslos gater.

I Brennpunkt-dokumentaren «Min sønn fremmedkrigeren» fortalte moren at Thom Alexander hadde hyppig kontakt med Ubaydullah Hussain og de andre «brødrene» i Profetens Ummah.

Moren og lillesøsteren er innkalt som vitner i rettssaken. De er tidligere avhørt av PST. De hadde gruet seg til avhørene, men sier i ettertid at det var godt å ha vært igjennom.

– Jeg vet at det blir kjempevanskelig å vitne i retten, og sette ord på det som skjedde, sier moren.

I likhet med moren ønsker søsteren at sannheten kommer fram.

– Jeg vil at det skal komme fram at Ubaydullah Hussain er en stor grunn til at min bror ikke lever lenger, sier hun til NRK.

Les mer:

Hjulpet over grensen

Thom Alexander Karlsen og Ubaydullah Hussain på Karl Johan

Thom Alexander var aktiv i Profetens Ummah før han reiste til Syria.

Foto: YouTube / Skjermdump

Hussain var siden august 2013 ansiktet utad for det islamistiske nettverket Profetens Ummah. Siden desember i fjor har han sittet i varetekt.

Ifølge tiltalen bistod Hussain blant annet med billettkjøp og fulgte Thom Alexander til Oslo Sentralstasjon. Han skal ifølge PST ha reist fra Sverige, via Hellas og Tyrkia til Syria.

Påtalemyndigheten mener også at Hussain var i kontakt med IS-personell for å sikre at Thom Alexander ble hentet og transportert over grensen fra Tyrkia til IS-kontrollert område i Syria.

Søsteren til Thom Alexander forteller at det var Ubaydullah Hussain som ga familien dødsbudskapet. Han viste fram et bilde av den døde broren.

VIDEO: Lillesøsteren til Thom Alexander forteller om møtet med Ubaydullah Hussain.

Fikk dødsbudskap på SMS

Fikk dødsbudskapet om sønnen

Familien fikk dødsbudskapet av Hussain.

Foto: Svend Even Hærra / NRK

I slutten av mars i fjor fikk moren en tekstmelding fra Ubaydullah Hussain der han skrev at Thom Alexander hadde blitt drept.

– Jeg har ingen andre bevis enn denne tekstmeldingen fra Hussain, sier moren.

Hun har fortsatt ikke fått noe svar på hvor og hvordan hennes sønn ble drept, eller hvor han ligger begravet. Hun håper på å få flere svar under rettssaken.

Hussain har også vist et bilde av Thom Alexander som død, til hans lillesøster. Hussain ba lillesøsteren komme til Oslo sentralstasjon for å se med egne øyne bildebeviset på at broren virkelig hadde bitt drept.

– Han hadde mange bilder av døde personer på sin iPad, og et av dem var min bror. Jeg kjente ham igjen på tatoveringen hans, forteller hun.

I retten i dag nektet Ubaydullah Hussain straffeskyld i tiltalen om rekruttering til IS.

Hussain har tidligere sagt til NRK at påstandene fra moren og lillesøsteren til Thom Alexander er usanne.

Forsvarer Elden om rettssaken mot Ubaydullah Hussain

VIDEO: Forsvarer John Christian Elden om tiltalen mot Hussain.