Hussain nekter straffskyld for terrorrekruttering

Ubaydullah Hussain risikerer opptil tolv års fengsel når han møter i Oslo tingrett, tiltalt for terrorrekruttering til IS. Både han og en 19-åring han skal ha rekruttert, nekter straffskyld.

Ubaydullah Hussain

Ubaydullah Hussain på vei inn til et fengslingsmøte i Oslo tingrett tidligere i år.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Rettssaken mot de to startet i Oslo tingrett klokken 9, og skal vare fram til 16. desember.

Den da 18 år gamle konvertitten ble pågrepet på Landvetter flyplass i Göteborg i fjor sommer, og har siden sittet varetektsfengslet. Ubaydullah Hussain kjørte bilen som fraktet tenåringen til Göteborg.

I bilen satt også Adel Khan Farooq, som jobbet med en dokumentar om Hussain sammen med Ulrik Imtiaz Rolfsen.

– Tett kontakt

Ifølge statsadvokat Frederik Ranke møttes de to i mars 2015, tre måneder før pågripelsen. Påtalemyndigheten mener den profilerte talsmannen for Profetens Ummah rekrutterte tenåringen til terrorgruppen IS.

– Det var tett kontakt mellom dem, og Hussain ga råd om reiserute og praktisk bistand. Det er bakgrunnen for tiltalen om rekruttering, forklarer han.

– Han erkjenner ikke straffskyld og ser fram til å kunne forklare seg for retten. Han var på vei til Syria for å hjelpe befolkningen der, sier 19-åringens forsvarer Javeed Hussain Shah til NRK. Også Hussain nekter straffskyld for terrorrekruttering, men innrømte i retten at han har eid et elektrosjokkvåpen.

Ubaydullah Hussain er tiltalt for terrorrekruttering til IS.

NRKs rettskommentator Olav Rønneberg om saken mot Ubaydullah Hussain.

– Drev reisebyrå

Hussain skal også ha rekruttert en annen ung mann til IS. Nordmannen døde i Syria. Han er videre tiltalt for å tilrettelegge for andre som har reist, for deltakelse i og økonomisk støtte til en terrororganisasjon, samt for trusler mot et vitne og besittelse av elektrosjokkvåpen.

– Han er tiltalt for en rekke poster som kan medføre fengsel i seks år. Den maksimale strafferammen i saken hans, er tolv års fengsel, sier Ranke.

Det er første gang norsk påtalemyndighet tar ut siktelse for rekruttering til en terrororganisasjon.

Ifølge Åsne Seierstads bok «To søstre» har Hussain nærmest fungert som et reisebyrå for potensielle fremmedkrigere i Syria. I fengslingsmøter har han forklart at han ønsket seg bort fra ekstremistnettverket Profetens Ummah for å begynne å studere.

Forsvarer Elden om rettssaken mot Ubaydullah Hussain

Forsvarer John Christian Elden om tiltalen mot Hussain.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger