Viste fram bilde av den døde broren

Da Thom Alexander døde i Syria, var det terrorsiktede Ubaydullah Hussain som ga familien dødsbudskapet. – Han måtte bla igjennom mange bilder av døde for å finne bildet av broren min, forteller lillesøsteren.

Lillesøsteren, som da var 17 år, ble invitert av Ubaydullah Hussain til å komme til Oslo S for å se bilde av sin avdøde bror.

Moren og lillesøsteren til Thom Alexander har vært i lange avhør hos PST, etter at Ubaydullah Hussain ble arrestert og siktet for rekruttering til terrornettverket IS.

Moren til Thom Alexander

Moren til Thom Alexander mener sønnen aldri ville reist til Syria hvis han ikke hadde blitt kjent med Ubaydullah Hussain.

Foto: Svend Even Hærra / NRK

Både saken til Thom Alexander og 18-åringen som ble arrestert i Göteborg ventes å bli sentrale i den kommende tiltalen mot Hussain. Det kan bli første rettssak der en norsk statsborger står tiltalt for rekruttering til en forbudt terrororganisasjon etter de nye terrorparagrafene.

Moren varslet PST da hun fikk mistanke om at Thom Alexander planla å reise til Syria. Men PST klarte ikke å hindre Thom Alexander fra å reise ut av landet.

– Etter min mening var det Ubaydullah Hussain som rekrutterte ham, forteller moren.

Se Brennpunkt-dokumentaren «Min sønn, fremmedkrigeren»

– Tar svake ungdommer

Thom Alexander

Thom Alexander døde mens han kjempet for IS i Syria.

Foto: Privat

Thom Alexander sluttet med rus og konverterte til islam. Han ble et lett bytte for Profetens Ummah, ifølge moren:

– Thom Alexander var en ærlig og omtenksom gutt. Flyktningkrisen i Syria gjorde sterkt inntrykk på ham.

– Hadde han ikke truffet Ubaydullah Hussain og de andre fra Profetens Ummah, hadde min sønn aldri blitt IS-kriger eller drept i Syria, sier moren.

I fengslingskjennelsen mot Hussain skriver retten at Hussain har «sterke manipulative egenskaper [...] som benyttes i kontakten med lett påvirkelige/sårbare personer».

– Det de driver med er kvalmt. De gjør det så åpenlyst. Bare tar svake ungdommer. Profetens Ummah tok Thom Alexander. Hjernevaska ham. Radikaliserte ham, sier lillesøsteren.

Viste bilder av døde IS-krigere

Ubaydullah Hussain inviterte søsteren til Thom Alexander til Oslo S. På iPaden viste han et bilde av den døde broren.

Fikk dødsbudskapet om sønnen

Familien fikk dødsbudskapet av Hussain.

Foto: Svend Even Hærra / NRK

– Det var bare ett bilde av broren min. Men for å finne det gikk han gjennom mange andre. Det lå mange døde der, forteller lillesøsteren.

Familien ba flere ganger Hussain om å sende dem bildet av Thom Alexander, slik at de kan få ham erklært død.

– Det er respektløst og kvalmt at han har bildet, og ikke gidder å gjøre det engang, sier lillesøsteren.

Først etter at Hussain ble arrestert har de fått tilgang til bildet av politiet.

Ubaydullah Hussain i Arfan Bhattis fengslingsmøte i 2015

Ubaydullah Hussain nekter for å har rekruttert Thom Alexander til terror.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Fordi Thom Alexander døde i utlandet, og ingen har utstedet en dødsattest, må moren gå til retten for å få ham erklært død.

Flere norske pårørende er i samme situasjon. I Danmark gikk moren til en kjent fremmedkriger helt til Høyesterett for å få ham erklært død, men fikk avslag.

Ubaydulla Hussain bekrefter overfor NRK at møtet med søsteren til Thom Alexander fant sted. Han vil ikke kommentere det ytterligere. Han avviser beskyldningene om at han har rekruttert Thom Alexander som usanne.