– Hussain rekrutterte tenåring på rekordtid

OSLO TINGRETT (NRK): Bare en måned etter det første møtet med Ubaydullah Hussain, opprettet PST en sak mot tenåringen som senere ble stanset i Sverige på vei til Syria, ifølge påtalemyndigheten.

Ubaydullah Hussain

Ubaydullah Hussain på vei inn til et tidligere rettsmøte. Han har ikke samtykket til fotografering i saken som pågår nå. Han har barbert seg før rettssaken.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Frederik G. Ranke

Statsadvokat Frederik G. Ranke i retten.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

– De snakket på telefon 8. mars, og møttes allerede dagen etterpå. Tiltalte hadde da ennå ikke fylt 18 år. Så møttes de stadig hyppigere, og det ser ut som om han på rekordtid ble del av Profetens Ummah-miljøet, sier statsadvokat Frederik G. Ranke.

Ubaydullah Hussain sitter tiltalt for blant annet rekruttering til og finansiering av terrorgruppen IS. Den nå 19 år gamle nordmannen er tiltalt for å ha forsøkt å tilslutte seg gruppa.

Tenåringen ble pågrepet på flyplassen i Göteborg i juni i fjor etter at Hussain hadde kjørt ham dit. Han har sittet varetektsfengslet siden.

Nekter straffskyld

Elden og Thygeson

Hussains forsvarer John Christian Elden og 19-åringens forsvarer Nils Christian Nordhus i Oslo tingrett.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Tenåringen nekter straffskyld. Han hevder at han var på vei til Syria for å hjelpe lokalbefolkningen i det borgerkrigsherjede landet, og at han planla reisen lenge før han møtte Hussain.

– Det finnes over tusen militser i Syria. Bare IS og Nusrafronten er terrorlistet av FN. Man gjør seg ikke til kriminell ved å reise til Syria for å tilslutte seg en organisasjon som ikke står på terrorlisten, sier hans forsvarer, advokat Javeed Hussain Shah.

Hussain nekter for deltakelse i, rekruttering til og finansiering av terrorgruppen IS. Han vedgår imidlertid å ha eid et elektrosjokkvåpen.

Forsvarer John Christian Elden presiserer at selv om terrorrekruttering er ulovlig, er det ikke ulovlig å medvirke til slik rekruttering. Han mener Hussain ikke har sluttet seg til gruppen.

– Når påtalemyndigheten har bygget opp etterforskningen sin, har de startet med et kart der det står «Ubaydullah Hussain er stor og stygg og slem og skyldig», sier Elden.

Den tidligere svært profilerte lederen for Profetens Ummah møtte nybarbert og nyklippet til rettssaken. Han har ikke samtykket til fotografering under rettssaken. På spørsmål om sivilstand, svarte han «muslimsk gift».

Ubaydullah Hussain er tiltalt for terrorrekruttering til IS.

NRKs rettskommentator Olav Rønneberg om saken.

Første rekrutteringssak

Det er første gang en norsk domstol skal ta stilling til om en tiltalt har rekruttert medlemmer til en terrororganisasjon. Det er også den første rettssaken mot en nordmann som har forsøkt å tilslutte seg IS, men ikke lyktes i å reise.

Statsadvokaten startet sitt innledningsforedrag med å forklare hvordan islamister i Europa aktivt rekrutterer fremmedkrigere til terrorgruppen.

– Det å slutte seg til ISIL, er problematisk. PST har i trusselvurderinger påpekt terrorfaren ved at personer slutter seg til terrorgrupper. De gjør skade dit de drar og skaffer seg erfaring med våpen. De får en økt intensjon og vilje til å bruke vold, sier Ranke.

– Mentorer er ifølge PST viktige for rekruttering av ekstremister i Europa som senere utfører terrorangrep, forklarer han.

Forsvarer Elden om rettssaken mot Ubaydullah Hussain

John Christian Elden er Hussains forsvarer.

SISTE NYTT

Siste meldinger