NRK Meny
Normal

Vurderingen av Breivik-rapport klar mandag

Den rettsmedisinske kommisjon vil over helga legge fram sine vurderinger for retten av svarene fra rettspsykiaterne Aspaas og Tørrissen.

De sakkyndige i 22. juli-rettssaken

BLIR VURDERT: De rettspsykiatrisk sakkyndige får sine rapporter vurdert av Den rettsmedisinske kommisjon. Mandag er vurderingen av Aspaas og Tørrissen sin tilleggserklæring ventet.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

De to psykiaterne måtte komme med ekstra svar fordi kommisjonen som kvalitetssikrer arbeidet og utredningene av Breiviks mentale helse ikke var helt fornøyd.

Den rettsmedisinske kommisjon kom med sin vurdering av rapporten der de to sakkyndige hadde konkludert med at Breivik var tilregnelig i gjerningsøyeblikket i begynnelsen av den andre uka av rettssaken.

Les også: Krever tilleggserklæring til ny sakkyndigrapport

Den rettspsykiatriske gruppen i kommisjonen ville ikke godkjenne rapporten uten videre og ba om en tilleggserklæring. Grunnen var blant annet at de mener de sakkyndige ikke tok nok forbehold om at Anders Behring Breivik kunne ha tilpasset forklaringen og oppførselen sin under samtaler og obsersvasjon.

Karl Heinrik Melle

KLAR SNART: Karl Heinrik Melle bekrefter at de planlegger å levere sine svar til retten innen mandag.

Foto: NRK

Først fire uker etter at beslutningen om at det måtte lages en tilleggserklæring vil kommisjonen komme med sine nye vurderinger av arbeidet til Aspaas og Tørrissen.

– Uttalelsene fra den rettsmedisinske kommisjon blir ferdigstilt og oversendt til retten på mandag dersom ikke noe uforutsett skjer, sier leder for den rettspsykiatriske gruppen i kommisjonen Karl Heinrik Melle til NRK.

Det er da ventet at retten vil ta opp vurderingen i løpet av rettsdagen på mandag.

– Overrasket over at det har tatt så lang tid

Sakkyndig Agnar Aspaas leverte nye svar i en tilleggserklæring til retten og Den rettsmedisinske kommisjon sammen med sin kollega Terje Tørrissen i slutten av april. Nå er han spent.

– Jeg er overrasket over at det har tatt så lang tid. Selv er jeg spent på hva som kommer, sier han.

Det er fra tidligere kjent at de to rettspsykiaterne syntes det var forståelig at kommisjonen ville ha flere svar.

Les også: Ferdig med tilleggserklæring om Breivik
Les også: Psykiaterne: – Breivik har ikke lurt oss

De opplyste at de hadde det nødvendige grunnlagsmaterialet for å kunne gi gode svar i en tilleggserklæring. Denne skal ha blitt oversendt retten den 30. april.

Men den er ennå ikke ferdigbehandlet i Den rettsmedisinske kommisjon.

Hvorfor har det tatt så lang tid?

– Flere av medlemmene i den rettspsykiatriske gruppen har vært bortreist, og dermed har det vært noen praktiske utfordringer, sier Karl Heinrik Melle som leder gruppen i Den rettsmedisinske kommisjon.

Anders Behring Breivik i vitneboksen

OBSSERVERER: Også i retten observerer de sakkyndige Terje Tørrissen og Agnar Aspaas (i bakgrunnen) Anders Behring Breivik mens han snakker og følger med på andre vitner.

Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

– Ikke vanlig med mer brevveksling

Kommisjonens arbeid er å kvalitetssikre det rettspsykiatriske arbeidet, og de kan gjøre flere ulike ting i sin behandling av den sakkyndige erklæringen fra Aspaas og Tørrissen:

  • Be som tilleggsinformasjon – som de nå har gjort
  • Godkjenne erklæringen
  • Underkjenne erklæringen på grunn av metodebruk eller dårlig arbeid
  • Be om nye sakkyndige

Karl Heinrik Melle vil ikke svare NRK på hva de vil si til retten i sin vurdering av Aspaas og Tørrissens arbeid etter at tilleggserklæringen er overlevert.

Hva er den videre prosessen dersom dere har ytterligere spørsmål til rapporten fra Aspaas og Tørrissen?

– Det er ikke vanlig at det blir så mye mer brevveksling enn dette, sier Melle til NRK.