Hopp til innhold

Aktor spilte av nødsamtale fra Utøya

SAL 250 (NRK.NO): Flere pårørende forlot salen da tingretten fikk høre et nødanrop fra Utøya den 22. juli. I bakgrunnen hører man flere mennesker bli drept.

Montasje - Kafebygget på Utøya og operasjonssentralen i Hønefoss

RINGTE ETTER HJELP: Nødanropet fra den unge kvinnen ble ringt inn fra kafébygget (t.v.) til politiets operasjonssentral i Hønefoss (t.h.).

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

«Det er utløst skudd på Utøya, Tyrifjorden,» sier den gråtkvalte unge kvinnen i telefonsamtalen som aktor Svein Holden spilte av i sitt innledningsforedrag mandag.

Svein Holden

Aktor Svein Holden beskrev Breiviks næringsvirksomhet under sitt innledningsforedrag.

Foto: NRK

Kafébygget på Utøya 1. april 2012

I dette bygget ble 13 personer drept den 22. juli. AUF har tidligere sagt at de ønsker å rive Kafébygget.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK
Opptaket er fra en samtale en kvinnelig AUF-er hadde med politiets 112-sentral mens massakren pågikk i Kafébygget på Utøya.

Hun hadde nettopp sett at Breivik drepe flere av hennes venner, og gjemte seg på toalettet i Kafébygget.

I bakgrunnen høres rundt 50 skudd og en person som skriker.

– Hva sier du for noe? spør en vantro politimann over telefon.
– Det er utløst skudd på Utøya, Tyrifjorden. Jeg er ganske sikker på at flere er skadet. Det er full panikk her, fortsetter kvinnen, med fortvilelse i stemmen.

Samtalen utvikler seg etter hvert til hvisking fra den livredde unge kvinnens side idet Breivik går inn i selve kaféhuset og går fra rom til rom og henretter de livredde ungdommene.

– 14 drept i løpet av samtalen

Flere etterlatte forlot salen under avspillingen av 112-samtalen.

– I Lillesalen døde sju personer, utdyper aktor.

– Breivik gikk inn i storesalen like før klokken 17.30. Der drepte han fem personer, fortsetter han.

Politiet har tidligere sagt at de antar at 14 personer ble kaldblodig drept i løpet av denne samtalen med politiet. I selve Kafébygget, der nødsamtalen fant sted, drepte Breivik 13 AUF-ere. Én av dem ble drept på utsiden.

– Seks personer ble skadet, truffet av skudd, men overlevde, fortsetter Holden.

I alt 564 personer befant seg på Utøya da Breivik ankom øya med båten MS Thorbjørn.

Ringte politiet to ganger

Under Holdens beskrivelser av hvordan Breivik skjøt og drepte ungdommene i Kafébygget, ser den tiltalte rett framfor seg. Holden fortsetter å beskrive hvordan de i alt 69 personene på Utøya ble drept.

Breivik forholder seg helt rolig, og viser ingen tegn på at det som sies går innpå ham.

Aktor går videre med å spille av to lydopptak av Breivik som ringer politiets operasjonssentral i Hønefoss. Han presenterer seg som kommandør i den antikommunistiske norske motstandsbevegelsen, og sier han har fullført operasjonen sin, og at han ønsker å overgi seg.

(Artikkelen fortsetter under)

Video Brevik ringer til politiet fra Utøya

HØR: Lydopptak av Brevik som ringer til politiet fra Utøya.

Like etter at Breivik ringte politiet for første gang drepte han åtte personer ved Bolsjevika. Han rinfte politiet klokka 18.00 for å overgi seg.

Mellom klokken 18.01 og 18.08 fortsatte han å skyte. Åtte ungdommer ble drept i dette tidsrommet.

Klokken 18.24 snakket Breivik med politiet for siste gang. Da hadde han akkurat avfyrt skudd ved Pumpehuset. Her drepte han 14 personer.

Først klokka 18:34 ble han pågrepet.

(Artikkelen fortsetter under illustrasjonen)

Illustrasjon over drepte

Politiets illustrasjon over hvor Breivik drepte de 69 på Utøya.

Foto: NRK

Gråt da retten viste propagandafilm

Aktors innledningsforedrag skal gi en kort oppsummering av hva saken gjelder og hvilke bevis som skal føres.

Holden viste retten blant annet fotografier av Breiviks hjemmelagde uniformer.

Breivik smilte tydelig da retten fikk se fotografier av tiltalte i hans hjemmelagde uniformer. Fotografiene har Breivik selv tatt.

Aktor viste også en propagandafilm som Breivik har laget med musikk fra «the Age of Conan», som Holden mener retten burde se fordi det kunne si noe om Breiviks politiske ståsted.

Breivik begynte å gråte da retten spilte av hans egen propagandafilm. Han tørket stadig tårene under filmen som tar for seg hans forestilling om at den norske og europeiske kulturen undergraves av islamister. Dette er første gang Breivik viser sterke følelser offentlig.

Advarte mot sterke scener

Holden viste også en film som viser bombebilens ankomst i Regjeringskvartalet, videoopptak som viser selve eksplosjonen og dens virkning, fotografier fra kaia på Utøya, film tatt fra Utøya fra NRKs helikopter, og et lydopptak av en av ungdommene som befant seg på Utøya, og som ringte politiet under angrepet.

I forkant av Holdens innledningsforedrag advarte fagdommer Wenche Elizabeth Arntzen de som satt i salen om at aktors innledningsforedrag ville inneholde svært sterke lyd- og bildeinnslag.

Også Breiviks forsvarer, Geir Lippestad har tidligere advart om at rettssaken kommer til å bli en sterk belastning for pårørende og etterlatte.

Video Breiviks andre telefon til politiet

HØR: Breiviks andre telefon til politiet fra Utøya.

Etterlatte og overlevende hadde møtt opp for å høre Stoltenbergs tale. En av dem var Line Nersnæs som ble skadet under angrepet.

– Jeg er her for å hedre kollegene mine

For to år siden gikk bildet av Line Nersnæs med en pinne i hodet verden rundt. I dag synes hun det er viktig, men også vanskelig å minne de som ikke kom fra angrepet i live.