57 henrettet med hodeskudd på Utøya

Fra Anders Behring Breivik gikk i land på Utøya klokken 17.15, til han ble arrestert én time og 20 minutter senere, hadde han avfyrt minst 110 dødelige skudd.

Utøya, bilde tatt om kvelden

MASSAKRE: Utøya, sett fra landsiden, et halvt år etter terrorangrepet. 69 mennesker ble drept på øya under AUFs sommerleir 22. juli 2011.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / Scanpix

«Tiltalte har begått meget alvorlige forbrytelser i et omfang man ikke tidligere har erfaring med i vårt land i moderne tid».

Slik beskriver statsadvokatene Inga Bejer Engh og Svein Holden Anders Behring Breivik (33) forbrytelse i Oslo og på Utøya 22. juli i fjor.

Engh og Holden presenterte onsdag den 18 sider lange tiltalen som er utgangspunktet for det mest omfattende rettsoppgjøret i Norge siden krigen.

NRKs gjennomgang viser at Breivik skjøt og traff til sammen 102 mennesker på Utøya med minst 219 skudd. Minst 112 av disse er beskrevet som dødelige i tiltalen.

I detalj beskriver dokumentet hvordan Breiviks bombe i Regjeringskvartalet og kuler på Utøya brutalt frarøvet 77 mennesker livet 22. juli i fjor.

Skjøt flere ganger

Regjeringskvartalet, Høyblokka

BOMBET: 8 personer ble drept da Breiviks bombe gikk av i Regjeringskvartalet. Høyblokka var blant byggene som ble totalskadd.

Foto: Roald, Berit / Scanpix

NRKs gjennomgang av tiltalen viser med all tydelighet brutaliteten i Breiviks ekstreme handlinger.

På Utøya drepte Breivik 69 mennesker, et stort flertall av dem svært unge. I tiltalen listes drapene opp kronologisk etter når og hvor på øya de skjedde.

67 av de drapsofrene ble drept med skudd, viser NRKs gjennomgang. To mistet livet ved fall og drukning.

56 av 69 skuddofre på Utøya ble truffet av mer enn ett skudd. 57 av de som døde av skuddskader ble drept med hodeskudd.

De 33 skadde på Utøya ble truffet av nesten 60 skudd til sammen. Også åtte av de som overlevde ble skutt i hodet, mens ni av de som overlevde ble skutt tre ganger eller mer.

Bakgrunn og kart: Slik skjedde angrepet på Utøya

Vanskelig

Statsadvokatene anslår at et sted mellom 600 og 800 personer ble direkte rammet av terroren 22. juli.

Foruten de drepte, navngis 42 skadde i tiltalen. 33 personer ble skadet på Utøya og ni i Regjeringskvartalet.

– I en ideell verden burde flere vært navngitt i tiltalen, men vi kan ikke ha en straffesak som pågår i mangfoldige år, sa statsadvokat Svein Holden under pressekonferansen onsdag.

Han innrømmer at utvelgelsen har vært vanskelig.

Les også: Breivik vil dømmes til fengsel

Pårørende: –Tiltalen er starten på et maratonløp

Grotesk

Tiltale, Breivik, statsadvokatene

LA FREM TILTALEN: Inga Bejer Engh og Svein Holden skal lede rettssaken mot Anders Behring Breivik.

Foto: Åserud, Lise / Scanpix

Advokat Harald Stabell, som torsdag svarte NRKs lesere, mener tiltalen er svært brutal, men at den belyser brutaliteten i handlingene.

–Angivelsene av de drepte og skadde gir en så grotesk beskrivelse av disse handlingene, at jeg ser ikke behovet for at man skulle beskrive dette ytterligere.Det er alles oppfatning at dette er forferdelig og grotesk, og jeg ser ikke at det skulle være nødvendig å sette mer ord på skadeomfanget, sier Stabell til NRK.Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger