– Jeg håpet det var en syk, syk øvelse

SAL 250 (NRK.no): Espen Myklebust prøvde desperat å svømme i sikkerhet mens Anders Behring Breivik skjøt ned på ungdommene fra Kjærlighetsstien.

Espen Myklebust

Espen Myklebust vitnet mot Breivik i sal 250.

Foto: Rettstegning: Esther Maria Bjørneboe

18-åringen fra Haugesund vitnet i dag mot Breivik i Oslo tingrett. Han forteller at han satt i teltleiren da skytingen begynte.

– Det startet med at vi fikk en telefon fra en på landsiden om at bevæpnet politi var på vei over. Vi var i Rogaland-leiren da vi hørte småsmell. Vi trodde det var kinaputter, sier han.

Da kom Breivik gående ned veien foran Kafébygget. Myklebust forteller at han hadde på seg noe som lignet en politiuniform. 18-åringen registrerte at Breivik var blond, og sier han hadde et uttrykksløst ansikt.

– En vaktmann kommer mot ham, og blir skutt med tre skudd. Såvidt jeg kunne se sa vaktmannen et par ord. Han ble skutt ganske kjapt. Etter det jeg kunne se ble han skutt i foten, så magen, så hodet, sier Myklebust.

– Da forstår vi at noe er galt. Jeg satt rundt bordet i leiren og røyket sammen med noen andre. Jeg sa vel «oj, helvete», og så løp vi, sier han.

Les også: Så kjæresten bli skutt og drept – forsøkte så å redde liv

La på svøm, ble skutt

Fjellhylle ved Kjærlighetsstien som mange gjemte seg under

Espen Myklebust la på svøm nedenfor fjellhyllen mens Breivik sto og skjøt.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

Alle begynte å løpe mot skogen, og Myklebust forteller at han gjemte seg i en skråning ned mot vannet, forbi Kjærlighetsstien.

– Jeg håpet at dette var en syk, syk øvelse. Mange ringte hjem, og mange begynte å ta av seg klærne og gå i vannet. Jeg bare satte meg ned. Så kom tiltalte til skråningen og begynte å skyte ned, sier han.

Mange ble truffet, og Myklebust hoppet i vannet. Der ble han truffet av et skudd.

– Jeg skriker «jeg er skutt!», og svømmer inn igjen. Han fortsetter å skyte litt til, så forsvinner skuddene, så jeg tar sjansen på å svømme litt til. Jeg fant fort ut til at jeg ikke kom til å klare å svømme til andre siden, sier han.

Myklebust forteller at han svømte langs langs land, og fant en hule i fjellet.

– Der traff jeg en liten unge, han var kanskje 14. Jeg vet han overlevde, jeg traff ham på hotellet etterpå. Det var en ganske liten hule, så jeg passet ikke helt inn. Jeg visste ikke hvor mange gjerningsmenn som var på øya, så jeg bestemte meg for å svømme videre.

– Jeg prøvde å svømme til land igjen i et desperat forsøk, men skjønte fort at det ikke gikk da heller, sier Myklebust.

Les også: – Jeg skjønte ikke hvor skadet jeg faktisk var

– Breivik smilte heftig

Anders Behring Breivik i rettssal 250, 10.mai 2012

Anders Behring Breivik smilte mens han henrettet ungdommer, forteller Myklebust.

Foto: POOL / Reuters

Myklebust forteller at han var redd for at Breivik skulle komme seg ned til vannet for å skyte flere, eller at flere gjerningsmenn skulle komme i båt.

– Plutselig kom det masse folk ned skråningen og hoppet i vannet, for det kom båter. Da gadd vi ikke å gjemme oss lenger, så vi hoppet i vannet vi også, sier han.

Ettersom båtene var fulle, ble Myklebust hengende etter en båt. han fikk en redningsvest, og flere hang på ham mens Breivik skjøt etter dem.

– Jeg ser ikke tiltalte, men jeg ser skudd i vannet, sier han.

Myklebust og flere andre ble hentet opp i en politibåt. Skuddskaden viste seg å være en overflatisk skuddskade i ryggen, og han ble skrevet ut samme kveld.

Han sier han husker å ha sett Breivik smile mens han skjøt ungdommene på Utøya.

– Han gikk fra å være den roligste personen i verden, helt iskald og rolig, og så så jeg ham smile. Ganske heftig smiling til tider, sier Myklebust.

Les også: Hørte Breivik rope kamprop

– Jeg tenkte nynazist på grunn av det blonde håret, og fordi han gikk rundt og skjøt folk på en relativt kulturmarxistisk leir. Han var så rolig som et menneske kan være. Han gikk rundt som om det var absolutt ingen ting, sier han.

Les også: – Han så rett på oss med et tomt, iskaldt blikk

Etterlatte og overlevende hadde møtt opp for å høre Stoltenbergs tale. En av dem var Line Nersnæs som ble skadet under angrepet.

– Jeg er her for å hedre kollegene mine

For to år siden gikk bildet av Line Nersnæs med en pinne i hodet verden rundt. I dag synes hun det er viktig, men også vanskelig å minne de som ikke kom fra angrepet i live.