Hopp til innhold

– Rettssaken er for viktig til å sensurere

ÅLESUND (NRK.no) – Rettssaken mot Anders Behring Breivik er for viktig til at deler av den skal sensureres, mener jussprofessor.

Pressekonferanse i terrorrettssaken

BURDE VÆRT ÅPEN: Jussprofessor Ørnulf Rasmussen mener det er problematisk at medias dekning av Behring Breiviks forklaringer erstatter folks rett til å følge saken.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / Scanpix/NTB

Ørnulf Rasmussen

Ørnulf Rasmussen mener det ikke er riktig at Anders Behring Breiviks forklaringer ikke blir kringkastet.

Foto: Universitetet i Bergen

Ørnulf Rasmussen, jussprofessor ved Universitetet i Bergen, er kritisk til at høyesterett har bestemt at forklaringen til Anders Behring Breivik ikke skal sendes på radio eller fjernsyn.

Strider med prinsipp om åpenhet

Rasmussen mener saken er så viktig at alle bør få høre forklaringen til Behring Breivik, selv om Høyesterett har et juridisk grunnlag for å nekte å vise forklaringene.

– Vi har et viktig grunnleggende prinsipp i straffeprosessen om åpenhet. Det vil si at hvem som helst har rett til å overvære rettsmøter i en straffesak. I denne saken er det åpenbart at en slik adgang ikke kan benyttes siden interessen er så stor at det ikke finnes noe rettssal som er stor nok, sier Rasmussen.

– Et paradoks

Årsaken til at Høyesterett nekter å kringkaste forklaringen er at de mener dette vil medføre en urimelig belastning for pårørende og ofre. Samtidig får pårørende og ofrene både se og høre alt fra rettssal 250 i Oslo tingrett og i 17 tingretter rundt om i landet.

– Om tanken er å verne dem, så er det et paradoks, sier Rasmussen.

– Unøyaktig journalistikk skaper usikkerhet

At medias dekning av Behring Breiviks forklaringer erstatter folks rett til å følge saken i rettssalen, mener Rasmussen er problematisk. Rasmussen mener at så lenge de som er i rettssalene får høre Breiviks forklaring, bør forklaringene kringkastes.

– De som overværer rettssaken vil få full tilgang til tiltaltes forklaring, mens vi andre må forholde seg til journalistenes forklaring av hans forklaring, sier jusprofessoren.

Han mener at en allerede nå ser eksempel på at unøyaktig journalistikk bidrar til å skape usikkerhet om hva som egentlig skjer i rettssalene.

– Allerede etter to dager har vi sett eksempler på feilinformasjon. Sunnmørspostens politiske kommentator snakket om 69 dødsoffer og hoppet over attentatet mot regjeringsbygningen. Det er den formen for journalistikk vi som tilskuere blir nødt til å forholde oss til. Jeg synes denne saken er for alvorlig til at vi skal være henvist til den formen for innsikt, sier Rasmussen.

Flertallet støtter medieforbudet

En undersøkelse som InFact har gjort for VG viser at over halvparten av de spurte støtter Oslo tingretts beslutning om å forby mediene å vise terrortiltaltes forklaring på TV. Hver tredje mener forbudet er feil.

Folkets mening er dermed ulik gjennomgangstonen på sosiale medier tirsdag, der det var stor misnøye mot at Behring Breiviks forklaring ikke ble vist på TV, skriver NTB.

Anders Behring Breivik

En av tre spurte ønsker å høre Anders Behring Breivik forklare seg på TV.

Foto: Åserud, Lise / Scanpix/NTB

Etterlatte og overlevende hadde møtt opp for å høre Stoltenbergs tale. En av dem var Line Nersnæs som ble skadet under angrepet.

– Jeg er her for å hedre kollegene mine

For to år siden gikk bildet av Line Nersnæs med en pinne i hodet verden rundt. I dag synes hun det er viktig, men også vanskelig å minne de som ikke kom fra angrepet i live.