Hopp til innhold

– Breiviks drøm er at menn skal formane, og kvinner skal lystre

SAL 250 (NRK.no) Anders Behring Breivik skylder på feminismen for alt som er galt med Europa, mener religionshistoriker Mattias Gardell. – Den viktigste innsikten, ifølge Breivik, er at kvinner er forrædere.

mattias gardell og tord jordet

Professor i religionsvitenskap ved Universitetet i Uppsala Mattias Gardell og forsvarer Tord Jordet før han forklarte seg i rettsal 250 mandag. Gardell har skrevet boka «Islamofobi».

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Slik forklarer den svenske akademikeren hvordan Breivik legitimerer drap på kvinner.

– Breivik er ikke noe mysterium

Gardell er kalt inn av forsvarerne for å gi retten et innblikk i de politiske inspirasjonskildene til den terrortiltalte nordmannen.

– Mitt bidrag er naturligvis ikke å forsvare Anders Behring Breivik, men forsøke og diskutere hvordan idétradisjonene har oppstått, og hvordan de har kokt sammen til det kontrajihadistiske miljøet.

Hans hovedbudskap er at Breivik ikker er alene om å mene det han mener, selv om han han var alene om terrorhandlingene den 22. juli.

– Breivik er ikke noe mysierium. Han er et produkt av et politisk miljø som vil inspirere til etterfølgelse.

Breivik ser på Mattias Gardell i Oslo tingrett

Breivik fulgte nøye med mens Mattias Gardell forklarte seg i Oslo tingrett. Her fra like før professoren startet sitt vitnemål.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Gardell mener Breiviks er inspirert av islamfobi, kulturkonservativ nasjonalisme, antifeminisme, elementer av hvit makt-ideologi, elementer av høyrekristen teologi og nasjonalromantiske tempelriddertradisjoner.

Gardell har studert og forsket på spenningsfeltet mellom religion og politikk. Både politisk islam og høyre-ekstremisme har vært viktige områder i hans forskning, og i 2010 skrev han boken Islamofobi.

Slik skylder Breivik på kvinnene

Ifølge Gardell er kampen mot feminismen og det påståtte matriarkatet i Europa en avgjørende del av Breiviks verdenssyn - på lik linje med hatet mot muslimer og multikulturalister.

– Feminismen spiller en nøkkelrolle i Europas undergang, sier Gardell om tankegangen som Breivik er inspirert av.

Ifølge Breivik kunne ikke denne innbilte undergangen skjedd uten framveksten av feminismen, påpeker Gardell.

Det er feminismen som har skyld i at familiene har falt fra hverandre, at europeiske menn ikke kan slåss, og at flyktninger og andre «svake grupper» blir dullet med av samfunnet.

Som er resultat er hele samfunnet «feminisert,» og et lett bytte for islamister som Breivik hevder er i ferd med å ta over Norge og Europa.

Ifølge Gardell bruker Breivik denne tankegangen til å rettferdiggjøre at også enkelte kvinner må ofres i kampen for et sterkere Europa - uten muslimer.

– Om du ikke er villig til å ta livet av kvinner, må du holde deg borte fra væpnede motstandsbevegelser, skriver Breivik.

Breivik skal forklare seg mer mandag ettermiddag. Artikkelen fortsetter etter videoen:

Video 687e41e4-9b4b-41e2-9a10-5c9d2b51d78a.jpg

Forsvarer Odd Ivar Grøn: – Breivik skal forklare seg om radikaliseringen.

Drømmer om 50-tallet

Religionshistorikeren mener Breivik ser på etterkrigstiden som et kjønnsrolleforbilde.

Mann som gjør oppvask (brukt i 22. juli-rettssaken)

Gardell viste fram bilder som er brukt i propaganda fra anti-feministiske bevegelser mens han snakket.

Foto: faksimile fra Mattias Gardells presentasjon

– Breivik er født i 1979, men han drømmer seg tilbake til et tenkt 1950-tall, der menn var menn og kvinner var kvinner.

Ved å gjeninnføre patriarkatet, der mannen er sjefen både ute i samfunnet og innenfor husets fire vegger, vil kvinnen etter hvert godta «sin plass».

– Menn forventes å fatte beslutninger, og kvinner forventes å lystre, sier Gardell.

Breivik skriver blant annet i sitt manifest at skilsmisse bør forbys, og at kvinner bør overtales til å føde flere barn. Den terrortiltalte er opptatt av hvordan han mener muslimene tar over Europa med en demografisk krigføring der innvandrere føder flere barn enn kvinner i den såkalte «urbefolkningen».

Kritiserer rettspsykiaterne Sørheim og Husby

Ifølge Gardell er Breiviks intense motstand mot feminismen inspirert av både Eurabia-teorien og kulturkonservative tenkerne som Christina Hoff Sommers, Phyllis Chesler og Malaine Phillips.

Gjennom hele sitt vitnemål påpeker Gardell har Breivik har en rekke meningsfeller og ideologiske forbilder.

– Alle som han henter materiale fra, er ikke like radikal som han selv, ikke alle vil det samme, men en 22. juli viste hva de ytterste konsekvensene for denne politikken er.

Gardell mener den første sakkyndigrapporten fra Synne Sørheim og Torgeir Husby ikke har tatt høyde for at Breivik ikke er alene om sine politiske overbevisninger.

Historikeren avviser bastant at Breiviks bruk av ord som kulturmarxist selvmordshumanist er noe nytt i det kontrajihadistiske miljøet.

– Vrangforestillingene til Breivik har en lang historie og deles av mange. Hvis alle som deler disse oppfatningene skal overføres til psykiatrisk behandling, må dere bygge et veldig stort sykehus.
Etterlatte og overlevende hadde møtt opp for å høre Stoltenbergs tale. En av dem var Line Nersnæs som ble skadet under angrepet.

– Jeg er her for å hedre kollegene mine

For to år siden gikk bildet av Line Nersnæs med en pinne i hodet verden rundt. I dag synes hun det er viktig, men også vanskelig å minne de som ikke kom fra angrepet i live.