Breivik får støttebrev under rettssaken

OSLO TINGHUS (NRK.no): Mens Anders Behring Breivik sitter i retten tiltalt for terror og for å ha drept 77 mennesker, får han støtteerklæringer fra personer som deler hans syn.

Anders Behring Breivik

Terrortiltalte Anders Behring Breivik kontaktes av mennesker som støtter hans tanker, også under rettssaken.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

En del brev sendes til Breivik i Ila fengsel, der han har sittet helt siden han ble pågrepet, men noen sendes også til tiltalte gjennom forsvarerne.

– Jeg kan bekrefte at det innimellom kommer støtteerklæringer av forskjellig type valør til ham, sier forsvarer Geir Lippestad til NRK.

– Støtte til hans tanker

– Det kan være mennesker som har samme politisk ståsted, i den grad man definerer det som politisk ståsted. Det er også mennesker jeg tror bare er generelt frustrerte og uttrykker det, men det er også brev som tyder på støtte til hans tanker, sier Lippestad.

– Støtter de også hans gjerninger?

– Det må i så fall være i brev han har fått direkte, jeg har ikke sett det.

Etter at brev- og besøkskontrollen ble opphevet i januar, har Breivik mottatt en rekke brev fra privatpersoner på cellen. Før rettssaken var det kjent at Breivik brevvekslet med meningsfeller og han har også fått frierbrev.

Vitner som kan si om Breiviks ideer er unike

I dag begynner forklaringene til forsvarernes vitner. Først ut er Frank Aarebrot, Brynjar Lia og Lars Gule.

Lippestad har flere ganger uttalt at hovedmålet til forsvarerne er å bevise at Breivik var tilregnelig under terroraksjonen den 22. juli.

De sakkyndige vitnene forsvarerne kaller inn, skal underbygge dette synet.

Samtidig har Breivik ønsket å kalle inn en rekke samfunnsdebattanter og andre som på en eller annen måte belyser hans ideologi og verdenssyn.

Geir Lippestad

Forsvarer Geir Lippestad vil føre vitner som kan si om Breiviks ideer er unike, eller om det er flere som tenker sånn.

Foto: Vilde Helljesen / NRK

– Da er det viktig å føre fagvitner som kan si noe om hvordan høyreekstreme tenker i andre deler av verden, om hans ideer er unike eller om det er noen flere som tenker sånn, har Lippestad uttalt.

Diskusjoner

Han legger ikke skjul på at det har vært store diskusjoner mellom forsvarerne og Breivik før de ble enige om vitnelisten.

– Det er klart at da vi brukte en del tid på vitnelisten, var det i skjæringspunktet mellom hva han opplever at denne saken dreier seg om, og hva vi vet at denne saken dreier seg om, og hvordan en sånn sak skal føres, sier Lippestad til NRK.

– Men vi har funnet en vitneliste og en bevisoppgave som han stiller seg helt bak, og vi har kommet i mål. Det er en bevisoppgave vi mener er seriøs og ordentlig, som belyser saken ytterligere.

Etterlatte og overlevende hadde møtt opp for å høre Stoltenbergs tale. En av dem var Line Nersnæs som ble skadet under angrepet.

– Jeg er her for å hedre kollegene mine

For to år siden gikk bildet av Line Nersnæs med en pinne i hodet verden rundt. I dag synes hun det er viktig, men også vanskelig å minne de som ikke kom fra angrepet i live.