Hopp til innhold

Derfor blir vi ustabile uten søvn

Hvorfor blir verden så forferdelig hvis vi ikke får sovet nok? Og nei, dette er ikke bare noe du tror - du blir faktisk i emosjonell ubalanse uten søvn.

Etter flere døgn uten søvn, er det ikke så lett å være Line Jansrud.

Vi har alle kjent klumpen i halsen og følelsen av håpløsthet som sniker seg inn i oss hvis søvnen uteblir - og det er det en grunn til. Newton-programleder Line Jansrud reagerte veldig på å være uten søvn.

Vi har alle kjent på det; hvordan ting blir mer slitsomt hvis natten ikke har vært lang nok, god nok eller rolig nok. Hvis vi ikke har fått nok søvn, rett og slett. Kjent at vi blir negative, og at gråten kommer for den minste ting. Men hvorfor er det egentlig sånn?

Newton-programleder Line Jansrud fikk prøve å holde seg våken i 72 timer i strekk. Det tilsvarer tre døgn. Hun ville se hvordan kroppen reagerte fysisk, men det som kanskje kommer klarest frem er hvordan hun regerte psykisk.

– Jeg ble en følsom bombe av å holde meg våken så lenge, sier Jansrud.

Ja, vi blir ustabile

Morten Munkvik

Lege Morten Munkvik.

Foto: Privat

Det er ingen ting å lure på, forteller lege Morten Munkvik, vi blir ikke helt oss selv om vi ikke får sove. Han fulgte opp Line underveis i Newton-prosjektet, og la godt merke til endringene.

– Vi får klart kortere lunte uten søvn, og det skal mye mindre til for å vippe oss ut av balanse. Vi tåler mindre stress før det blir for mye for oss, understreker Munkvik.

Jansrud sier hun merket stor forskjell på sin egen psykiske helse underveis i prosjektet, jo lenger hun gikk uten søvn.

– Jeg ble jo helt ustabil, selv om kroppen min egentlig klarte seg ganske bra. Kroppen klarte seg bedre enn hue, sier hun.

Så søvn er altså viktig for oss, men akkurat hvorfor den er så essensiell, kan ikke lege Munkvik gi et konkret svar på.

– Det er et godt spørsmål, men vanskelig å svare på. Vi vet ikke, men søvn er veldig prioritert hos mennesker. Vi bruker en tredjedel av livet på å sove, noe som tyder på at det er mer enn èn grunn til det. Vi klarer oss rett og slett ikke uten.

Men hva skjer?

Håvard Kallestad

Psykolog og søvnforsker Håvard Kallestad.

Foto: NTNU

– Følelseslivet vårt blir helt klart påvirket av søvnmangel, sier postdoktor, psykologspesialist og søvnforsker Håvard Kallestad.

Han kan mye om søvn og psykiske lidelser, og forklarer at det skjer en spesiell endring i hjernen vår når vi går uten søvn. Et område kalt Amydala får en klart økt aktivering. Dette området hører inn under Det Limbiske System, og fremkaller følelser hos oss.

Søvnforskeren sier dette gir oss et høyere emosjonelt trykk.

– Vi føler mer og sterkere, enkelt forklart. Samtidig ser vi på bilder av hjernen at området som skal passe på at Amygdala ikke går over styr, i tillegg svekkes når vi ikke sover. Så vi får en slags dobbel effekt, sier Kallestad.

Så oppsummert: Går vi lenge uten søvn føler vi mer, og vi har mindre kontroll på de følelsene vi får. Det er kanskje ikke så rart at vi opplever at vi er mer lei oss.

Mer negative

Så var det motivasjonen da, hvor blir den av? Negative tankemønstre sniker seg inn når vi er slitne og på søvnunderskudd, og alt virker tyngre. Vi klarer ofte å ta oss sammen, men det koster mer.

Da Newton-programlederen skulle gjennomføre en hinderløype for andre gang under prosjektet for å sjekke om det var noen forskjell, var mangel på motivasjon det verste.

– Jeg grua meg skikkelig på forhånd, og det var mye verre å gjennomføre. Etterpå ville jeg bare avlutte hele greia for å dra hjem å legge meg, også gråt jeg igjen da, forteller Jansrud.

SE VIDEO: Se hvor hardt det var for Line å gjennomføre hinderløypa.

Tiden er det ingenting å si på, men det er ikke gøy for Line Jansrud å gjennomføre en hinderløype etter tre døgn uten søvn.

– Studier har vist at mennesker har problemer med å skille ut, og huske, positive ting hvis de ikke har sovet, forteller Kallestad.

Forsøk viser at personer som skulle memorere ordrekker med både positive, nøytrale og negative ord i seg, sleit med å huske de positive ordene hvis de hadde sovet lite.

– Disse studiene tyder jo på at det negative får mer plass når vi er uten søvn. Dette er er klare funn, men det er fortsatt altfor tidlig å si noe om hvorfor det er sånn, sier Kallestad.

Et spesielt prosjekt

Så vi blir mer følsomme, triste og negative uten søvn. Men er vi alle like?

Søvnforsker Kallestad, understreker at det er store individuelle forskjeller når det kommer til søvn.

– Vi vet heller ikke om det å gå helt uten søvn som Line gjorde, kan sammenlignes med hvordan folk som sliter med lite søvn over lang tid har det. Det er ikke gitt at dette gir samme resultat, men vi vet at det å sove lite er en av de største risikofaktorene for å utvikle psykiske lidelser, sier Kallestad.

Lege Munkvik, mener motivasjon har mye å si og tror noe av grunnen til at Line klarte fysiske tester omtrent like bra etter tre døgn uten søvn, var nettopp fordi hun var innstilt på å klare det.

– Dette var jo et spesielt prosjekt, særlig det at det var tidsbegrenset og at hun visste at det var en målstrek der fremme et sted. Vi ville nok fått et ganske annet resultat hvis dette ikke var frivillig, men følelsene var jo like kjipe, sier Munkvik.

Da Jansurd endelig kunne legge seg etter endt prosjektet var hun krystallklar.

– Jeg hadde virkelig mine tvil om jeg ville klare å gjennomføre underveies, men til slutt ble det bare for dumt å gi seg. Men en ting er sikkert, jeg gjør det aldri igjen!