Hopp til innhold

Derfor glemmer du

Har du tenkt over at lite søvn og dårlig kosthold kan forklare hvorfor du glemmer?

Søvnløs
Foto: Martin Kierstein

Slo du av komfyren og låste du døra? I en travel hverdag er det lett å glemme slike detaljer. For ikke å snakke om studenter som leser til eksamen, og gjerne skulle hatt klisterhjerne. Alle glemmer vi i større og mindre grad, men har du tenkt over hvorfor?

Søvnløse netter

Det finnes mange forklaringer på hvorfor vi glemmer. Noen ganger kan svaret være så enkelt at du rett og slett ikke har fått nok søvn.

Sove

En god natts søvn hjelper mot mye.

Foto: www.colourbox.no

Søvn er helt avgjørende for at kroppen skal få nødvendig hvile og restitusjon. Og en god natt søvn hjelper på hukommelsen. Det viser seg nemlig at hjernen under søvnperioden langtidslagrer informasjon den nylig har mottatt. Søvnen sikrer dermed at informasjonen blir flyttet fra kortids- til langtidshukommelsen. En søvnstudie fra USA viser nettopp dette.

Mangel på søvn kan altså gå ut over konsentrasjon og læringsevne. Er du våken 21 timer i strekk presterer du på linje med en som er beruset og har 1 i promille.

Men til tross for en søvnløs natt vil mange oppleve at de likevel fungerer godt i hverdagen. Årsaken er at hjernen, for å kompensere for søvntapet, produserer større mengder dopamin . Stoffet gjør at du kan holde deg våken lenge, og er det samme som også produseres ved bruk av amfetamin.

Forskerne understreker at utskillelsen av dopamin på ingen måter erstatter behovet for søvn, men må ses på som en nødløsning som hjernen bruker for å fungere når søvnen uteblir.

Tips til god hukommelse

Hvordan kan du så forbedre hukommelsen din på en enkel måte?

Tomater

Antioksidanter beskytter.

Foto: Ivan Chuyev chuew@yandex.ru

Vi vet at en sunn livsstil betyr mye for hvor godt du husker. Sørg derfor for et regelmessig levesett, med nok søvn, mosjon, sunt kosthold og lite alkohol. Din mentale helse og livssituasjon har også betydning.

Feit fisk, magert kjøtt, grove kornprodukter, samt frukt, nøtter og grønnsaker skjerper hjernen. Et riktig kosthold kan styrke hjernens kapasitet og forbedre hukommelsen og konsentrasjonsevnen.

Grillet laks med fransk potetsalat

Laks gir Omega-3

Foto: Audun Aagre

Hjernecellene består av 60 prosent fett, og trenger smøring for å fungere. Omega -3 som finnes i bl.a. feit fisk som laks, sild, makrell, og i olivenolje, er rik på sunne fettsyrer og proteiner.

Stoffet DHA som finnes i disse matvarene har faktisk vist å kunne styrke hjernens hukommelse og læringsevne. Grove fullkornsprodukter, grønnsaker, linser, og nøtter gir flotte karbohydrater. Dette er energi til hjernen.

Sørg også for magert kjøtt slik som kylling, kalkun og svin, dette gir proteiner som gjør at vi holder på kreftene uten for rask stigning av blodsukkernivået.

Vi trenger også antioksidanter for å beskytte hjernecellene, frukt og grønnsaker med sterke farger, nøtter og bær er gode kilder til dette. Med andre ord, maten som får hjernen til å fungere godt, er også de næringsstoffene som kroppen din for øvrig har best av.

Vannglass

Vann er viktig.

Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

Drikk klokt

For å holde konsentrasjon og læringsevnen oppe er det viktig å holde væskebalansen i orden. Føler du deg trøtt, sliten og med lett hodepine, kan årsaken være så enkel som at du ikke har drukket nok vann.

Unngå for store mengder alkohol. Alkohol påvirker både læringsevnen og hukommelsen. Selv små mengder alkohol reduserer hjernens evne til å lagre nye minner, og særlig faktaminner, slik som navn og telefonnummer.

Kaffe skjerper hukommelsen

Kaffe skjerper hukommelsen

Kaffe skjerper hjernen.

Foto: Sinar 2

Blant forskerne er det velkjent at søvnmangel svekker hukommelsen og får oss til å rote sammen ulike minner slik at vi noen ganger er helt overbevist om at vi husker opplysninger som slett ikke er riktige.

Likevel, en god kopp kaffe kan være alt som skal til for å få den søvnige hjernen til å rydde opp i arkivet, slår forskere fra Lübeck, Düsseldorf, Genève og Zürich fast i en artikkel i tidsskriftet PLOS One .

Forskerne har gjennomført forsøk der det viser seg at deltakerne husker nokså godt etter en god natts søvn og etter en normal arbeidsdag, men produserer «falske minner» når de får for lite søvn.

Forsøkene viser samtidig at en god dose koffein får de falske minnene til å forsvinne som dugg for sola blant dem som blir frarøvet sin nattesøvn.

Trening.
Foto: Colourbox.com

Fysisk trening

Trening og fysisk aktivitet holder kroppen vår frisk, gjør oss bedre rustet til å takle stress og styrker immunforsvaret . Dette igjen skjerper vår mentale helse og bedrer konsentrasjonen og hukommelsen.

Stress ned og tro på deg selv

En stresset tanke gir lite rom for å lagre minner. Dersom du alltid har det travelt, og ikke er tilstede i din egen hverdag, vil du heller ikke greie å huske godt.

For høyt stressnivå legger lokk på evnen til å huske. Sørg for at livssituasjonen din er mest mulig ryddig og oversiktlig. Tenk positive tanker om deg selv. Har du liten selvtillit og liten tro på at du faktisk kan lære noe nytt, vil du også i liten grad kunne gjøre det.

Vi oppnår bare det vi tror vi kan klare. Så se positivt på nye utfordringer, minn deg selv om alt det du er flink til, og vær bevisst på å styrke din egen selvfølelse.

Kilder: Jo Iddon / Hugh Williams: Bedre hukommelse/ Forskning.no/ Helsenett.no/ NTB