Håper Muradi-saken endrer UDI

Ordføreren i Mandal innrømmer at det kan høres naivt ut, men han håper at saken til kamptolken Faizullah Muradi vil endre UDIs arbeidsmetoder i fremtiden.

Tore Askildsen

Tore Askildsen, ordfører i Mandal håper UDI endrer arbeidsmetodene sine i kjølvannet av Muradi-saken.

Foto: Svein Sundsdal/NRK

For tre måneder siden ble Faizullah Muradi deportert fra Norge til Italia. Nå har han fått jobb på biblioteket i Mandal.

– Det er jo spesielt hvordan situasjonen kan endre seg så raskt, men jeg håper at utfallet av Muradi sin sak kan hjelpe andre flyktninger med hans bakgrunn, sier ordfører Tore Askildsen i Mandal kommune.

Håper UDI endrer metoder

Ordføreren referer til Muradis innsats for Norge som kamptolk i Afghanistan, og kritiserer Utlendingsdirektoratet for deres behandling av saken hans.

Faizullah Muradi

Faizullah Muradi venter fremdeles på å få asyl i Norge.

Foto: Leif Dalen/NRK

– Kanskje oppmerksomheten og utfallet av Muradi-saken kan få bukt med ødeleggende holdninger i UDI, og bidra til å endre arbeidsmetodene deres, sier Askildsen.

Muradi kom tilbake til Norge 6. juni. Flybilletten hjem til Norge ble betalt av Utlendingsdirektoratet.

Naivt

Ordføreren innrømmer at han kan virke litt godtroende.

– Det er kanskje naivt å tro at enkelttilfeller får en slik effekt, men jeg tror UDI må lære at de ikke kan kaste ut personer som har gjort en så fundamental innsats for landet vårt, avslutter ordføreren.

Faizullah Muradis jobb innebærer blant annet at han har ansvaret for å integrere fem av Mandals ferskeste innbyggere i tiden fremover.

Kamptolken venter fremdeles på svar om han får oppholdstillatelse i Norge.

Følger regleverket

Utlendingsdirektoratet stiller seg spørrende til kritikken fra ordfører Askildsen.

– Saker i UDI behandles etter det regelverket som til enhver tid er politisk bestemt, opplyser assisterende kommunikasjonsdirektør i UDI Håkon Fenstad.

Utenom dette ønsker ikke UDI kommentere kritikken.

Kamptolken venter fremdeles på svar om han får oppholdstillatelse i Norge.