– Det haster å få kamptolkene hjem

KrF-leder Knut Arild Hareide vil ha en ny behandling av saken om de afghanske tolkene som ikke får opphold i Norge etter å ha kjempet sammen med norske styrker.

Hareide om tolkene

Se video: Hareide sier at han ikke stoler på avgjørelsen Justisdepartementet har tatt i saken om de afghanske kamptolkene.

Ifølge norske veteraner har de afghanske kamptolkene som jobbet for Norge fått det betydelig verre de siste månedene.

– Det haster veldig å få tolkene til Norge. Det er en dramatisk forverret situasjon for dem. Dette er mennesker som har kjempet med det norske flagget på brystet og satt seg selv i fare. Vi vet hvordan situasjonen er i Afghanistan med et sterkt Taliban. Kamptolkene har stått sammen med Norge i kampen mot Taliban, så det er klart at de er i en ekstrem fare, sier KrF-leder Knut Arild Hareide.

Onsdag er saken om de afghanske kamptolkene tema i en høring i Stortingets kommunal- og forvaltningskomite. Det er SV, KrF, Venstre, Senterpartiet og Miljøpartiet De Grønne som ber regjeringen utforme nye retningslinjer som sikrer tolkene opphold.

Les også: Faizullah Muradi: – Rydd opp i rotet, la kamptolkene bli!

Stoler ikke på justis

Hareide sier at han ikke stoler på vurderingene som er gjort av justisdepartementet når det gjelder kamptolkene som ikke får opphold i Norge.

– Andre NATO-land har operert på en annen måte. Senest har Italia sagt at 122 tolker som har jobber for dem, alle sammen skal få opphold i landet. Jeg mener at vi må få en ny behandling av saken.

– Hvor hardt kan dere presse regjeringen for å få saken løst?

– Vi kommer til å presse hardt på og vi har sammen med SV, Venstre, Senterpartiet og Miljøpartiet de Grønne fremmet et forslag som vi kan få flertall for i Stortinget. Men uavhengig av det vil vi ta opp saken med regjeringen.

Snudde i Muradi-saken

Faizullah Muradi

Norske myndigheter snudde i saken til Faizullah Muradi som til slutt fikk opphold i Norge.

Foto: Hans Erik Weiby / NRK

Hareide legger til at vi har sett både Høyre, Frp og Arbeiderpartiet snu i lignende saker tidligere. Regjeringen snudde i asylsaken til den tidligere kamptolken Faizullah Muradi fra Afghanistan.

Men over halvparten av kamptolkene ble etterlatt i hjemlandet da nordmennenes oppdrag var utført, til tross for at flere av dem har bred dokumentasjon på jobben de gjorde.

Flere stridstolker, som NRK har vært i kontakt med, sier de er drapstruet av Taliban. De lever på flukt i hjemlandet eller utlandet.

Se reportasjen om truede kamptolker:

Flere av tolkene er drapstruet av Taliban og på flukt fra hjemlandet, fordi de har jobbet for de norske styrkene. Tolkene fikk ikke opphold i Norge.

Se video: Flere afghanske kamptolker er drapstruet av Taliban og på flukt fra hjemlandet.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger