Hopp til innhold

Vil ha jervynglinger i tamreinsområde

Rovviltnemda vedtok å ta ut Forollhogna Nasjonalpark som yngleområde for jerv. Reineiere frykter større trykk på tamreinsbeite.

Jerv i Dyreparken

Jerv i reinbeiteområde. Reineiere har ikke særlig sans for at det skal være rovdyr i nærheten av reinflokkene.

Foto: Hans Erik Weiby/NRK

– Vedtaket per dags dato sier at det ikke skal være ynglinger i Forollhogna, jeg vil presisere at det er villrein der. Det vil si at jervynglinga må flyttes og da blir den flyttet til tamreinsområde, sier Ida Marie Bransfjell, som representerer Sametinget i rovviltnemda region 6.

Hun mener dette vedtaket er gjort feil på to måter, det ene er selve prosessen og det andre er at det blir større trykk for tamrein. Hun er ikke fornøyd med nemdskollega Arne Braut.

Ida Marie Bransfjell

Ida Marie Bransfjell, representant fra Sametinget i rovviltnemda region 6

Foto: Sametinget

– Denne saken var oppe senest i mars dette året hvor flertallet i styret var enige om vedtaket. Når man da velger å ta det opp på nytt igjen, med så lite folk tilstede så reagerer man på at prosessen er veldig uheldig, mener Bransfjell.

Videre mener hun at problemet da blir for tamreinsnæringen, det blir flere rovdyr og det blir en domino-effekt i det hele. Reindrifta og for øvrig de andre beitenæringene får økt press, og i tillegg er reindriftsnæringen året rundt og det er kalvings land, så det er mange faktorer som spiller inn.

Plass til begge deler

Leder i rovviltnemda region 6, Arne Braut mener at det er nok plass til at det kan være område for ynglinger, samt beitenæringer.

– Vi har ikke sagt at vi skal flytte jervyngling, vi har sagt at vi skal prioritere Forollhogna som beiteområde, sier han.

Ifølge Braut blir det sagt at en utredningsrapport konkludere med at Forollhogna er et av de beste beiteområdene i regionen.

– Samtidig sies det også at området er stort nok til å ivareta krav om at vi skal ha tre ynglinger i Sør-Trøndelag. Det er det som vi har satt en beslutning på.

– Ikke god nok byrdefordeling

Bransfjell kommer selv fra reindriftsfamilie i Røros-regionen, og hun er alt annet enn fornøyd med vedtaket. Hun synes ikke at det er en lik byrde fordeling som man hele tiden viser til.

– Hvis byrdefordelingen skal ligge til grunn så må ynglingene spres utover området, og vi har bare region 6 inkludert Forollhogna. Optimale er da kanskje å legge yngling til slik som vedtakene før har vært, at det skal være yngling i Forollhogna.

arne braut

Arne Braut, leder i rovviltnemda region 6

Foto: Privat

Lederen for region 6 mener dette vedtaket kan gagne både beitenæring og reindriftsnæringen i området.

– Erfaringsmessig vet vi at det er mye jerv, kanskje mer jerv enn vi tror i regionen. Når Forollhogna tas ut som område så gis det mulighet til å ta ut jerv i regionen. Vi velger å gi oss selv muligheten til å ta ut ynglinger når de dukker opp, mener Arne Braut.

Ida Marie Bransfjell mener på sin side at siste ord ikke er sagt i saken, og det er unødvendig å lage irritasjon.

– Vi står ikke på sidelinjen og ser på, enten vente på klage eller så tar vi saken på nytt.

Utdrag fra rovviltnemndas vedtak

  • Yngleområdet for jerv i Sør Trøndelag justeres med følgende endringer: Forollhogna tas ut av yngleområdet for jerv. Yngleområdet for jerv i Sør Trøndelag blir da: Holtålen (nord og øst for riksvei 30), hele Tydal kommune og Røros kommune øst for riksvei 30, samt deler av Selbu (øst for fylkesvei 963 og nord for Nea).
  • Vedtaket iverksettes den 10. september 2016.

Korte nyheter

  • Samisk høgskole: Mange søkere, men lærere mangler

    På Samisk høgskole merker det stor interesse for å lære seg samisk.

    Mange har søkt til samisk for nybegynnere, som kalles SÁL1 og SÁL2.

    Til sammen er det 70 søkere.

    – Vårt problem er at vi ikke har nok fagfolk som kan undervise i samisk, opplyser rektor Liv Inger Somby ved Samisk høgskole.

    Hun forteller at skolen nå jobber knallhardt strategisk for å finne folk som kan jobbe hos dem og undervise nybegynnere i samisk.

    – Hvis vi lykkes å få en eller to lærere, kan vi fordoble antallet studenter. Da har vi ikke bare 15, men 30 studenter, forklarer Somby.

    Utfordringen til Samisk høgskole er at det er mange som starter på masterutdanning i samisk, men mange blir ikke ferdige med utdanningen.

    – De bruker så lang tid. Derfor får vi ikke mange nok som har nok kompetanse til å undervise i høgskolen, forklarer Somby.

    Loga sámegillii

    Liv Inger Somby
    Foto: Privat
  • Sámi allaskuvla: Olu ohcit, muhto oahpaheaddjit váilot

    Sámi allaskuvllas oidnet, ahte dál lea stuorra beroštupmi oahppat sámegiela.

    Ollugat leat ohcan sámegiela easkkaálgi kursii, man gohčodit SÁL1 ja SÁL2.

    Buohkanassii leat 70 ohcci.

    – Min váttisvuohta lea, ahte mis eai leat doarvái fágaolbmot geat sáhttet oahpahit sámegiela, muitala Sámi allaskuvlla rektor Liv Inger Somby.

    Son lohká allaskuvlla dál bátnegáskki bargat strategalaččat gávdnat olbmuid geat sin lusa sáhtášedje boahtit bargui ja oahpahit sámegiela easkkaálgiide.

    – Jus oažžut vel ovtta dahje guokte oahpaheaddji, de sáhttit duppalastit studeantalogu. Dalle eai leat dušše 15 studeantta, muhto 30, čilge Somby.

    Sámi allaskuvlla hástalus lea, ahte máŋggas álget sámegiela masterohppui, muhto máŋggas eai geargga oahpuin.

    – Dat ádjánit hui guhká. Danne eat oaččo doarvái olbmuid geain lea gelbbolašvuohta oahpahit allaskuvllas, čilge Somby.

    Les på norsk

    Liv Inger Somby
    Foto: Ođđasat / NRK
  • I dag feires kvenenes språkdag

    I dag feires kvenenes språkdag, kväänin kielipäivä, i hele landet.

    Dagen markeres til minne om offisiell anerkjennelse av det kvenske språket den 26. april i 2005.

    Loga sámegillii

    Kvenflagget
    Foto: Arne Ivar Johnsen / NRK