Hopp til innhold

Like giftig som isbjørn

Denne velkjente fiskefangeren har urovekkende høye verdier av miljøgifter.

Oter på Trones, Verdal

Forskere har funnet skadelig høye verdier av miljøgifter i den skandinaviske oteren.

Foto: Bjørn E. Søderstrøm

– Det vi finner er den samme konsentrasjonen som brukes i laboratorieforsøk, og som der gir akutte skader, forteller forsker Urs Berger ved Stockholm universitet til forskning.no.

Tidligere har så høye verdier kun vært å finne på isbjørn.

Grunn til uro

Den nye undersøkelsen har påvist høye verdier av miljøgifter hos oter fra Sverige og Norge. Spesielt er det en kjemisk forbindelse som kalles PFOS det er høye konsentrasjoner av i dyret i mårfamilien.

Berger er en av forskerne bak studien. Han mener funnene gir grunn til uro.

PFOS er nå forbudt, men har vært brukt i flekkfjernere, tekstiler, brannslukkingsskum, og i industrien. Stoffet er vanskelig å bryte ned, og blir derfor værende i naturen svært lenge.

Forbudt – likevel stiger verdiene

Til tross for at stoffet er nærmest helt forbudt, så går ikke forekomsten av miljøgiften ned hos oteren i Skandinavia, i takt med at den kjemiske industrien har trappet ned produksjonen.

Forskerne har brukt nedfrosne vevsprøver fra 1972 til 2011 i studien. Ingen nedgang er målt, tvert i mot går utviklingen andre veien.

Mange miljøgifter lagres ofte i fett. PFOS og andre beslektede miljøgifter bindes ikke til fett, men til protein, og finnes derfor særlig i blodet og i leveren.

Korte nyheter

  • Finnmárkku buohcceviessu háliida bisuhit DPS Deanu

    Finnmárkkubuohcceviessu HF ii doarjjo árvalusa heaittihit guovllupsykiátralaš guovddáža (DPS) Deanus ja sirdit dikšunsajiid Áltái. Nu mearriduvvui stivračoahkkimis Romssas duorastaga. Duogáš dasa lea go buohccit šattašit menddo guhkás johtit.

    Seammás Finnmárkkubuohcceviessu mieđiha leat dárbu rievdadit ja nannet psyhkalašdearvvašvuođa ja gárrendilledivššu fálaldagaid.

    HEAD-DPS-TANA
  • Legger Digermulen vindkraftverk på is

    Finnmark Kraft og Fred. Olsen Renewables har besluttet å prioritere Laksefjorden vindkraftverk, mens arbeidet med Digermulen vindkraftverk stilles i bero.

    Det melder Finnmark Kraft i en pressemelding.

    – Vi retter nå fokus mot å videreutvikle Laksefjorden vindkraftverk, og dette inkluderer en tett dialog med grunneier, lokalsamfunn og andre rettighetshavere.

    Prosjektet er tenkt lokalisert på halvøya mellom Eidsfjorden og Mårøyfjorden i Lebesby kommune, og har et potensial på cirka 60–65 turbiner og en total installert kapasitet på inntil 450 Megawatt.

    – Vi har stor tro på at Laksefjorden vindkraftverk kan bli et verdifullt prosjekt for regionen. Prosjektet vil, ved å utnytte et areal som i stor grad allerede er regulert til vindkraftformål, gi store inntekter til Lebesby kommune, og en forbedret forsyningssikkerhet Nordkinnhalvøya.

  • Čiekčá vuosttas geardde Sámi ovddas

    Guhtta joavkku servet dán gease Conifa nissončiekčamiidda Bodåddjos.

    Sámi nissonriikkajoavku lea okta favorihtain vuoitit dán gease CONIFA čiekčamiid. Sii oainnat vuite 2022 CONIFA nissončiekčamiid Indias mat ledje vuosttaš stuorát gilvvut.

    Jenny Marie Mannsverk lea okta dan 18 čiekčis váldon mielde ovddastit sámi nissonriikkajoavkku dán gease.

    Son ii leat ovdal čiekčan Sámi ovddas, ja lohká šaddat hui somá ja illuda dasa. – Mun lean maid hui giitevaš go dán vejolašvuođa dál oažžu, lohká Mannsverk.

    Jenny Marie Mannsverk, FA Sápmi
    Foto: Privat