Hopp til innhold

Nå har skolen fått penger til videre drift

Kunstskolen i Karasjok fikk utbetalt for mye penger, klarte ikke betale de tilbake og måtte muligens legge ned. I dag fikk de bevilget nok penger til å fortsette driften av skolen. – Vi jublet og skrek, forteller rektor Eva Aira.

Elever og lærere ved Kunstskolen i Karasjok

Elever og lærere ved Kunstskolen i Karasjok. Fra venstre: Ragnhild Lydia Nystad, Lisa Boine, Elin Andersen, rektor Eva Aira og lærer Annelise Josfefsen.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Skolen er nå sikret å få fortsette undervisningen frem til sommerferien neste år, etter at de i høst har slitt med økonomiske problemer og mulig nedleggelse.

I dag kom det nemlig frem at Finnmark Fylkeskommune har gått inn for å bevilge 250.000 kroner til skolen. Dermed gjør også Sametinget og Karasjok kommune det samme. Det redder skolen fra nedleggelse.

– Nå håper vi at vi får en haug med elever neste år, slik at vi ikke havner i samme situasjonen igjen og eventuelt må avslutte driften, sier rektor Eva Aira.

Fikk for mye penger

Ifølge rektoren havnet skolen i økonomiske problemer fordi de tok høyde for flere elever ved skolestart enn det faktiske antallet som møtte opp. Dermed fikk de utbetalt mer penger fra Utdanningsdirektoratet enn de skulle, og var nødt til å betale tilbake over 164.000 kroner.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Laila Labba og Eva Aira

Elev Laila Labba sammen med rektor Eva Aira, før det ble bestemt at skolen får bevilget nok penger til å fortsette driften.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

– Hva skjedde med pengene dere fikk for mye, brukte dere de opp?

– Ja, de ble brukt opp på husleie og andre ting, sier Aira.

– Hvorfor søkte dere om penger for flere elever enn dere hadde?

– Ja, det er det mange som lurer på. Vi pleier å komme opp med en prognose på antall elever, fordi det alltid begynner noen litt senere ut i semesteret. Det gjorde det ikke i år, og dermed satt vi igjen med for mye penger.

Press

Nå får skolen altså bevilget en sum på totalt 750.000 kroner. Fylkeskommunen sikrer dermed, sammen med Sametinget og Karasjok kommune, at elevene får fortsette ut skoleåret. Fylkesvaraordfører Ragnhild Vassvik (Ap) la tidligere i høst ikke skjul på at de følte et press på å bevilge penger.

Ragnhild Vassvik Kalstad

Fylkesordfører Ragnhild Vassvik (Ap).

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

– Det at de to andre instansene (Sametinget og Karasjok, red.anm.) har gitt tilsagn under forutsetning av at vi også gjør det, setter oss under et visst press. Vi er også positive til at kunstskolen skal kunne fortsette. Dette er et viktig bidrag til skoletilbudet her i fylket og ikke minst i Karasjok, forklarte fylkesvaraordfører Ragnild Vassvik til NRK i november.

Det har ikke lykkes NRK Sápmi å få tak i Vassvik for en kommentar.

Kunne vært unngått

Da skolens fremtid fortsatt var usikker, startet elevene opp med aksjonen «Vær med å redd Kunstskolen i Kárášjohka». Den aksjonen kommer til å leve videre også fremover, til tross for bevilgede penger, og munner ut i en støttekonsert i januar.

– På denne måten vil studentene ved Kunstskolen og kunstnere bedre skolens økonomiske situasjon, slik at skolen kan markedsføre seg og få flere studenter fra studieåret 2016 – 2017. Vi vil også sørge for at skolen kan skaffe seg utstyr, som de mangler, skriver studentene Elin Andersen og Ragnhild Nystad i en pressemelding i dag.

Rektor Aira ser også lysere på skolens fremtid.

– Det har vært en tung høst, også for studentene. Det å vite at de nå får fullføre det de har begynt på, er gledelig.

– Kunne situasjonen vært unngått?

– Vi kunne ha gitt beskjed når skolen startet at vi faktisk bare har seks elever, men ettersom vi bestandig får inn elever i etterskudd gjorde vi ikke det. Neste år setter vi søknadsfristen tidligere, avslutter Eira.

Korte nyheter

  • I dag feires kvenenes språkdag

    I dag feires kvenenes språkdag, kväänin kielipäivä, i hele landet.

    Dagen markeres til minne om offisiell anerkjennelse av det kvenske språket den 26. april i 2005.

    Loga sámegillii

    Kvenflagget
    Foto: Arne Ivar Johnsen / NRK
  • Odne ávvuduvvo kveanaid giellabeaivi

    Odne ávvuduvvo kveainaid giellabeaivi, kväänin kielipäivä, miehtá riikka.

    Beaivi dollo muitun dasa go kveanagiella almmolaččat dohkkehuvvui giellan cuoŋománu 26. beivve jagis 2005.

    Les på norsk

    Det kvenske flagget, kvenflagget
    Foto: Anders Fehn / NRK
  • Unnit ohccit oahpaheaddjeohppui - eanebut háliidit buohccedivššárin

    9077 ohcci leat bidjan Romssa universitehta oahpuid bajimussii čavčča ohcamušain.

    Dan čájehit Oktasašsisaváldin-logut.

    Áibmojohtalus, psykologiija, paramedisiidna, riektedieđa ja medisiidna leat ain dat bivnnuheamos oahput.

    Ohccit buohccedivššárohppui leat lassánan 13,1 proseanttain.

    Ohcciidlohku oahpaheaddjeohppui njiedjá. Romssa universitehtas lea njiedjan 14 proseanttain diimmá ektui.