Hopp til innhold

– De er som mine småsøsken

På internatet på Sameskolen i Snåsa er det bare fire elever igjen. Ordføreren er bekymret for utviklingen.

Elever ved internatet på Sameskolen i Snåsa.

Mia Erika Isabell Sparrok (10), Joel Issat Eira Åhren (7 ), Inga Emelie Joma (15) og Jon Anta Eira Åhren (11) er de eneste som bor på internatet på Sameskolen i Snåsa.

Foto: Liv Inger Somby / NRK

Skoleåret er godt i gang og før i tiden summet det av barnestemmer på lekeplassen ved internatet, som huser elever som går på Sameskolen i Snåsa. Fra et elevtall på nærmere 30 er det nå bare fire internatbarn igjen.

– Man lærer å kjenne hverandre bedre og de er som mine småsøsken, sier Inga Emelie Joma, som er den eldste av de fire som nå bor på internatet.

Hun trives på internatet, selv om de er så få. De er blitt en sammensveiset gjeng og hver dag etter skolen har de felles lekselesing. De største hjelper de minste:

– Alvorlig situasjon

Vigdis Hjulstad Belbo (Sp)

Vigdis Hjulstad Belbo (Sp)

Foto: Liv Inger Somby / NRK

Det er Snåsa kommune som finansierer både sameskolen og internatet. Denne internatvirksomheten koster årlig nesten 6 millioner kroner, som kommunen får refundert fra staten. Her jobber 7 ansatte (6,2 årsverk), med døgnkontinuerlig vakt. Snåsa-ordfører Vigdis Hjulstad Belbo (Sp) er bekymret for det synkende elevtallet på internatet.

– Jeg vil si at situasjonen er alvorlig og mener noe må gjøres for å sikre videre drift av dette tilbudet,sier ordfører Hjulstad Belbo.

I tillegg til de fire elevene som bor på internatet er det syv elever fra nærområdet som går på Sameskolen, slik at det nå er elleve elever fra 1. til 10.klasse på skolen.

I den samiske barnehagen som er tilknyttet skolen er det ti barn.

– Avgjørende for språket

Inger Marit Eira-Åhren.

Inger Marit Eira-Åhren er fornøyd med internattilbudet ved Sameskolen i Snåsa.

Foto: Liv Inger Somby / NRK

Inger Martit Eira-Åhren er mor til to av de fire barna som nå bor på internatet. Hun har valgt å la barna bo på internatet fordi der finnes viktige språkbærere av det søsamiske språket.

– På internatet og Sameskolen i Snåsa får mine barn lære og snakke sørsamisk daglig og det var avgjørende når jeg valgte å la de reise fra Røyrvik og bo hjemmefra på internatet i Snåsa, sier Eira-Åhren.

– Kjedelig å væres så få

Jon Anta Eira-Åhren trives godt på internatet, men sier at det beste hadde vært å bo hjemme.

- Jeg behersker både sør-og nordsamisk og kan bruke begge språkene her, men det kan bli litt kjedelig når vi er så få sier Jon Anta, som er 11 år gammel.

Han håper at det snart blir flere elever på internatet.

– Hva er det beste med internatlivet?

– Maten er god og de som jobber her passer veldig godt på oss. Jeg sparker fotball, leker med venner og gjør lekser sammen med de andre, sier Jon Anta.

Jon Anta og Mia gjør lekser.

På internatet hjelper alle hverandre med leksene. Her er det Mia og Jon Anta som har tatt fatt på hjemmeleksene.

Foto: Liv Inger Somby / NRK

Gir ikke opp

Selv om det situasjonen er vanskelig med hensyn til elevtallet og antallet barn på interatet, har ikke kommunen gitt opp å beholde tilbudet.

– Vi ønsker svar på hvorfor ikke flere foreldre sender barna sine til internatet og driver legger nå en plan for markedsføring,og vi undersøker også blant tidligere og fremtidige barneforeldre – hva skal til for å gjøre internatet mere attraktivt, sier Hjulstad Belbo.

Valgmøte i Snåsa

Internatskolenes framtid er også en av temaene som blir debattert under valgmøtet torsdag kveld som NRK Sápmi arrangerer på Snåsa hotell kl.18:00 - 19:00.

Valgdebatten sendes direkte på NRK Sápmis DAB-kanal.

NRK Sápmi inviterer publikum til å delta på møtet ved å stille spørsmål til de sørsamiske politikerne som er listetopper til sametingsvalget.

Korte nyheter