Hopp til innhold

Biskop om kirkevalg: – Kandidatene er altfor beskjedne

Biskopen i Nord-Hålogaland Olav Øygard skulle ønske at kandidatene til menighetsrådene og bispedømmerådene også drev mer synlig valgkamp.

Olav Øygard

Biskopen i Nord-Hålogaland lover at han selv kommer til å være aktiv i media for å synliggjøre at det også er kirkevalg i år.

Foto: Liv Inger Somby / NRK

Valglogo

– Vi har en merkelig, innøvd, kledelig beskjedenhet i kirkelig sammenheng som gjør at man ikke står så veldig på for å bli valgt, og dermed så blir ikke interessen om selve valget så stor, sier Øygard.

Samtidig med kommune- og fylkestingsvalget 13. og 14. september er det også valg i Den norske kirke og alle medlemmer av statskirken kan delta i kirkevalget.

Ved kirkevalget i 2011 var det kun 1 av 10 stemmeberettigede som deltok i valget. Flere kirkeledere mener at dette er for dårlig.

– Moralsk ansvar

Det er vel 332 kandidater til landets 11 bispedømmeråd og det skal velges medlemmer til 1235 menighetsråd rundt om i landet.

Biskopen i Nord-Hålogaland tror at flere ville deltatt i kirkevalget dersom de visste mer om kandidatene og dersom kandidatene hadde vært mer synlige i ukene før valget.

– De har jo et ansvar, om ikke annet så har de et moralsk ansvar for å være med å promotere valget, og jeg skulle gjerne sett at de var mer i media og fremmet sitt kandidatur, sier Øygard.

Medlemmene i bispedømmerådene utgjør Kirkemøtet som er Den norske kirkes øverste representative organ.

– Bør engasjere meg mer

Ellen Ingvild og Markus Heiberg

Ellen Ingvild Heiberg er vokst opp i et kristent hjem og mener det er viktig å engasjere seg i kirkelig arbeid. På bildet ser vi også hennes mann, Markus Heiberg.

Foto: Nils Henrik Måsø / NRK

Ellen Ingvild Heiberg (32) er førstekandidat til menighetsrådsvalget i Polmak sokn i Tana i Øst-Finnmark.

Hun har så langt ikke gjort så mye for å promotere sitt kandidatur.

– Noen har nok fått med seg at jeg har sagt ja til å stå som kandidat på menighetsrådslista, men jeg har ikke følt behov for å markedsføre dette, sier Heiberg.

Biskopen i Nord Hålogaland etterlyser mer engasjement hos kandidatene til kirkevalget, hva mener du må til for å få flere til å stemme ved kirkevalget?

– Vi som står som kandidater til menighetsrådene og bispedømmerådene bør utvilsomt bli flinkere til å markedsføre oss, slik at flere vil delta i dette valget, medgir Heiberg.

Korte nyheter

  • Samisk høgskole: Mange søkere, men lærere mangler

    På Samisk høgskole merker det stor interesse for å lære seg samisk.

    Mange har søkt til samisk for nybegynnere, som kalles SÁL1 og SÁL2.

    Til sammen er det 70 søkere.

    – Vårt problem er at vi ikke har nok fagfolk som kan undervise i samisk, opplyser rektor Liv Inger Somby ved Samisk høgskole.

    Hun forteller at skolen nå jobber knallhardt strategisk for å finne folk som kan jobbe hos dem og undervise nybegynnere i samisk.

    – Hvis vi lykkes å få en eller to lærere, kan vi fordoble antallet studenter. Da har vi ikke bare 15, men 30 studenter, forklarer Somby.

    Utfordringen til Samisk høgskole er at det er mange som starter på masterutdanning i samisk, men mange blir ikke ferdige med utdanningen.

    – De bruker så lang tid. Derfor får vi ikke mange nok som har nok kompetanse til å undervise i høgskolen, forklarer Somby.

    Loga sámegillii

    Liv Inger Somby
    Foto: Privat
  • Sámi allaskuvla: Olu ohcit, muhto oahpaheaddjit váilot

    Sámi allaskuvllas oidnet, ahte dál lea stuorra beroštupmi oahppat sámegiela.

    Ollugat leat ohcan sámegiela easkkaálgi kursii, man gohčodit SÁL1 ja SÁL2.

    Buohkanassii leat 70 ohcci.

    – Min váttisvuohta lea, ahte mis eai leat doarvái fágaolbmot geat sáhttet oahpahit sámegiela, muitala Sámi allaskuvlla rektor Liv Inger Somby.

    Son lohká allaskuvlla dál bátnegáskki bargat strategalaččat gávdnat olbmuid geat sin lusa sáhtášedje boahtit bargui ja oahpahit sámegiela easkkaálgiide.

    – Jus oažžut vel ovtta dahje guokte oahpaheaddji, de sáhttit duppalastit studeantalogu. Dalle eai leat dušše 15 studeantta, muhto 30, čilge Somby.

    Sámi allaskuvlla hástalus lea, ahte máŋggas álget sámegiela masterohppui, muhto máŋggas eai geargga oahpuin.

    – Dat ádjánit hui guhká. Danne eat oaččo doarvái olbmuid geain lea gelbbolašvuohta oahpahit allaskuvllas, čilge Somby.

    Les på norsk

    Liv Inger Somby
    Foto: Ođđasat / NRK
  • I dag feires kvenenes språkdag

    I dag feires kvenenes språkdag, kväänin kielipäivä, i hele landet.

    Dagen markeres til minne om offisiell anerkjennelse av det kvenske språket den 26. april i 2005.

    Loga sámegillii

    Kvenflagget
    Foto: Arne Ivar Johnsen / NRK