Hopp til innhold

«Putin presser Ukraina hardt nå»

«Det farlige nå er at den russiske interessesfæren ikke synes å være begrenset til Krim-halvøya.», skriver NRK Sápmis politiske kommentator.

Slavjansk, Ukraina

Opprørerne har tatt kontroll over bygninger i Slavjansk i Ukraina.

Foto: STRINGER / Reuters

Da EUs utenriksministre møttes i Luxembourg, så kan handlingslammelsen i Ukraina-spørsmålet vises på flere måter.

De vedtatte straffetiltakene mot Russland synes ikke å virke, planene unionen har for en løsning er i det store og hele blitt ignorert, og viktigst av alt: det er usikkert hvorvidt noe av dette vil kunne forhindre en væpnet konflikt.

Hvor langt tør man gå i bruk av militærmakt?

Per Klemetsen Hætta

Helgens opptrapping av volden i Donetsk-regionen er svært alvorlig. Russland bruker volden som påskudd for ytterligere å øke trusselnivået.


Fra Krim til Donetsk har russernes brukt de samme argumentene. Sikkerheten for de etniske russerne er det avgjørende for de russiske styrkenes aksjoner i Øst-Ukraina.


Det farlige nå er at den russiske interessesfæren ikke synes å være begrenset til Krim-halvøya. Slik situasjonen er i dag, spiller prorussiske militsgrupper en sentral rolle i det dom skjer blant annet i Donetsk-regionen.


Den ukrainske regjeringen er hardt presset, og har også bedt om utplassering av FN-soldater i Ukraina. Det vil han neppe få.

Per Klemetsen Hætta
Ved å ta kontroll over ukrainske regjeringsbygg tvinger de frem et ultimatum, og volden eskalerer.


I denne situasjonen er det lett å spille på at russiske interesser er truet, og hjelp fra russiske militære er nødvendig.


De ukrainske myndighetene har ikke full kontroll over Øst-Ukraina, og dette er med på skape nettopp de situasjonene hvor små grupper tar kontroll over regjeringsbygg. Mange advarte på forhånd at Russland ikke ville nøye seg med Krim-halvøya, men at Putin hadde ambisjoner om større områder i Ukraina.


Dette understrekes av meldingene om at Ukrainas president Turtsjinov vil tilby folkeavstemning også i andre deler av Øst-Ukraina.

Den ukrainske regjeringen er hardt presset, og har også bedt om utplassering av FN-soldater i Ukraina. Det vil han neppe få, men det viser hvor alvorlig de ser på det som skjer.

Det farlige nå er at den russiske interessesfæren ikke synes å være begrenset til Krim-halvøya.

Per Klemetsen Hætta


Russland og Putin presser Ukraina hardt nå. Selv om et delt Ukraina ikke er målet, så ønsker man å sette begrensninger i Ukrainas tilnærming til EU. Men hvor langt tør man gå i bruk av militærmakt?


For Russlands vedkommende tør man nok gå langt. I en gitt situasjon er en begrenset aksjon tilsvarende Georgia i 2008 absolutt en realistisk tanke. Både Russland og Ukraina har trukket en rød linje et sted, en linje for hva de vil akseptere.


Vi vet ikke hvor linja går, men helgens voldeligheter antyder at vi er ganske nær.

Korte nyheter

  • Nubbi guovža bahččon Finnmárkkus

    Les på norsk.

    Gaskavahko eahkeda bahčui nubbi guovža Finnmárkkus. Eanat lei árabut beaivet mannan ealu sisa Ruovdevuonbađas Mátta-Várjjagis, guottetáiggis. Boazodoallit vigge gevret guovžža eret, muhto das ii lean ávki.

    – Sii nagodedje gevret guovžža 10 km eret ealus, muhto guovža jorgalii ja manai fas ealu sisa, lohká Stáhta luonddubearráigeahčču boraspireossodaga seniorráđđeaddi, Pär Nilsen NRK:i.

    Nilsen dadjá boazoeaiggát ja Stáhta luonddubearráigeahčus lei gulahallan Birasdirektoráhtan beaivvi miel.

    Go guovža jorggihii ealu guvlui fas, de ožžo báhčinlobi.

    – Ohcan manai njálmmálaččat, ja báhčinlohpi addui čálalaččat, dadjá Nilsen.

    Dá lea nubbi guovža mii Finnmárkkus bahčču dán vahko. Gaskavahko iđida bahččui guovža Porsáŋggus.

    Bjørn skutt i Jarfjord i Sør-Varanger 8. mai 2024.
    Foto: Statens naturoppsyn/Miljødirektoratet
  • Nok en bjørn skutt i Finnmark

    Onsdag kveld ble ytterligere en bjørn skutt i Finnmark. En hannbjørn hadde tidligere på dagen gått inn i en reinflokk i Jarfjord i Sør-Varanger. Bjørnen ble forsøkt jaget bort av reindriverne, men forsøket var nytteløst.

    – De prøvde å jage bjørnen bort på en distanse på ti kilometer. Men bjørnen snudde, og gikk på nytt inn i reinflokken, sier seniorrådgiver i rovviltseksjonen til Statens naturoppsyn, Pär Nilsen, til NRK.

    Det var kalving i reinflokken. Nilsen sier reineier og Statens naturoppsyn hadde dialog med Miljødirektoratet igjennom dagen.

    Det var da bjørnen på nytt gikk inn i reinflokken at Miljødirektoratet ga fellingstillatelse for bjørnen.

    – Søknaden ble gitt muntlig, mens fellingstillatelsen ble gitt skriftlig, sier Nilsen.

    Dette var den andre bjørnen som ble felt i Finnmark denne uka. Onsdag morgen ble en bjørn skutt i Porsanger.

    Onsdag morgen ble en bjørn felt i Porsanger i Finnmark. Den ble skutt etter at Miljødirektøratet innvilget fellingstillatese etter en søknad fra flere reinbeitedistrikt og beitelag.

    Bjørn skutt i Jarfjord i Sør-Varanger 8. mai 2024.
    Foto: Statens naturoppsyn/Miljødirektoratet
  • Kvalifiserte seg til UKMs landsfestival med duodjeutstilling

    Loga sámegillii.

    Anna Kalvåg og Isak Øvrevoll har kvalifisert seg til å delta på UKMs landsfestival med hver sin duodjeutstilling.

    Det skriver Hamarøy kulturskole på sine sider. I alt fire elever fra Hamarøy kulturskole har kvalifisert seg til landsfestivalen.

    Ingebjørg Jakobsen ja Julia Paulsen kvalifiserte seg til Bodø med sin egneskrevne låt «Glømte ting».

    – Vi gratulerer stort, og er veldig stolt av dere, skriver kulturskolen.

    Landsfestivalen arrangeres i Bodø 21.-25. juni, og hele 500 ungdommer har alle gått videre fra sine fylkesfestivaler og møtes i Bodø i juni.

    UKM fylkesmønstring, Isak Øvrevoll, Anna Kalvåg
    Foto: Elena Junie Paulsen / NRK