Hopp til innhold

Er jus løsningen fremfor politikk?

I Stortingets spørretime avviste statsminister Erna Solberg kystaksjonens krav med henvisning til at slik er jussen. Hvorfor ikke ta henne på ordet?

Norges Lover
Foto: Illustrasjon: Asbjørn Odd Berge / NRK

Per Klemetsen Hætta

Jus og politikk er ikke isolert fra hverandre. I en sak som dreier seg om så store verdier, og som har så store konsekvenser for mange mennesker skal det ikke kun henvises til jus.Politikk er å ville, men i kystfiskesaken har politikere i alle farger fraskrevet seg sin rolle så betydelig at de ikke har den nødvendige innflytelse lenger. Selvfølgelig har Erna Solberg rett.

De rødgrønne hadde åtte år på seg til å gjøre noe med det de i dag mener er urett. I stedet har Kjell Inge Røkke kunnet føre sin forretningsstrategi med velsignelse fra regjeringen Stoltenberg og ordførere langs kysten av Finnmark.

Nå kommer den lokale angeren, men den er neppe tilstrekkelig til å påvirke Stortinget til å snu hele fiskeripolitikken. Det krever i så fall et arbeid innenfor partiene. Kystopprøret kan ikke regne med annet enn symbolsk støtte fra partikamerater i nord på Stortinget. De er bastet og bundet av partiet, og vil ikke utgjøre noe avgjørende kraft for saken. Kystopprøret står absolutt i fare for å dø ut med tiden. De møter politikere som toer sine hender, og som står uten vilje og kraft til å se hvilke virkemidler de kan ha til rådighet. Akkurat nå er det business som gjelder.

Statsminister Erna Solberg trekker altså frem juskortet i Stortingets spørretime. Kanskje har hun gitt løsningen som har størst potensial for å stadfeste kystfolkets rettigheter.

Hvorfor ikke prøve historiske rettigheter i internasjonal rett? Hvis det skal ha noe for seg, er det noen avgjørende erkjennelser som må gjøres. Det må være en samlet region som står bak kravene som fremmes. Det er liten tvil om at samiske rettigheter må danne grunnlaget. Uten at dette erkjennes, så er kampen tapt.

Det er bare å se på tidligere opprør i fiskeriene, og hvor vi står i dag. Med den brede støtten kystaksjonen har, så burde det være mulig å samle fylkene, kommunene og Sametinget til en felles strategi. Hva vil man gjøre dersom man ikke når frem politisk? Har man mot i fylker og kommuner til å prøve jussen? Det vil kreve at man anerkjenner samiske rettigheter som sentralt, og at man opparbeider en nødvendig tillit. I fylker og kommuner har man store utfordringer på dette feltet, men også Sametinget har et ansvar for å være tydelig i kommunikasjonen om hva samiske rettigheter har å si for andre som bor i regionen.

Uten denne konstellasjonen kan kystaksjonen, og ikke minst fremtiden for kystsamfunnene, ta flere skritt tilbake. Ingen av de senere tids fiskeriministre har klart å snu på utviklingen, og det kan ikke skyldes annet enn at det har vært en ønsket politikk eller at man ikke har sett konsekvenser av egne beslutninger.

Korte nyheter

  • Daniel Ailo med da TIL gikk videre i cupen

    Karasjokingen Daniel Ailo Sakshaug Bær (17) fikk sin A-lags debut i kveld for Tromsø idrettslag (TIL) da de knuste Fløya borte 6-0 i andre runde i cupen.

    17-åringen kom inn i andre omgang på stillingen 3-0. Han markerte seg ganske tidlig etter at han kom inn.

    Kampen ble dekket av Terje Mo Hanssen og han skrev i sitt referat:

    72'Spillerbytte hos Tromsø. Yaw Paintsil går av, erstattes med Daniel Ailo Sakshaug Bær.

    79'Gult kort, Daniel Ailo Sakshaug Bær, Tromsø.

    87'Bær slår inn fra venstre, men innlegget er for høyt for Ba inne i feltet.

    – Det er veldig artig å få mulighet til å spille sammen med de større guttene. Jeg er litt spent, sa Sakshaug Bær til NRK før kampen.

    Daniel Ailo Sakshaug Bær
    Foto: Pressebilde / TIL
  • Daniel Ailo med i TILs A-lagstropp

    Karasjokingen Daniel Ailo Sakshaug Bær er tatt ut i TILs A-lagstropp som i kveld spiller cupkamp mot Fløya.

    Han spiller til daglig i TILs andrelag i 4. divisjon.

    – Det er veldig artig å få mulighet til å spille sammen med de større guttene. Jeg er litt spent, sier Sakshaug Bær til NRK.

    Han har allerede i rundt en måned trent med A-laget.

    – Det har blitt noen treninger med A-laget og noen med B-laget. Det har gått veldig bra, sier han.

    Sakshaug Bær vet ennå ikke om han får spille i kveld, men håper i det minste på et innhopp.

  • Samehets.no la rabáduvvam

    Les på norsk.

    Uddni Sámedikken lij sierra dållam gå næhttabielle samehets.no rabáduváj.

    Sámedikkeráde Runar Myrnes Balto rahpamsárnen gijtij gájkajt gudi li rádijt vaddám ja viehkedam næhttabielijn barggam.

    Guoradallama vuosedi juohkka niellja sáme nálsodimev ja vasjev vásedi, ja danen le dát næhttabielle ásaduvvam.

    Åssudakdirekterra politijjadirektoráhtan Bjørn Vandvik javllá sijáj mielas li ilá binná ássjijs ma politijjaj diededuvvi.

    – Mijá ulmme l nav vaj sáme dán næhttabiele baktu vuojnni unugis vásádusájt la máhttelis gujddit, javllá Vandvik.

    Bagádallam la oarjjel-, julev- ja nuorttasámegiellaj ja dárogiellaj, ja danna oattjo diedojt gejna máhtá guládallat gatjálvisáj sáme nálsodime ja rasisma birra.

    Bjørn Vandvik på Sametinget. Han er avdelingsdirektør i Politidirektoratet
    Foto: Wenche Marie Hætta / NRK