Hopp til innhold

– Dette er ikke et motetilbehør

Kjent britisk kunstjournalist spør om når motebransjen vil innse at noen ting faktisk er hellige for noen.

Pharrell Williams

Pharrell Williams og flere andre kjendiser får så hatten passer for sin bruk av uramerikansk hodeplagg.

Foto: Skjermdump / Elle UK

Underbutt shorts

Uramerikansk fjærpryd er blitt like vanlig som «underbutt shorts» på festivaler.

Foto: NRK

Nylig gikk den canadiske festivalen «Bass Coast Festival» ut med at de forbyr publikum å bruke uramerikansk hodeplagg, krigsmaling og fjær. Festivalen arrangeres i byen Merritt i British Columbia i Canada fra 1. til 4. august.

Journalisten Gillian Orr er blitt kjent for sine artikler og kommentarer om kunst og kultur i den seriøse britiske avisen The Independent.

I sin nyeste kommentar spør Orr om det ikke er på tide at moteindustrien snart innser at noen ting faktisk er hellige for noen.

«Uramerikanske hodeplagg er blitt brukt av noen av de mest innflytelsesrike (og kan det virke som, de med minst peiling) folk i underholdningsindustrien, blant annet Pharrell Williams, Drew Barrymore og supermodellen Alessandra Ambrosio», skriver Gillian Orr.

Men nå er det endelig noen som sier at nok er nok, og prøver å sette en stopper for trenden med å bruke uramerikanske hodeplagg som motetilbehør.

– Endelig tatt et oppgjør

«På musikkfestivaler er dette spesielle kulturfenomenet dessverre like vanlig som blomsterpannebånd og ultrakorte shorts som viser rumpeballene til jentene (underbutt shorts), og derfor er det bra at det endelig taes et oppgjør med dette», skriver Orr.

Kulturskribenten skriver at hun er lei av de stadig flere respektløse partyløvene som anser det hensiktsmessig å dolle seg opp og drikke øl ikledd fjær og krigsmaling.

Bass Coast festival er en musikkfestival for elektronisk musikk i Canadas British Columbia.

Karlie Kloss

Supermodellen Karlie Kloss med uramerikansk hodeplagg.

Foto: Evan Agostini / Ap

Musikkanalen MTV har spurt flere sentrale uramerikanere hvorfor det ses på som et hån mot dem hvis ikke-uramerikanere bruker deres ørnefjærpryd.

– Dette hodeplagget er reservert for våre mest aktede eldre, som gjennom sin uselviskhet og ledelse har opptjent rett til å ha en. Det er en åndelig drakt, ikke bare kulturelt; det er ikke bare et tillegg til ens antrekk. Iført en, selv en etterligning av hodeplagget, nedvurderer hva våre eldste har brukt et helt liv til å tjene, forklarer Simon Moya-Smith, medlem av Oglala Lakota Nation og journalist.

Hodepryden brukes bare av 12 av USAs 562 føderalt anerkjente stammer.

Dette har stjerner som Kesha, Outkast og Harry Styles nå forhåpentligvis lært, nemlig at dette hodeplagget ikke bare en morsom lue.

Korte nyheter

  • Finnmárkku buohcceviessu háliida bisuhit DPS Deanu

    Finnmárkkubuohcceviessu HF ii doarjjo árvalusa heaittihit guovllupsykiátralaš guovddáža (DPS) Deanus ja sirdit dikšunsajiid Áltái. Nu mearriduvvui stivračoahkkimis Romssas duorastaga. Duogáš dasa lea go buohccit šattašit menddo guhkás johtit.

    Seammás Finnmárkkubuohcceviessu mieđiha leat dárbu rievdadit ja nannet psyhkalašdearvvašvuođa ja gárrendilledivššu fálaldagaid.

    HEAD-DPS-TANA
  • Legger Digermulen vindkraftverk på is

    Finnmark Kraft og Fred. Olsen Renewables har besluttet å prioritere Laksefjorden vindkraftverk, mens arbeidet med Digermulen vindkraftverk stilles i bero.

    Det melder Finnmark Kraft i en pressemelding.

    – Vi retter nå fokus mot å videreutvikle Laksefjorden vindkraftverk, og dette inkluderer en tett dialog med grunneier, lokalsamfunn og andre rettighetshavere.

    Prosjektet er tenkt lokalisert på halvøya mellom Eidsfjorden og Mårøyfjorden i Lebesby kommune, og har et potensial på cirka 60–65 turbiner og en total installert kapasitet på inntil 450 Megawatt.

    – Vi har stor tro på at Laksefjorden vindkraftverk kan bli et verdifullt prosjekt for regionen. Prosjektet vil, ved å utnytte et areal som i stor grad allerede er regulert til vindkraftformål, gi store inntekter til Lebesby kommune, og en forbedret forsyningssikkerhet Nordkinnhalvøya.

  • Čiekčá vuosttas geardde Sámi ovddas

    Guhtta joavkku servet dán gease Conifa nissončiekčamiidda Bodåddjos.

    Sámi nissonriikkajoavku lea okta favorihtain vuoitit dán gease CONIFA čiekčamiid. Sii oainnat vuite 2022 CONIFA nissončiekčamiid Indias mat ledje vuosttaš stuorát gilvvut.

    Jenny Marie Mannsverk lea okta dan 18 čiekčis váldon mielde ovddastit sámi nissonriikkajoavkku dán gease.

    Son ii leat ovdal čiekčan Sámi ovddas, ja lohká šaddat hui somá ja illuda dasa. – Mun lean maid hui giitevaš go dán vejolašvuođa dál oažžu, lohká Mannsverk.

    Jenny Marie Mannsverk, FA Sápmi
    Foto: Privat