NRK Meny
Normal

Dette blir forbudt å ha på hodet

Canadisk festival forbyr publikum å bruke uramerikansk hodeplagg.

Indianer fjærpynt

Bildet er fra en motevisning i New York i 2012, der fotomodellen Karlie Kloss hadde på seg uramerikansk hodeplagg. Victoria`s Secret ba senere om unnskyldning for å ha brukt hodeplagget.

Foto: Amanda Schwab / Ap

Bass Coast festival går av stabelen i byen Merritt i British Columbia i Canada fra 1. til 4. august.

Rett før festivalen starter går arrangøren ut med henstillingen til publikum om å legge igjen sine uramerikanske hodeplagg hjemme i respekt for urbefolkningen, skriver The Guardian.

– Vi forstår hvorfor folk er tiltrukket av disse hodeplaggene. De har en fantastisk fine å se på, men den åndelige, kulturelle og estetiske betydningen kan ikke skilles. Bass Coast festival arrangeres på urfolkenes land og vi følger en politikk som er på linje med urfolkenes egne synspunkter og ønsker når det gjelder dette. Deres mening er det som teller for oss, heter det i en uttalelse fra festivalen.

Festivalen ble startet i 2009 og Bass Coast er blitt til en av British Columbias viktigste festivaler for Dance Music. Under årets festival opptrer grupper som Machinedrum, Om Unit, Jimmy Edgar og Goth Trad

Bass Coast arrangeres i en dal som heter Nicola Valley, der det også er flere reservater for canadiske urfolk, First Nations.

Fjærhodeplagg er blitt populære

Fjærhodeplagg har blitt populære motetilbehør på konserter og Dance Music festivaler.

Pharrell Williams

Pharrell Williams på forsiden av Elle UK.

Foto: Skjermdump / Elle UK

Derfor mener Bass Coast festival at det er blitt stadig viktigere å ha en god dialog med First Nations om hva som etter deres mening er passende.

Pharrell Williams og Wayne Coyne i The Flaming Lips måtte begge nylig be om unnskyldning for å ha på seg uramerikanske hodeplagg på scenen.

– Jeg respekterer og beærer alle raser, bakgrunn og kultur. Jeg bleklager virkelig hvis jeg har såret noen, sa Pharrell Williams til The Guardian etter at han ble sterkt kritisert for å ha bli avbildet med et uramerikansk hodeplagg på hodet på forsiden av motebladet Elle UK.

Ørnefjærpryden er et hellig seremonielt element, som det kan ta en hel menneskealder å fortjene å bruke.

– For våre mest aktede eldre

Musikkanalen MTV har spurt flere sentrale uramerikanere hvorfor det ses på som et hån mot dem hvis ikke-uramerikanere bruker deres ørnefjærpryd.

– Dette hodeplagget er reservert for våre mest aktede eldre, som gjennom sin uselviskhet og ledelse har opptjent rett til å ha en. Det er en åndelig drakt, ikke bare kulturelt; det er ikke bare et tillegg til ens antrekk. Iført en, selv en etterligning av hodeplagget, nedvurderer hva våre eldste har brukt et helt liv til å tjene, forklarer Simon Moya-Smith, medlem av Oglala Lakota Nation og journalist.

– Både fjærpryden og ansiktsmaling har et formål og har ofte åndelig betydning, avhengig av stammens tradisjoner og individuell tolkning. I urfolkskulturer er både fjær og ansiktsmaling noe man må gjøre seg fortjent til gjennom handlinger og gjerninger, som bringer ære til både stammen og nasjonen. Enkeltpersoner utenfor samfunnet, som bærer fjær eller ansiktsmaling, blir ikke gitt rettigheter eller tillatelser til å bære dem. Dette kan sammenlignes med om noen bærer «Purple Heart» eller «Medal of Honor» som ikke var fortjent, forklarer Dennis Zotigh, kulturspesialist ved National Museum of the American Indian.

Hodepryden brukes bare av 12 av USAs 562 føderalt anerkjente stammer.

Dette har stjerner som Kesha, Outkast og Harry Styles nå forhåpentligvis lært, nemlig at dette hodeplagget ikke bare en morsom lue.

Victoria's Secret ba om unnskyldning

Karlie Kloss

Karlie Kloss.

Foto: Evan Agostini / Ap

I november 2012 holdt Victoria's Secret sitt 17. årlige moteshow i New York.

Det skapte et voldsomt rabalder da toppmodellen Karlie Kloss stilte opp på catwalken iført bikini, forskjellige smykker og et uramerikansk hodeplagg.

Den da 20 år gamle fotomodellen var da raskt ute på twitter for å be om unnskyldning, skriver den britiske avisen Daily Mail.

– Jeg er virkelig lei meg hvis det jeg hadde på seg under Victoria's Secret showet fornærmet noen. Jeg støtter Victoria's Secrets beslutning om å fjerne antrekket fra kolleksjonen, skrev Karlie Kloss.

Kort tid etter dette kom det også en offisiell unnskyldning fra Tammy Robert Meyers, talsperson for Limited Brands, som eier Victoria`s Secret.