Hopp til innhold

– Vi er støtt og fornærmet

Undertøysmerket Victorias Secret sitt show har satt sinnene i kok blant USAs indianere.

Undertøysmodell Karlie Kloss med indianerinspirert hodepryd

Modell Karlie Kloss bar denne hodepryden under Victoria`s Secret showet, men det falt ikke i god jord hos enkelte av USAs indianere.

Foto: Jack Shea / StarShots/Broadimage

I forrige uke ble verdens største undertøysshow arrangert i New York av undertøysgiganten Victoria`s Secret. Showet skal sendes på TV tidlig i desember, men med en liten endring, skriver Dagbladet.

Victoria`s Secret fikk nemlig massiv refs både på Facebook og på Twitter etter at en av modellene gikk ned catwalken med en indianerinspirert fjærpryd på hodet. Mange innfødte amerikanere har reagert sterkt på dette.

– Vi er en kultur, ikke et kostyme. Ikke bare er vi støtt og fornærmet, dere seksualiserer også amerikanske urbefolkningenskvinner og bruker hellige gjenstander fra vår kultur og tradisjon, er det en som skriver ifølge avisa.

– Hva er det med dere som tror det er ok å kle seg ut som en indianer? Når ble «red-face» det nye «black-face»? Vi er ikke en motetrend, skriver en annen.

Ba om unnskyldning

Nå har Victoria's Secret gått ut med en unnskyldning på Twitter.

– Vi er lei oss for at hodepryden i showet vårt har gjort folk opprørt. Antrekket vil fjernes fra vårt TV-show, skriver de.

Også modellen som bar hodepryden, Karlie Kloss, har kommet med en beklagelse.

– Jeg er veldig lei meg for at det jeg hadde på meg på VS-showet fornærmet noen. Jeg støtter Victoria's Secrets avgjørelse om å fjerne antrekket, skriver hun på Twitter.

Trakk musikkvideo

Også det amerikanske punkbandet No Doubt som slo igjennom på 90-tallet, har klart å fornærme amerikanske indianere.

For litt over en uke siden slapp bandet musikkvideoen til den nye låten «Looking Hot», som har et cowboy og indianer-tema. Vokalist Gwen Stefani er i videoen utkledd som en indianer-prinsesse, mens bassist Tony Kanal er utkledd som en indianerhøvding.

I tillegg inneholdt videoen andre stereotypiske indianerrekvisitter som teepee-telt, fjærbekledde hodeplagg og røyksignaler.

No Doubt på scenen i Singapore, september 2009.

Punkbandet No Doubt la seg flate etter en musikkvideo som fornærmet mange indianere.

Foto: Joan Leong / Scanpix/AP

Bandet fikk så mange negative reaksjoner på videoen at de valgte selv å trekke den. Bandet skrev en unnskyldning på sin egen nettside der de sier at det aldri var deres intensjon å fornærme, såre eller å gjøre narr av den amerikanske urbefolkningens kultur og historie, og at de derfor vil fjerne videoen.

– Som et multi-rase band er vårt fundament bygget på både mangfold og omtanke for andre kulturer.

– Musikken som inspirerte oss til å starte bandet, og fellesskapet av venner, familie og fans, er bygget på respekt, samhold og inkludering. Vi ber om unnskyldning fra urbefolkningen og andre som har blitt såret av videoen. Å opptre sårende er ikke likt oss, skriver bandet.

Korte nyheter

  • Åpen høring om sannhets- og forsoningskommisjonens rapport

    Kontroll- og konstitusjonskomiteen holder i kveld en åpen høring om rapporten fra sannhets- og forsoningskommisjonen. De som deltar i høringen er representanter for samer, kvener, skogfinner og norskfinner.

    Sametingets representanter startet høringen og de har blant annet fått flere spørsmål fra komiteens medlemmer om i hvor godt bilde rapporten gir av den fornorskningen som samene ble utsatt for.

    Der poengterte sametingsråd Runar Myrnes Balto det er stor enighet om at rapporten er viktig og at det er enighet om at en anerkjennelse av at denne uretten ble kjent.

    Stortinget har også fått med seg at de forskjellige partiene på Sametinget ikke kom med et enstemmig forslag til hvordan rapporten skal følges opp. Det kom det flere spørsmål om.

    Der poengterte representantene fra Sametinget at forslagene ikke var så forskjellige, og at det er et poeng at samer også kan være uenige om saker. Høringen varer til kl.20:00 i kveld. Komiteen leverer sin innstilling i saken høsten 2024.

    Fra åpen høring om sannhets- og forsoningskommisjonen rapport
    Foto: Mette Ballovara / NRK
  • Britta Marakatt-Labba utnevnt til æresmedlem

    Loga sámegillii.

    Britta-Marakatt Labba ble utnevt til nytt æresmedlem i Samisk Kunstnerforbund under forbundets årsmøte 14. april. Det skriver de i en pressemelding.

    Over 23.000 besøkende de to første ukene på Marakatt-Labba utstilling.

    «For hennes eksepsjonelt kvasse sting som spenner over kunstverdenen. Hennes kunstneriske arbeid har formidlet samiske historier, følelser og levekår gjennom kunst. Med sine unike verk har hun blitt en av de mest fremtredende samtidskunstnerne.»

    Det er en del av begrunnelsen for hvorfor Marakatt-Labba utnevnes som æresmedlem.

    Marakatt-Labbas utstilling «Sylkvasse sting» fikk en sekser av NRKs kunstkritiker.

    Britta Marakatt-Labba
    Foto: Susanne Hætta
  • Britta Marakatt-Labba ođđa gudnemiellahttu

    Les på norsk.

    Britta Marakatt-Labba lea Sámi Dáiddačehpiid Searvvi ođđa gudnemiellahttu. Dan mearridii Sámi Dáiddačehpiid searvvi jahkečoahkkin cuoŋomanu 14. beaivvi, čállet preassadieđáhusas.

    Guovtti vahkkus fitne 23.355 olbmo Nationálamuseas geahččamin Britta Marakatt-Labba dáiddačájáhusa.

    «Su erenoamáš bastilis sákkaldagain mat johtet miehtá dáiddamáilmmi. Su dáiddalaš barggut leat gaskkustan sámi muitalusaid, dovdduid ja eallindiliid dáidaga bokte. Su erenoamáš dáidagiin lea šaddan okta dain eanemus mearkkašahtti dálá áiggi dáiddáriin.»

    Die lea oassi searvvi ákkastallamis, ahte manne Marakatt-Labba válljejuvvo gudnemiellahttun.

    Britta Marakatt-Labba dáiddačájáhus, «Bastilis sákkaldagat» oaččui guđeča NRK:a dáiddaárvvoštallis.

    Britta Marakatt-Labba
    Foto: Susanne Hætta