Hopp til innhold

Tar Bond tilbake til 60-tallet

Ian Flemings etterkommere har utnevnt William Boyd til forfatter av den neste boka om James Bond. Han skal ta den berømte agenten tilbake til 60-tallet.

ARTS/CHILE-JAMESBOND

James Bond, her i Daniel Craigs skikkelse, har blitt skrevet om i utallige bøker og noveller. Nå tas han tilbake til 60-tallet.

Foto: pressefoto / NTB Scanpix

Historiene om agent 007 er mange, og opphavsmann Ian Fleming rakk å skrive 14 bøker om briten før hans død i 1964.

GERMANY-BOOK-FAIR-BOYD

Forfatter William Boyd er neste på lista som James Bond-forfatter.

Foto: FLORIAN EISELE / NTB Scanpix

Andre forfattere fulgte siden opp med flere bøker om agenten, før det var slutt i 2002.

I 2008 ble historien gjennoptatt i forbindelse med 100-årsdagen til Ian Flemings fødsel. Forfatter Sebastian Faulk skrev «Devil may care», en bok med handling satt til 1967.

Året etter overtok Jeffrey Deaver stafettpinnen, og valgte å skrive historien om James Bond i moderne tid. En 007-agent som Afghanistan-veteran med mobilen konstant i hånda og metroseksuelle trekk, var svært annerledes enn den forføreriske og stilfulle briten fra midten av 1900-tallet.

Tilbake til 60-tallet

Nå, når den neste boken om agenten kommer, blir han igjen satt tilbake til 60-tallet.

– Min James Bond blir det vi kjenner som den klassiske Bond. Hvor historiens fokus flyttes fra all teknologien og over på historien og karakteren, har den utvalgte forfatteren William Boyd tidligere fortalt.

De tidlige bøkene om James Bond fokuserer mye mer på den tradisjonelle spionhistorien, karakteren og historien rundt, i motsetning til filmene hvor den nyeste og mest imponerende teknologien tar mye plass.

– Filmene hviler mye på raske biler og tekniske ting. Det gir ikke helt den samme effekten å lese om dingser som å se de, sier Boyd til BBCs Radio 4.

En drøm i oppfyllelse

Det nyeste tilskuddet på forfatterlista er beæret over det prestisjefylte oppdraget han nå har fått, og sier han er nærmest besatt og Flemings arbeider. Selv oppdaget han James Bonds univers på 1960-tallet, og har «From Russia with love» fra 1957 som personlig favoritt.

– William Boyd er en moderne engelsk forfatter, og hans klassiske romaner kombinerer litterære elementer og en bred appell, sier Corinne Turner i Ian Fleming publications.

Hun mener at hans tidligere krimbøker er i den nisjen som Ian Fleming selv ville vært i hvis han skrev i dag, og at han har den samme stilen og elegansen som Fleming.

– Dette, sammen med sin fascinasjon av Fleming selv, gjør ham til den perfekte valget for å ta Bond tilbake til sitt 60-tall, sier Turner.

Forfatteren selv er ydmyk og glad for oppdraget han nå har fått.

– Å få lov til å skrive James Bond er en drøm som går i oppfyllelse, sier Boyd.

Kulturstrøm

  • Girl in Red med historisk milepæl

    Ho er den første norske kvinnelege artisten som har fått éin milliard strøymingar på ein song på strøymetenesta Spotify.

    Det er låten «we fell in love in october» som har bikka éin milliard, ifølgje VG. Låten blei gjeve ut i 2018.

    Marie Ulven Ringheim, som ho eigentleg heiter, seier til avisa at ho synest det er veldig gøy at ei låt som ho har skrive, produsert, miksa og mastra har resonnert så mykje.

    Girl in Red
    Foto: ANNA KURTH / AFP
  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser. Her kan du lese om alle vinnerne.

  • Aaron Sorkin skriv «The Social Network»-oppfølgar

    Aaron Sorkin held på med eit manus til det han kallar «ein slags The Social Network-oppfølgar», fordi han meiner Facebook har skulda for storminga av Kongressen i USA 6. januar 2021.

    Det sa Sorkin under ei direktesending av podkasten «The Town». Han vil derimot ikkje seia kvifor han meiner Facebook står bak storminga.

    Sorkin fekk ein Oscar for manuset til dramafilmen The Social Network frå 2010, regissert av David Fincher. Filmen tek for seg oppstarten av Facebook.

    Sorkin har tidlegare sagt at han ønsker å skriva ein oppfølgar som utforskar «den mørke sida» av Facebook, særleg dersom Fincher vil regissere.

    Aaron Sorkin
    Foto: GARY HERSHORN / Reuters