Hopp til innhold

– Ei bok om kjærlighet

Til tross for den dystre tematikken i Gaute Heivolls nye roman, «Kongens hjerte», hevder han at det ikke først og fremst er det makabre han er interessert i å skildre. – For meg er boka en kjærlighetsroman, forteller forfatteren til NRK.

Forfatter Gaute Heivoll

Forfatter Gaute Heivoll kaller den nye boka si, Kongens hjerte, en kjærlighetsbok.

Foto: Kristin Buvik Sivertsen / NRK

– For meg er boka en kjærlighetsroman. Det har blitt påpekt at den er mørk, men den setter mennesket i sentrum, sier Gaute Heivoll til NRK.

Radesyken, en epidemi som herjet på Sørlandet på 1700-tallet, er omdreiningspunktet for Heivolls nye bok. Utgangspunktet for historien er legen Heinrich Deegen i Norge som mottok et brev fra København om å finne 12 pasienter på ulike stadier av radesyken. Disse skulle behandles ved sykehuset i København og måtte derfor reise med båt over til Danmark.

I romanen spinner Heivoll videre på temaet og forteller både om en hendelse i norsk historie samtidig som han beskriver det nære forholdet mellom far og datter.

Handlingen i romanen er lagt til slutten av århundret, og vi følger en far og hans datter om bord på et skip på vei til København. Datteren har blitt rammet av radesyken og kan forhåpentligvis helbredes ved Kong Frederiks hospital i København.

LES OGSÅ: NRKs anmeldelse av Kongens hjerte

Vanskelig å skrive

Heivolls forrige roman, Før jeg brenner ned, ble hans litterære gjennombrudd. For den fikk han fjorårets Bragepris, og i år ble han belønnet med Sultprisen for sitt forfatterskap.

Selv om Kongens hjerte peker i en annen retning enn hans forrige bok, er de historiske og dokumentariske elementene noe Heivoll forfølger. For Heivoll har likevel skriveprosessen vært veldig ulik.

Historien om epidemien har vært et tema Heivoll har tenkt på lenge, men å finne ut hvordan han skulle skrive historien har vært en utfordring.

– Å skrive denne romanen har vært som å sitte foran en stor svart vegg og skrape frem setning for setning. Det har vært en veldig intuitiv og famlende måte å skrive på. Jeg har ikke visst hva den neste setninga skulle bli. Jeg har skrevet ut i mørket. Det har vært en helt annen prosess enn med Før jeg brenner ned.

LES OGSÅ: Har du Norges fineste bokhylle?

Forholdet mellom far og datter

Til tross for at mange anmeldere har forstått boka som en historisk roman og svært mørk, hevder Heivoll at Kongens hjerte først og fremst er en roman om kjærlighet.

Å skildre store historiske hendelser er ikke Heivolls mål og han skriver ikke historiske romaner i tradisjonell forstand.

– Det historisk korrekte har ikke vært mitt hovedfokus. Men heller forholdet mellom faren og datteren. De er to representanter for alle de navnløse i historien som man aldri har hørt noe om som levde sine liv i skyggen av den kjente historien, forteller forfatteren.

Heivoll påpeker at historiene hans «foregår i en slags ikke-tid» og at skrivingen hans retter fokus mot og lyssetter de små og marginale historiene.

LES OGSÅ: Forfatterdebutanter høsten 2011

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters