Hopp til innhold

Fra reineier til poet

Debutant Rawdna Carita Eira ga opp livet som reineier og begynte å skrive.

Illustrasjonsfoto. Reinflokk

Illustrasjonsfoto. Rawdna Carita Eira sluttet med reindrift og ble forfatter i stedet.

Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

Forfatter Rawdna Carita Eira.

Forfatter Rawdna Carita Eira debuterer med diktsamlingen «løp svartøre løp».

Foto: Gyldendal

– Jeg har levd mesteparten av livet mitt som reineier på Helgelandskysten, men måtte slutte med det og velge en helt annen vei. I denne diktsamlingen tar jeg med elementer fra dette livet over i det nye. Jeg skriver om kjærlighet og frihet, forholdet mellom menneske og natur, om å måtte gi slipp på noe som betyr mye for deg og måtte akseptere at det er slik livet er, forteller Eira til NRK.no

«Løp svartøre løp» er en diktfortelling om forholdet mellom reinsdyret Svartøre og jenta som er diktenes «jeg».

Den unge jenta og reinoksen med det kullsvarte øret står sentralt i fortellingen. Diktene tar for seg deres reise sammen - fra hun merker den som liten kalv til hun må slakte den flere år senere.

Menneske og natur

Boken tematiserer det tette forholdet mellom menneske og natur, en tilværelse debutanten kjenner godt.

– For ti år siden måtte jeg slutte i reindriften og starte et helt annet liv. Jeg flyttet til Kautokeino, begynte å skrive og tok etterhvert forfatterstudiet ved Universitetet i Tromsø. Senere har jeg periodevis vært engasjert som inspisient og dramatiker tilnyttet Beaivvaš Sámi Našunalteater, skrevet for friteatergrupper, vært tekstforfatter for Mari Boine og nå skriver jeg på fulltid, forklarer forfatteren, som har samisk bakgrunn.

Bokprogrammet: Sjón

Den islandske forfatteren Sjon. Foto fra NRKs Bokprogrammet.

Foto: NRK

Boken er trykt i to deler - på samisk og norsk. Den samiske boktittelen er «ruohta muzetbeallji ruohta». Eira (født 1970) er inspirert av forfattere som Nils Aslak Valkeapää, Isabel Allende og Sjón (Sigurjón Birgir Sigurðsson).

– Boken «Skugga-Baldur/The blue fox» av nevnte Sjón synes jeg er en perle av en fortelling. Poetisk, spennende og nydelig fortalt - Sjón kombinerer det moderne og det tradisjonelle på en måte som inspirerer og får meg til å tenke nye tanker. Jeg ble veldig rørt da jeg leste den.

NETT-TV: Multitalentet Sjòn

LES OGSÅ: Nordisk råds litteraturpris til Sjòn

– Kast aldri notatene dine

Debutanten hadde stort utbytte av forfatterutdanningen, forteller hun, og har ellers disse tipsene til andre med en forfatter i magen:

– Vær åpen, skriv masse, kast aldri notatene dine, lytt til konstruktiv kritikk, ta dine egne valg og gi aldri opp.

Nå venter snart diktdebut, samt flere andre prosjekter fra Eiras hånd.

– I september er har Beaivvaš urpremiere på mitt første helaftens skuespill: «Sangen fra Rotsundet/Guohcanuori šuvva» - så skal stykket ut på turne og vi kommer til Det Norske Teateret første uka i oktober. Senere samme uka lanseres diktsamlinga mi under Ordkalotten i Tromsø og etter det skal jeg fortsette å lete etter nye historier, reise og skrive så lenge jeg kan, forteller Rawdna Carita Eira til NRK.no.

LES OGSÅ: Forfatterdebutanter høsten 2011

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters