Hopp til innhold

Oppfordrer til mobilisering mot Hagen

Lege og professor i sosialmedisin Per Fugelli vil kvitte seg med Carl I. Hagens bok, når han gjester vår spalte «Boka du vil bli kvitt».

Per Fugelli i Skammens bokhylle

Per Fugelli har lite til overs for boken 'Ærlig talt', av Carl I. Hagen.

Foto: Heiko Junge, Scanpix/Cappelen Damm

Et forhatt litterært verk som han vil sette i «Skammens bokhylle» er den gamle Frp-formannens bok «Ærlig talt». Carl I. Hagens selvbiografi fra 2007 har fått Fugelli til å koke over.

– Det som er ille med den er at den for meg er et symbol på det mest skammelige prosjektet i Norges nyere historie, nemlig at vi kaster mindreverd, skam og mistanke over innvandrerne – særlig muslimene. Frp og Carl I. Hagen har gått i front i dette prosjektet. sier Fugelli til Radioselskapet .

Boken "Ærlig talt"

Carl I. Hagens bok 'Ærlig talt'.

Foto: Cappelen forlag

– Er Frp dårlig for folkehelsa?

– Frp er ikke alene om dette, de har farlig selskap av folk i andre partier, og mange andre i Norges land, sier Fugelli.

Fra moderne forskning vet vi at det er tre betingelser for å leve et godt liv, mener Fugelli.

– Verdighet, handlingsrom i eget liv, og det å være godtatt i fellesskapet er tre psykososiale vitaminer som vi risikerer å ødelegge når vi kaster skam over innvandrerne, sier han.

Mot helsetyranniet

Sosialmedisineren ble nylig hyllet med Karl Evang-prisen for sitt store samfunnsengasjement. Han er nemlig også svært opptatt av det han mener er et sunnhetstyranni, med pådytting av uoppnåelige kroppsidealer.

– Denne prisen er en motmelding til disse farlige glansbildemenneskene, som prøver å ta verdigheten fra det mangfoldet av kropper og livsstiler vi har.

Fugelli mener at det farlig at disse forbildene roper at vi må bli som dem.

– Fra senere helseforskning vet vi at det er viktig å være glad i seg selv, og ha selvrespekt. Dette er viktigere enn omega-3, mener han.

Døden, skal vi danse?

Fugelli er selv aktuell med boken «Døden, skal vi danse?», som handler om hans personlige erfaringer etter at han ble kreftsyk. Her gir han et innblikk i sine personlige reaksjoner og refleksjoner, hans møte med helsevesenet, og tanker om døden.

Han mener det har vært for tabubelagt å skrive om døden.

– Det ligger dypt i mennesket et ønske om ærlighet i det eneste sikre etter fødselen – vi skal dø, sier Fugelli.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters