Hopp til innhold

Fortsatt fastpris på bøker

Regjeringen viderefører ordningen med fastpris på skjønnlitteratur og prosa i ytterligere fire år. Spørsmålet om moms på e-bok er fortsatt til departemental vurdering.

Anniken Huitfeldt, Geir Berdahl og Randi Øgrey

Kulturminister Anniken Huitfeldt på pressekonferanse sammen med styreleder i Den norske Forleggerforening, Geir Berdahl og direktør i Bokhandlerforeningen, Randi Øgrey.

Foto: Ketil Frøland / SCANPIX

Kulturminister Anniken Huitfeldt (Ap) opplyste dette på en pressekonferanse i går ettermidddag. Det er gjort både konkurransepolitiske og litteraturpolitiske avveininger i saken om fortsatt fastpris etter at dagens forskrift løper ut 31. desember, sier hun.

– Vi mener at fastprisen på skjønnlitteratur og sakprosa fremmer litterær bredde, og at fastprisordningens skade på konkurransen er begrenset.

Fastprisordningen er et viktig kulturpolitisk virkemiddel for utvikling av norsk kultur og styrking av norsk språk i det globale mangfoldet, sier kulturstatsråden.
Bokavtalen og fastprisen er kulturpolitiske virkemidler som gir grunnlag for å fastsette forfatterhonorar og normalkontrakter og Kulturrådets innkjøpsordning.

Det andre hovedelement i Bokavtalen er abonnementsordningene for bokhandlene som gjør bøker tilgjengelige over hele landet.

E-bokmoms

På spørsmål om det er noen løsning i momsspørsmålet for e-bøker er svaret kort og greit: Det er løpende kontakt med partene i bransjen. Både Kulturdepartementet og Finansdepartementet er involvert.

Departementet har heller ikke foretatt endringer når det gjelder fagbøker for høyere utdanning.

– Vi ønsker ikke å videreføre unntaket (med fastpris) på dette området. Dermed får vi en likestilling for pensumbøker innenfor høyere utdanning og lærebøker innenfor videregående skole, sier Huitfeldt.

Her er departementet og bransjen uenig. Bransjen vil at fastpris på fagbøkene skal videreføres, og akter å jobbe for dette fremover. I dag er rundt 50 akademiske bokhandlere i Norge, ifølge Bokhandlerforeningens direktør Randi Øgrey.

Fornøyd

Men ellers er bokbransjen svært fornøyd med kulturstatsrådens budskap, revisjon av forskrift om unntak fra konkurranseloven som nå formelt blir sendt ut på høring. Både Randi Øgrey og Den norske forleggerforeningens styreleder, Oktober-sjef Geir Berdahl, var invitert av statsråden til pressekonferansen.

– Rammevilkårene våre gjør at vi har et system som fungerer veldig bra, rakk Berdahl å fremføre, før han ble avbrutt av mobiltelefon fra ingen ringere enn Karl Ove Knausgård. Uten å røpe hva suksessforfatteren ønsket, fortsatte forlagssjefen:

– Så vi er lettet over dette her. At systemet med fastpris videreføres som det er, er veldig bra. Jeg tror at alle endringer som måtte komme bare vil virke til å kommersialisere bransjen ytterligere. Så dette er bra.

Og Øgrey tar over og fortsetter:

– Vi har jo en enorm tilgang på bøker her i landet. Vi har 640 medlemmer over hele landet og de gir jo leseren enorm tilgang på bøker. Og det er det som er viktig med bokavtalen, nemlig at den skal sikre at vi skal innfri vår del av samfunnskontrakten ved å tilby leserne kvalitet, bredde og tydelighet. Og det må kulturministeren få lov til å måle oss på jevnlig. Hvis vi ikke leverer, så fortjener vi det ikke heller. Ikke sant, Geir?

– Jo.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.