Hopp til innhold

Er det greit å si sjøtt og sjylling?

Ord som «vaskekjerring» og «neger» har vi forlengst sluttet å bruke. Men hva med alle de nye ordene som vi bruker for å forenkle språket i tekstmeldinger og sosiale medier? Og er det greit å si «schylling» om «kylling»? Du kan si din mening.

Tekstmeldinger/sms

Sosiale medier og SMS-språk er med å påvirke det norske språket.

Foto: Hilde Bruvik / NRK

SMS-språket og måten mange unge snakker på, er med på å påvirke det norske språket. NRK og Aftenposten tar debatten på Litteraturhuset, om vi er i ferd med å få et nytt skriftspråk.

Se om igjen i Nett-tv

Reprise på NRK2 tirsdag kl. 10.00 og søndag kl. 09.45

Tabu-ord


Før i tiden kunne man si både «vaskekjerring» og «neger». Nå er dette tabu å si høyt. I stedet har vi vent oss til å bruke ord som «rengjøringsassistent» og «fremmedkulturell».

Språkspaltist i Aftenposten, Per Egil Hegge, mener at krenkende ord bør unngås.

- Jeg er ingen forbudstilhenger, men jeg passer på ikke å bruke ordet neger fordi det krenker mørkhudede, selv om det er et nøytralt ord for meg og de fleste i min generasjon, sier Per Egil Hegge.

Per Egil Hegge, tidl. redaktør i Aftenposten

Per Egil Hegge

Foto: Lisa K. Strindberg

Men er de nye ordene egentlig dekkende ord? Eller vanner vi ut det norske språket ved å slutte med å bruke ord som kan virke støtende?

- Jeg synes at det mest problematiske med innlåningen nå er ukritisk åpning for invasjon av norskifiserte varianter av engelske ord som sammenfaller med ord som vi allerede har i en annen betydning. For eksempel «spotte», som ifølge ordboken betyr håne, gjøre narr av, men som mange bruker i betydningen se, få øye på (to spot), sier språkspaltist i Aftenposten, Per Egil Hegge.

Si din mening

Helene Uri

Helene Uri

Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX

Bør noen av dagens ord og begreper være tabu å bruke på norsk i fremtiden? Du kan være med og si din mening her på nettet, eller delta direkte på Litteraturhuset i «Speakers Corner», hvor publikum får komme til ordet.

I debattpanelet

I debattpanelet sitter følgende:

  • Helene Uri, forfatter og språkviter
  • Per Egil Hegge, forfatter og språkspaltist i Aftenposten
  • Lubna Jaffery Fjell, statssekretær i Kulturdepartementet (Ap)

Lubna Jaffery Fjell, statssekretær, Kulturdept.

Lubna Jaffery Fjell

Foto: Magnus Ridola

Dessuten deltar vinnerne av Aftenpostens kronikkonkurranse om «Det norske språket i dag» og unge skribenter fra Si ;D-siden.

Debattledere er Knut Olav Åmås, kultur- og debattredaktør i Aftenposten og
Ellen Wesche Guttormsen, programleder i NRK.

Programleder for direktesendingen i P2 er Arild Opheim.

Kulturstrøm

  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser. Her kan du lese om alle vinnerne.

  • Aaron Sorkin skriv «The Social Network»-oppfølgar

    Aaron Sorkin held på med eit manus til det han kallar «ein slags The Social Network-oppfølgar», fordi han meiner Facebook har skulda for storminga av Kongressen i USA 6. januar 2021.

    Det sa Sorkin under ei direktesending av podkasten «The Town». Han vil derimot ikkje seia kvifor han meiner Facebook står bak storminga.

    Sorkin fekk ein Oscar for manuset til dramafilmen The Social Network frå 2010, regissert av David Fincher. Filmen tek for seg oppstarten av Facebook.

    Sorkin har tidlegare sagt at han ønsker å skriva ein oppfølgar som utforskar «den mørke sida» av Facebook, særleg dersom Fincher vil regissere.

    Aaron Sorkin
    Foto: GARY HERSHORN / Reuters