Hopp til innhold

Kongo, som for 100 år siden?

Joseph Conrads romanklassiker "Mørkets hjerte" fra Kongo-floden fikk fotografen Marcus Bleasedale til å stille seg spørsmålet om Kongo var det samme som for hundre år siden. Hør programmet om "Mørkets hjerte".

100 years of Darkness
Foto: Marcus Bleasedale

Kongos lidelseshistorie er lang. Den omdiskuterte og mystiske romanklassikeren ”Mørkets Hjerte” – eller ”Heart of Darkness” - ble skrevet for over hundre år siden, likevel kan man få de samme inntrykkene i dag, mener Marcus Bleasedale.

Marcus Bleasedale, selvportrett

Marcus Bleasdale, fotograf.

Foto: Marcus Bleasedale

- Militære ransaker landsbyer, vi ser horder som hyller en leder, vi finner flyktinger i leirer, sier han.

Hjelpeløs overfor lidelsene

De siste åtte årene har Marcus Bleasedale dekket konfliktområdene i Kongo, og kjenner seg igjen i det hjelpeløse blikket til Kaptein Marlow – hovedpersonen i ”Mørkets hjerte”. Hans egen fotobok, prisbelønte ”One hundred years of Darkness”, er spekket med sitater fra romanen som ble skrevet under kolonitiden.

Å seile oppover floden var som å reise tilbake til tidenes morgen.
En øredøvende stillhet, en ugjennomtrengelig jungel. Det fantes ikke noe å glede seg over i det strålende solskinnet.

Joseph Conrad: Mørkets hjerte (1902)

Conrad så det med egne øyne

Romanen ”Mørkets hjerte” er gjennomanalyset og tolket både symbolsk, mytisk, realistisk – og rasistisk, men kan likevel gi et troverdig bilde av Kongo slik det var den gang det afrikanske landet ble regnet som belgiske Kong Leopold IIs private eiendom.

Jacob Lothe, professor i litteratur ved Universitet i Oslo har skrevet biografi om Joseph Conrad, og forteller at forfatteren selv reiste oppover Kongo-floden i 1890, som kaptein på en belgisk elvebåt.

- Han gjorde dette som en jobb, og fikk førstehåndskjennskap til belgiernes herjinger i landet. Han ble sjokkert over massedrapene på innfødte innbyggere. Han ser hvordan de lider, men er selv fortvilet over at han ikke kan gjøre noe, sier Jacob Lothe.

Kongoleser om romanen

Kongoleseren Hamba Katongola, som er lege og bor i Oslo, har også lest romanen . Han opplevde at den i noen øyeblikk brakte ham nærmere hjemlandet, og kjente igjen historiene hans egne besteforeldre fortalte ham:

- Scener i romanen ”Mørkets hjerte” bringer meg tilbake til det Kongo som jeg kjenner fra barndommen, sier han til journalist Anne Bøhler som har laget radioprogrammet om klassikeren, skrevet av Joseph Conrad

Nettradio: Om "Mørkets hjerte"
Podcast: Om "Mørkets hjerte"

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.