Hopp til innhold

Stirring var amerikansk våpen

Under arbeidet med boka "Menn som stirrer på geiter" ba Jon Ronson en instruktør om å stirre på ham slik amerikanske soldater ble trent til å stirre i hjel dyr og mulige motstandere.

Hans Olav Brenner og Jon Ronson

Forfatter Jon Ronson (t.h.) blir intervjuet av Hans Olav Brenner. Oktober, 2009

Foto: Jon Anton Brekne / NRK

- Han sa det var paranormalt, men jeg syntes først og fremst det var skremmende å oppleve, sier Jon Ronson.

Den amerikanske journalisten og forfatteren står bak boka "Menn som stirrer på geiter". Han møtte selv mannen som trente medlemmer av det amerikanske forsvaret til å stirre ihjel motstandere, og ba ham om å prøve teknikken på ham selv.

Ronsons vekker oppsikt med boka som blant annet forteller om hvordan en gruppe i det amerikanske forsvaret på 1980-tallet samlet seg til trening. De stirret geiter i øynene i timesvis i forsøk på å stirre dem i hjel. Dette var bare en av de mange new-age-inspirerte ideene og metodene det amerikanske forsvaret tok i bruk som mulige krigføringsteknikker.

- Hvorfor i all verden gjorde de dette?

- Det amerikanske forsvaret har sett det som sin plikt å utforske de ytterste grensene for hva som kunne være mulig. Målet var å utvikle nye våpen og skape supersoldater.

Journalist og forfatter Jon Ronson har tidligere spesialisert seg på bl.a på konspirasjonsteoretikere og paranoide tendenser, og i boken dokumenterer han eksempler på hvordan irrasjonaliteten har hatt betydning som rettesnor i det amerikanske forsvaret.

- Det er absurd. Det virker selvfølgelig ikke, sier Ronson, som har undersøkt flere oppsiktsvekkende metoder og teknikker som ble tatt på ramme alvor.

Jon Ronson er gjest hos Skavlan, på NRK 1 i kveld.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.