Hopp til innhold

En intellektuell entreprenør

- I dag skal dere få et nytt uttrykk som kan beskrive meg, sa Jan Erik Vold da han i dag åpnet utstillingen Gyldendal Forlag har montert til ære for ham. Søndag fyller poeten 70 år.

Jan Erik Vold åpner ustilling
Foto: Ragnhild Krogvig Karlsen / NRK

- Jeg er en firmamann som far min før meg.

Det sa Jan Erik Vold da han møtte pressen under åpningen av en utstilling av egne verk i Gyldendal Forlags atrium i Oslo fredag. Litt beveget fylte poeten rommet med ladet stillhet, før han fortsatte:

- Ragnar Vold var polisk redaktør og jobbet i Dagbladet hele sitt liv.

Jan Erik Vold selv har viet sitt liv til poesien og ikke minst anvendt den ikke bare i bokutgivelser og på scenen, men på hele kulturarenaen og som politisk virkemiddel.

Den politiske poeten fyller 70 år

Jan Erik Vold 70 år Promoplugg

NRK markerer Jan Erik Volds jubileum med programmer i radio og tv, og med aktiviteter på nettet.

Foto: Scanpix / NRK

Søndag fyller Jan Erik Vold 70 år, og utstillingen i lokalene til Gyldendal Norsk Forlag gir uttrykk for dikterens imponerende produksjon gjennom snart 47 år. Foruten 20 diktsamlinger, står han for essays, plateutgivelser, kulturarrangementer og over 30 titler med oversettelser for bare å nevne noe. Vold er kulturaktør som har løftet fram mange flere enn seg selv.

- Vold er en intellektuell entreprenør som viser en makeløs bredde. Omfanget reflekterer en eruptiv kunstnerisk energi, sier Geir Mork, forlagsredaktør i Gyldendal. Han trekker sammenligninger til Henrik Wergelands rike produksjon.

200 titler bærer Jan Erik Volds signatur. Selv oppfatter Vold at det er få som kjenner hele hans poetiske univers.

- Jeg er nok mer likt enn jeg er lest, sier Vold

Slik serverer han karakteristikker om seg selv, ferdig for pressen til å gripe. Han sikter til at mange nevner tre-fire av de samme diktene hans når de blir spurt hva de forbinder med forfatteren Jan Erik Vold.

De folkekjære diktene om loffen, trikken og kulturuke har hatt stor gjennomslagskraft og nådd bredt ut til flere genarasjoner i den norske befolkningen. Det tyder på at Vold har formidlet sitt poetiske univers på en måte som ingen andre norske diktere har gjort før ham. Derfor er det også mange som vil ferie ham.

NRK P2 velger seg Jan Erik Vold-dikt på fødselsdagen hans:

HØR: DIKTAFON, 18. oktober, kl. 07.03

Stillingen er 7-1 til Oslo

Jan Erik Vold på Kalvøya i 1990

Jan Erik Vold, Kalvøya, 1990. Gjennom hele karrieren har poesien utgjort kjernen.

Foto: Jon Eeg / Scanpix

Vold er også kjent for sitt sterke engasjement for skøytesporten og for å bevare Bislett Stadion i Oslo. Også her har poesien vært instrumentet. Han mener stillingen mellom ham og Oslo kommune i dag er 7-1, men ser likevel ikke bare svart på det:

- Syv saker har jeg tapt. Bislett, Holmenkollen, Deichmann, Munchmuseet, Stenersenmuseet og svømmehallen. Men, trikken har jeg vunnet. Den går fortsatt og fargendringen viste seg at det ikke var noen mening i. Nå er trikken blå igjen.

Man skal aldri slutte å kjempe for det man tror på, sier Vold

Forlagsredaktør Geir Mork sier at Vold tidlig innså viktigheten i å innta redaktørrollen.

- På 60-tallet var Jan Erik Vold rock'n roll for mange. Som redaktør for tidskriftene Profil og Vinduet satte han spor og endret kanon.

Løfter fram kunsten

Jan Erik Vold med

Sidsel Paasches kunstverk er brukt på omslaget til diktsamlingen 'Hekt', 1966.

Foto: Ragnhild Krogvig Karlsen / NRK

I talen sin fremhevet Geir Mork også Volds blikk og sans for grafisk design. Gulvet i utstillinglokalet er dekket av en rekke av plakatene Vold har vært med på å utforme.

Selv, benyttet Jan Erik Vold anledningen til å hedre de grafiske kunstnerne og illustratørene han har samarbeidet med. Blant dem er Steffen Kværneland, Kari Bøge, Kai Fjeld, Gösta Hammarlund og Sidsel Paasche.

Jan Erik Vold - bibliografi

Fleire sakar om litteratur

Følg NRKbok på Twitter

Utstilling, Gyldendal Forlag, Jan Erik Vold samarbeidet med Steffen Kværneland

Steffen Kværnelands bilder er med på Jan Erik Vold - utstillingen. 2009

Foto: Ragnhild Krogvig Karlsen / NRK

Kulturstrøm

  • Norge vant sølv i EM brass band

    Eikanger-Bjørsvik Musikklag fra Nordhordland havnet på en 2. pass i det europeiske brassbandmesterskapet i mesterskapsseksjon i Palanga i Litauen lørdag.

    I tillegg vant de solistpris for trombonisten.

    – Eikanger-Bjørsvik er veldig fornøyd med 2. premie på EBBC 2024 Palanga, skriver Eikanger-Bjørsvik musikklag på Facebook.

    Brassband Treize Etoiles fra Sveits fikk 1. plass og Brassband Willebroek fra Belgia fikk 3.-plassen, ifølge resultatlisten.

  • 40 år sidan Dollie-jentene song for livet

    Søndag er det nøyaktig 40 år sidan den norske duoen Dollie de Luxe deltok i den internasjonale Eurovision-finalen med låten «Lenge leve livet».

    På Instagram spør Dollie-medlem Ingrid Bjørnov om andre også har hatt filler i håret! Benedikte Adrian var den andre i duoen, som kom på 17. plass i finalen.

    Dollie de Luxe ble nummer 17 av 19 i den internasjonale Melodi Grand Prix-finalen i 1984.
  • Voldsomme reaksjoner på dansk Eurovision-artist

    Danmarks Eurovision-håp, artisten Saba, forteller at hun har vurdert å trekke seg etter kraftige reaksjoner på at hun deltar i den europeiske finalen.

    Reaksjonene kommer i forbindelse med Israels omdiskuterte deltakelse i Eurovision samtidig med krigføring på Gazastripen.

    Anna Saba Lykke sier til Ekstra Bladet at hun har bearbeidet opplevelsen med psykolog, og at hun nå har valgt å stenge alle sine sosiale medier etter kraftige oppfordringer om at hun bør trekke seg.

    Saba mener det er viktig for mangfold og representasjon at hun deltar. Hun har vært åpen om at hun er skeiv, adoptert og har utfordringer med psykisk helse.

    Hun er også blant artistene som har underskrevet oppropet om fred og våpenhvile i Gaza.

    Den danske sangeren Saba, Anna Saba Lykke.
    Foto: Ida Marie Odgaard / AP