Hopp til innhold

Her er noen av de beste bøkene om Munch

Hvem har lykkes best i å fortelle hvem Norges store nasjonalikon var? Her er lesetips til deg som vil lese mer om Munch og hans liv.

Edvard Munchs "Selvportrett med sigarett, 1895"

I 2013 feirer vi at det er 150 år siden Edvard Munch ble født.

Foto: Nasjonalmuseet for kunst,arkitektur og design

Elin Kittelsen

Elin Kittelsen.

Foto: Linda Karoline Ringstad / NRK

Det er gitt ut bok på bok om ikonet Edvard Munch og flere av dem er nye.

Litteraturen om den berømte kunstneren er temmelig omfattende. Litteraturviter Elin Kittelsen har fordypet seg i Munch-litteratur og har disse anbefalingene:

– Fascinerende detaljer om Munch

Edvard Munch; Nærbilde av et geni
Foto: Sem og Stenersen

«Edvard Munch; nærbilde av et geni», av Rolf E Stenersen (Sem og Stenersen, først utgitt i 1944)

– Dette er ingen tradisjonell biografi. Den er bygget opp av anekdoter og småfortellinger, delvis basert på Stenersens egne minner av hans møter med Munch, sier Kittelsen.

Denne biografien gir deg ikke et fullstendig bilde av Edvard Munch som kunstner, men den leverer akkurat det den lover; et nærbilde.

– Boken beskriver mennesket Edvard Munch, med fascinerende detajer som hans rette rygg, veike hake og gode humor.

Hun mener dessuten at biografien er meget godt skrevet.

– Det skinner igjennom at Stenersen selv er forfatter. Det kan være litt uklart hva som er ren fakta og hva som kanskje er tatt fra Stenersens eget hode, men alt i alt er dette en utrolig god Munch-bok, så lenge man går inn i historiene med et litt kritisk blikk.

Munch
Foto: No Comprendo Press

«Munch», av Steffen Kverneland (No Comprendo Press, Mars 2013)

Munch har lenge vært en karakter i Steffen Kverneland og Lars Fiskes albumserie «Kanon». I mars kommer Kverneland med en samlet og utvidet utgave av Munch-tegneseriene.

Kittelsen mener at den biografiske tegneserien om Munch er noe av det morsomste og mest lekne som noen gang er skrevet om kunstneren.

– Prosjektet er veldig interessant, og forfatterne har en tydelig angenda. Tegneseriens manus er en kollasj av sitater hentet fra Edvard Munchs egne tekster og brev, og bøker skrevet av hans nære venner og omgangskrets. Bare primærkilder er utgangspunkt for teksten, og hver eneste tegneserierute har kildehenvisning, sier hun.

Les også: Pondus-prisen til Steffen Kverneland

Les også: Her er årets favoritt-bøker

Munch
Foto: Gyldendal

«Munch, En biografi», av Atle Næss (Gyldendal, 2004)

– Her har Næss gått grundig til verks, og gir deg 600 sider med godt referanseapparat. Næss angriper tydelig myten om Munch som det isolerte, nevrotiske og angstfulle kunstnergeniet han ofte blir omtalt som.

I motsetning til de to andre bøkene, er dette en mer klassisk biografi.

– I denne biografien kan du lese om Munch som en strategisk, ardbeidsom og sosial mann med et stort nettverk rundt seg.

– Atle Næss er også skjønnlitterær forfatter, og gir deg en god leseropplevelse så vel som en velskrevet biografi, sier Kittelsen.

Les også: Hva du ikke visste om "Skrik"

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters