Hopp til innhold

Muslimsk husmor kritiserer konservative muslimer

En firebarnsmor fra Saudi-arabia har hisset på seg konservative muslimer med sine modige dikt på direktesendt TV. Nå kan hun vinne Saudi-arabisk «poesi-idol».

Hissa Hilal

Hissa Hilal har hisset på seg konservative muslimer i Saudi-Arabia. Stikker hun av med førstepremien på 1,3 millioner dollar?

Foto: Abu Dhabi Authority for Culture and Heritage / Scanpix

Med sine uredde dikt kritiserer hun «onde» og ekstreme fatwaer, som utstedes av muslimske prester. Dette har ført til dødstrusler, men kan også gi Hissa Hilal førstepremien i en poesikonkurranse i De Forente Arabiske Emiratene, på Abu Dhabis statlige TV. Hun er en av seks finalister og den første kvinnen som når finalen i «the Million’s Poet show», eller «Millionpoeten».

Millionpoeten

Programmet sendes ukentlig, og er en slags poesiens Idol i Saudi-Arabia. Finalen sendes på onsdag, og en av konkurransens favoritter er Hissa Hilal. Vinner hun stikker hun av med en pengesum på 1,3 millioner dollar.

Finalen nådde hun med diktet: «Ad hoc samfunnsnedbrytende» fatwaer. Et dikt det er delte meniger om.

I have seen evil from the eyes of the subversive fatwas in a time when what is lawful is confused with what is not lawful;

When I unveil the truth, a monster appears from his hiding place; barbaric in thinking and action, angry and blind; wearing death as a dress and covering it with a belt;

He speaks from an official, powerful platform, terrorising people and preying on everyone seeking peace; the voice of courage ran away and the truth is cornered and silent, when self-interest prevented one from speaking the truth.

Hissa Hilal

Mange TV-seere roser Hilal for å være modig, men hun har også pådratt seg konservative islamisters vrede etter å ha kritisert den strenge segregeringen av kjønn og dessuten kritisert fatwaer som gjør det umulig for kvinner å ta jobber som i dag kun er forbeholdt menn.

Dødstrusler

Den saudiske kvinnens meninger har resultet i dødstrusler på islamske websider som Ana Al-Muslim, et online forum kjent for å poste beskjeder fra Al-Qaida, ifølge den saud-arabiske dagsavisen Al-Watan.

Noen mener diktet var rettet mot den saudi-arabiske sheiken Abdul Rahman al-Barrak , som i februar sendte ut en fatwa med dødsstraff for de som arbeider for å blande kjønn i utdanningssituasjoner og på arbeidsplasser.

Hilal har avvist at hun refererte til Baraks fatwa, men sier hun er mot ideen om å drepe noen for det de tror på. Hun betrakter omgang mellom menn og kvinner på jobb som en nødvendighet i dagliglivet.

– Jeg kjenner ikke Al-Barak og jeg vet ikke om han er en ekstremist eller ikke. Jeg snakket om tilstanden til fatwaer og deres stigende popularitet hos ekstremister i den arabiske verden på generelt grunnlag. Mediafolk vil skape nyheter som interesserer folk, men de var urettferdige mot meg da de assosierte diktet mitt med Al-Baraks fatwa. Jeg har fortalt aviser gjentatte ganger at jeg ikke angriper Al-Barak. Det er ikke min feil at journalister trekker sine egne konklusjoner, sier Hilal til A big message .

Slåss mot ekstremisme

Hilal sier at hun gjennom diktene vil sloss mot ekstremisme, som i det siste har blitt et fenomen som bekymrer henne.

– For noen år siden var samfunnet mer åpent. Nå har ting blitt vanskeliger. Noen menn tar ikke engang kvinnelige familiemedlemmer i handen, slik de gjorde før.

I diktet som hun leste i populære TV-konkurransen, anklaget hun modig de som står bak fatwaene for å komme med slik ondskap. Hun sammenligner fatwaenes forfattere med monstre som kler seg med belter, en tydelig referanse til eksplosive belter, som selvmordsbombere kler seg med.

Kvinner i Saudi-Arabia må dekke seg til fra topp til tå i offentligheten. De har ikke lov til å kjøre bil og kan ikke reise rundt uten mannlig følge. Segregeringsregler avskjærer muligheten for kvinner til å jobbe.

Kulturstrøm

  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser. Her kan du lese om alle vinnerne.

  • Aaron Sorkin skriv «The Social Network»-oppfølgar

    Aaron Sorkin held på med eit manus til det han kallar «ein slags The Social Network-oppfølgar», fordi han meiner Facebook har skulda for storminga av Kongressen i USA 6. januar 2021.

    Det sa Sorkin under ei direktesending av podkasten «The Town». Han vil derimot ikkje seia kvifor han meiner Facebook står bak storminga.

    Sorkin fekk ein Oscar for manuset til dramafilmen The Social Network frå 2010, regissert av David Fincher. Filmen tek for seg oppstarten av Facebook.

    Sorkin har tidlegare sagt at han ønsker å skriva ein oppfølgar som utforskar «den mørke sida» av Facebook, særleg dersom Fincher vil regissere.

    Aaron Sorkin
    Foto: GARY HERSHORN / Reuters