Hopp til innhold

Vil ikke samarbeide med Wikipedia

Wikimedia Norge vil samarbeide med nettutgaven av Store norske leksikon, men det nedleggingsvedtatte nettleksikonet vegrer seg.

Store norske leksikon og Wikipedia

Store norske leksikon og Wikipedia Norge står langt fra hverandre i et mulig samarbeid.

Foto: snl.no/wikipedia.org Montasje: NRK

Torsdag ble det kjent at nettleksikonet avvikles fra 1. juli i år . Et ønske om å overlevere siden til staten, ble avvist av kulturminister Anniken Huitfeldt . Nå strekker den brukerbaserte nettsiden Wikipedia ut en hjelpende hånd.

– Vi synes at innholdet i Store norske er for viktig til at det skal gå tapt, sier John Erling Blad. Han er nestleder i Wikimedia Norge, som er den norske grenen av Wikimedia Foundation som styrer nettsiden Wikipedia .

– Vi har foreslått flere muligheter for samarbeid, men det har vært vanskelig å få til, forteller Blad til NRK.

Store norske er et damplokomotiv som tøffer avgårde. Det vil kunne ha sitt eget liv, men det er nok i ferd med å bli passert av flytoget.

John Erling Blad i Wikimedia Norge / NRK.no

Vil overta nettmateriale

Blad i Wikimedia Norge ser for seg at de for eksempel kan overta materialet til Store norske leksikon og tilpasse artiklene til Wikipedia. Men det er ikke et godt nok alternativ for Kristenn Einarsson, administrerende direktør i Kunnskapsforlaget.

– Her har folk levert inn et stykke arbeid som er deres, til oss. Vi kan ikke levere det ut til noen som skal begynne å redigere i det eller hakke det opp uten at vedkommende har mulighet til å styre det.

For Blad tror at det vil være uaktuelt for Wikipedia å endre på det faktum at alle har mulighet til å skrive og redigere innholdet på siden. Det er nettopp dette som gjør nettsiden unik.

Store motsetninger

– Vi må legge intern uenighet litt til side her, det er det andre ting som er viktigere enn hvorvidt det er merkelappen Store norske eller Wikipedia som står oppført, mener Blad.

Einarsson på sin side sier at selv om internett gir svar på mye, er de færreste svarene der ute faglig kvalitetssikret slik deres artikler er.

– Om Wikipedia sier at de vil la materialet stå som det står, hva sier du da?

– Da endrer Wikipedia totalt sin grunnholdning, og da vil jeg gjerne snakke med dem, sier Einarsson.

Kulturstrøm

  • Gitarlegenden Duane Eddy er død

    Eddy døde av kreft på sykehuset Williamson Health, opplyser kona Deed Abbate, ifølge nyhetsbyrået AP.

    Duane Eddy var født i delstaten New York, men bodde i Arizona da han fikk sitt store gjennombrudd med låten «Rebel-'Rouser» i 1958. Han ble også kjent for blant annet «Because They're Young» og sin versjon av Henry Mancinis «Peter Gunn».

    Eddy betegnes som en av rockehistoriens mest innflytelsesrike instrumentalister og var en stor inspirasjonskilde for artister som George Harrison, Bruce Springsteen og John Fogerty, skriver Guitar World.

    (NTB)

    Duane Eddy under Stagecoach Music Festival i Indio i California i 2014.
    Foto: AP
  • Fausa og Antonsen til scenen sammen

    Atle Antonsen, Trond Fausa og Vidar Magnussen er blant skuespillerne som er klare for komedien «Peter Pan går til helvete» på Chateau Neuf i januar 2025.

    Ifølge en pressemelding blir oppsetningen den første norske versjonen av «Peter Pan Goes Wrong», som er spilt på Broadway og West End tidligere.

    Kim Haugen skal regissere og Bjarte Hjelmeland er produsent, og også Siw Anita Andersen, Nils-Ingar Aadne, Kristine Grændsen, Jan Martin Johnsen, Modou Bah og Tiril Heide-Steen står på rollelisten.

    Lena Kristin Ellingsen og Trond Fausa Aurvag på «Oppenheimer»-premiere i London i 2023.
    Foto: Vianney Le Caer / Invision / AP
  • Forfatteren Paul Auster er død

    Forfatteren Paul Auster er død, 77 år gammel, melder New York Times.

    Den svært produktive forfatteren ble beskrevet som en «litterær superstjerne». Han ble kjent på 1980-tallet med sin postmodernistiske gjenopplivingen av noir-romanen.

    Forfatteren var for nordmenn mest kjent for New York-trilogien, «Moon Palace» og «Brooklyns dårskap». Bøkene kom ut i henholdsvis 1985-1987, 1989 og 2005. Auster skrev også dikt, essays og filmmanus, blant annet.

    Han døde i sitt hjem i Brooklyn, etter komplikasjoner i forbindelse med lungekreft.

    Auster giftet seg i 1981 med norskættede Siri Hustvedt, som også er forfatter. Paret har vært på flere turer til Norge og har også deltatt på Aschehougs hagefest sammen.

     Paul Auster fotografert i 2011. Han har grått hår, gredd tilbake, mørk frakk og skjorte. Han ser bestemt, men vennlig inn i kameraet.
    Foto: BOB STRONG / Reuters